Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Er is géén keurstop!

Kun je dit jaar je duikfles nog laten keuren? Ja, is het antwoord. Je kunt bij diverse keurbedrijven gewoon terecht voor de vijfjaarlijkse keuring van je duikcilinder.

Dit weekend verschenen er verontrustende berichten in de sociale media… het zou niet meer mogelijk zijn om je duikfles te laten keuren omdat de wet dit verbiedt. Het zou te maken hebben met het ongeval van een paar weken geleden… Nee, allemaal niet waar!

Maar waar rook is, is vuur. Er is wel degelijk iets gaande met betrekking tot de wetgeving inzake het keuren van draagbare ademluchtflessen, waaronder duikflessen vallen, vertelt Jan Grootaert van Dive Supplies Holland ons tussen de dagelijkse fleskeuringen door. En dat is niet iets wat nu ineens speelt.

Al sinds 2016 valt de periodieke keuring van deze flessen onder de Warenwet Besluit Drukapparatuur (WBDA). In deze wet is bepaald dat werk mag worden uitbesteed aan bedrijven die de gedelegeerde bevoegdheid hebben om zelfstandig te werken. Wat dat betekent? Een erkend keurbedrijf, waarvan er in Nederland zeven zijn, mag zelfstandig de keuringen verrichten zonder dat daar een inspecteur van Lloyd’s bij aanwezig is.

“Maar,” zo vertelt Jan ons, “er bestaat ook nog Europese wetgeving, de ISO 17020, en daarin is de gedelegeerde bevoegdheid niet opgenomen. Nu is besloten dat deze regelgeving gaat prevaleren, en dus mogen wij als keurbedrijf niet meer zelfstandig opereren.” Dit houdt zoveel in dat de gekeurde flessen pas terug naar de klant mogen als er door een inspecteur van Lloyd’s een controle is uitgevoerd.

Voor de keurbedrijven betekent dit dat de doorlooptijd langer wordt en de kosten hoger zijn. Geen wenselijke situatie! In de komende weken is er dan nog overleg tussen de keurbedrijven en Lloyd’s om te komen tot een werkbare en betaalbare oplossing. Voor de keurbedrijven en de gebruikers van de ademluchtflessen. Wordt vervolgd dus!

Ondertussen lopen de fleskeuringen bij Jan Grootaert gewoon door – onder toezicht van een Lloyd’s inspecteur. Dus, moet je duikfles nu gekeurd worden? Gewoon inleveren. Misschien duurt het een paar dagen langer en is de prijs iets hoger dan je gewend bent, maar dat is je de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen toch wel waard?

2 reacties

 1. Natuurlijk moet je fles om de 5j gekeurd worden maar dat is niet het probleem , dat komt pas als de bet weters er zelf aan gaan prullen en er een verkeerde kraan in schroeven! Dan kunnen er 5 loyds keurmeesters gecontroleerd hebben maar dat maakt dan niets uit ! Zorg voor een goeie zegel die alleen de duikshops of keur instanties kunnen zetten . Zodat duikers dat zelf niet meer kunnen doen !

  REAGEREN
  • Dit zijn twee verschillende dingen, Rob.
   De situatie die nu aan de orde is, met betrekking tot het keuren van de drukhouder, heeft te maken met wetgeving die al jaren bestaat en nu gehandhaafd gaat worden.
   Dit staat los van de schroefdraadkwestie.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief