Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ellen Kop – (O)NK en de voorbereidingen: gewoon relaxed

Locatie Zeeland

 

Na vorig jaar met een 8e plaats voor m’n beste foto in t Zeeuws Kampioenschap thuis te komen, kreeg ik de smaak te pakken….

Ik ben niet alleen meer gaan fotograferen (boven én onder water), maar om meer van het onderwaterleven in Zeeland te begrijpen en te kunnen herkennen heb ik na een eerdere cursus over zeenaaktslakken en onderwaterbiologie vlak voor t (O)NK de cursus “krabben, kreeften en garnalen (+ op de kleintjes letten) gevolgd van Peter van Bragt.

Dit heeft gezorgd voor patroon herkenning van vele soorten die onder water leven van getijde-poeltjes tot op grotere diepten.

Mijn voorbereiding voor het (O)NK naar aanleiding van bovenstaande cursussen was dan ook, dat mijn duiken relatief ondiepe duiken zouden worden, had ik bedacht.

De reeds bekende categorieën op papier uitgedacht qua onderwerp. Echter groothoek met model had ik nog nooit eerder bewust gedaan. Wel eens een leuk kiekje van een buddy of m’n duikende broers, maar niet volgens de “regels”. Dus vóór de eerste wedstrijddag geoefend met model en uiteindelijk ook ideeën samen bedacht voor de wedstrijddag mede ook dankzij tips hier en daar van deze en gene (mijn dank daarvoor!). De dag zelf was t nog wel even zoeken naar de juiste positie, maar uiteindelijk gelukt naar mijn tevredenheid en die van m’n buddy/ model.

Het thema: half/ half opname….. Tja, toen schrok ik even. Nog nooit gedaan, soms “per ongeluk” een foto met lucht, maar nooit bewust zo gefotografeerd. Dus dit onderwerp ook maar direct dag 1 gedaan: mooi weer, mooie lucht en vlak wateroppervlak. Ik dacht, dat moet toch ideaal zijn. Ruim een half uur geploeterd met m’n camera, instellingen, positie en compositie. En toch naar m’n tevredenheid en opname kunnen maken met creativiteit. Als ik de 2e wedstrijddag tijd over zou hebben, kon ik altijd nog eens wat uitproberen, maar dat bleek niet nodig toen ik de eerste foto’s ging selecteren. Zelfs keuze uit 2 verschillende opnames.

Dag 2: ook weer dagen van tevoren voorbereidende duiken gemaakt, omdat ik de reeds gemaakte groothoek nog niet echt “pakkend” vond en ik meer ideeën wilde uitwerken. Uiteindelijk kan ik nu kiezen uit meerdere groothoekopnames.

Macro: is altijd mijn favoriet en daarmee kon ik ruim kiezen. Meerdere (van te voren bedachte) onderwerpen gefotografeerd en ook naar tevredenheid gelukt.

Tot slot het visportret: er werd al gezegd door meerdere “doorgewinterde”/ gevorderde/ vaker aan ONK deelgenomen onderwaterfotografen dat dit het moeilijkste was. Oh, dacht ik, hoezo? Ik maak wel vaker een opname van een vis en dan ook volgens de regels. Wat blijkt… De vissen willen niet altijd meewerken op een wedstrijddag, wel in de voorbereiding. Dus maar op verschillende manieren met het visportret bezig geweest en uiteindelijk mezelf verrast met een zogenoemd “lucky shot”. Daarnaast keuze genoeg aan opnames met een vis als hoofdonderwerp, zoals omschreven in de reglementen.

Even overwogen om ook mee te doen aan t nieuwe onderdeel onderwatervideografie, maar toch maar van afgezien, omdat de categorieën van het (O)NK voor mij al nieuw waren en het ook de eerste keer is dat ik met t (O)NK mee doe.

Mijn motto voor de wedstrijddagen: Niet alles tegelijk willen, maar lekker gaan duiken, fotograferen en vooral lol hebben in de wedstrijd ofwel gewoon relaxed bezig zijn met mijn hobby’s en nu i.t.t. andere duiken wat meer letten op de kwaliteit van de foto’s etc.

Overigens was het fotograferen met snoot voor mij ook nieuw, dus al een week eerder tips gevraagd en geoefend. Ook niet ontevreden over het gebruik ervan, de resultaten en maar 1 flitser in bezit.

Voor mijzelf heeft deze methode goed gewerkt: geen stress en terugkijkend toch tevreden over de behaalde resultaten, ondanks 2 voor mij nog relatief nieuwe categorieën (waaronder het thema).

Foto’s inleveren: Een 2-tal heb ik al definitie uitgezocht. Nu de andere nog…. Daarna is het afwachten wat de jury ervan vindt. Ik ben benieuwd….

Maar… Ondertussen ga ik met nieuwe input en tips weer te water om me op t (O)NK van volgend jaar voor te bereiden. Wie weet heb ik mazzel en kan ik meedoen aan t WK, maar dat verwacht ik niet gezien de grote concurrentie om mij heen met een gigantische portfolio en de velen die al eerder meegedaan hebben aan t (O)NK.

Moge de beste onderwaterfotograaf winnen. En dat gun ik iedereen die meegedaan heeft.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief