Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Er is weer veel leven in zoetwaterplassen

Het is vakantietijd voor duikreporter Harry. Zijn buddy’s hebben niet allemaal vakantie, maar ’s avonds hebben ze wel tijd. Zo tegen de schemering aan, is er vaak ook meer leven te zien, dus is dat ook een goede optie.


Datum:  begin augustus 2016
Duiklocatie: Leemslagenplas en Grasbroek

duikreport-call-to-action-350x85

We gaan beide plassen in de nabije omgeving bezoeken; het Grasbroek bij Bornerbroek en de Leemslagenplas bij Almelo. Voor de eerste moet je betalen, voor de tweede heb je een sleutel nodig. Die sleutel heeft alleen OWSV Galathea. Buddy Peter heeft de sleutel tijdelijk te leen, dus zijn we twee avonden onder de pannen.

Woensdagavond sta ik om 19.15 u voor het hek van de Leemslagenplas. Even later komt Peter aanrijden. We maken het hek open en sluiten het daarna weer achter ons. Dan nog 200 m. rijden tot aan de waterkant.
Bovenin lijkt het water helder. Dat is lang geleden dat dit het geval was. Dat biedt hoop. Onderwater valt het zicht toch wat tegen. Het is melkachtig en onder de spronglaag heb je al helemaal niks te zoeken. Nog geen meter zicht. Maar er is wel veel leven . Het wemelt van de kleine baarsjes. Hele scholen komen voorbij. Ook komen we die avond 6 snoeken tegen. Mogelijk een keer dezelfde. Er moeten ook karpers zitten, alleen blijven deze meestal uit het zicht van duikers. Ook vanavond zien we er geen één.
Al met al zijn we toch 102 minuten onder water geweest. Omdat ik ook flessen mag vullen, heb ik een sleutel van het vulhok in het clubgebouw, dus rijden we gelijk maar daar naar toe, zodat we de flessen weer vol hebben voor de volgende avond in het Grasbroek.

snoek_Harry_Brummelhuis
De volgende avond rij ik langs Peter’s huis, zodat we met één auto kunnen rijden. Dat scheelt in de kosten en zijn adres ligt op mijn route. Samen rijden we verder. We zijn de enige duikers. Op de camping staan wel caravans en ook zijn er een paar vissers.
Het zicht is beter dan in de Leemslagenplas. Maar even afwachten of er ook net zoveel leven zit. Dat valt mee. Bij het bootje, waar in het voorjaar de snoekbaars waakt, zit ook veel kleine vis en op het dek zwartbekgrondels. Die grondels horen hier eigenlijk niet ,maar sinds vorig jaar komen er steeds meer. Hopelijk verdringen ze niet teveel andere vis.
Hier ook wat grotere baarzen. In de Leemslagenplas zagen we ze ook, maar waren daar te schuw om te filmen. Hier lukt het wel. Verder ook weer diverse snoeken. Grotere en ook kleintjes. Deze kleintjes zijn vaak leuk om te zien. Feller van kleur en zenuwachtig trillend met hun vinnen als je ze benadert.
Als het donker is zien we nog een baars , die een kleine soortgenoot verschalkt en een snoek , die ook een baars verorbert. Het gaat wel heel snel, maar als je goed kijkt zie je het wel.

Weer een lange duik van meer dan anderhalf uur. Komende week nog een nachtduik in Lingen en mogelijk nog een dag naar Zeeland. Na de twee weken op de Azoren kun je op deze manier het vakantiegevoel nog even vasthouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief