Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Erik de Boer – Duikje Thorn (Grote Hegge)

Fotograaf Erik de Boer  gaat gewapend met een macrolens te water in het zoete water van de Grote Hegge.


Datum:  12 juli 2016
Duiklocatie: Thorn, Grote Hegge

duikreport-call-to-action-350x85

Het werd weer eens tijd om een duikje te maken in Thorn, de Grote Hegge, om weer eens een kijkje te nemen bij het grote wrak.
Gewapend met een macrolens ga ik te water. Zwartbekgrondels zijn daar in grote getale aanwezig en zijn een geliefd onderwerp. Ook ga ik op zoek naar nestjes van de grondeltjes. Deze heb ik deze keer echter niet gevonden.

Verder ga ik op zoek naar grondeltjes en kleine dingetjes en kom ik nog de eitjes van een diepslakje tegen, elk geel puntje kan uitgroeien tot een slak(je).

eitjes diepslak Erik de Boer
Verder zwemmend kom ik een grote snoek tegen, wat moet je nu. Gewapend met een macro lens (een 105 mm op mijn Nikon D7000) dan maar een detail, best gelukt vind ik.

snoek staart
Het hoogtepunt van deze duik is echter niets van dit alles, dat waren de kwalletjes, ja ook in zoet water bestaan die.
Als het water warmer word als een graad of 19 komen de kwalpoliepen uit. De poliepen hebben we (Silvia Waaijen, Jan Vossen en ikzelf) nog nooit gevonden. De kwalletjes wel vaker. Niet ieder jaar worden deze gezien ook al wordt het water iedere zomer wel warmer. Er moet dus meer nodig zijn dan alleen de temperatuur van het water om de poliepen te laten uitkomen. Maar wat, wie het weet mag het zeggen.

kwalletje 1 Erik de Boer
kwalletje 2 Erik de Boer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief