Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Eiland in de Oostzee

Ook in Duitsland vind je mooie plekken waar je in zout water kunt duiken. We nemen je mee naar het eiland Fehmarn – een impressie en een praktische handreiking.

Fehmarn is een rustig eiland met een vriendelijke bevolking en een Scandinavische sfeer. Het ligt ten noorden van Lübeck aan de Oostzee, ruim 400 kilometer rijden van Groningen.
Vanaf de rustige stranden, met voldoende gratis parkeergelegenheid en vaak voorzien van toiletgebouwtjes, kun je duiken. Er zijn goede fiets- en wandelmogelijkheden, diverse toegankelijke natuurgebieden en een groot zeeaquarium. Van heel Duitsland heeft Fehmarn de meeste zonuren, maar ook een sterk wisselend weertype.

Katharinenhof_afgesloten_weg Katharinenhof_boothelling

Flora en fauna in de Oostzee 

De Oostzee ligt geheel ingesloten en heeft een klein getijdenverschil. Door de aanvoer van zoet water uit een aantal grote rivieren heeft de Oostzee een laag zoutgehalte. Onder de 10 meter is het zuurstofgehalte laag, waardoor er op diepte minder leven is. Je vindt er onder andere zeepissebedden, garnalen en allerlei soorten slakjes. Op de wat meer open plekken zit platvis van soms fors formaat, maar ook puitaal, zeenaald en grondels. Tegen de avond komt de kabeljauw vrij dicht onder de kust. Je treft er diverse soorten krab en kreeftachtigen aan, evenals anemonen, zeesterren en zakpijpen. Kwallen kun je in de Oostzee in ruime mate bewonderen. Vanaf juli bij oostenwind kunnen ze in grote aantallen voorkomen. Sommige bereiken een grootte van wel 1 meter! Op de soms meters hoge zwerfkeien, overgebleven uit de ijstijd, vormen zich mosselbanken. Er is een kleurrijke begroeiing van wieren, sponzen en zeegras. Als je tijdens de duik af en toe eens naar boven kijkt, kun je zeebaars en scholen haring of geep zien.

Grondel Schol

Duiken op Fehmarn

De mooiste tijd om er te duiken is van mei tot oktober. De watertemperatuur loopt dan op van 14 graden in mei tot 21 graden in augustus. In voor- en najaar kan het zicht meer dan 10 meter bedragen.

In de zomer loopt het zicht door de toenemende watertemperatuur en de algengroei terug naar zo’n 5 meter. Omdat het getijdenverschil gering is, kun je er altijd duiken. De bodem loopt overal zeer geleidelijk af. Bij kantduiken is de maximaal bereikbare diepte ongeveer 10 meter.

Duikplaatsen aan de oostkust

Van de duikplaatsen aan de oostkust wordt gezegd dat ze het mooist zijn. De maximale diepte is 10 meter. Je vindt er grote mooi begroeide zwerfkeien. Vanaf windkracht 4 à 5 uit het noordoosten of oosten kun je vanwege de stroming en vermindering van het zicht het best de duikplaatsen westelijk op Fehmarn bezoeken.

Presen
Duikdiepte 6 meter, zandvlakten, leemruggen, begroeiing en zwerfkeien tot ver uit de kant. Parkeren 100 meter van de waterkant.

Klausdorf (ten noorden van windmolenpark)
Duikdiepte 5 meter, ver doorlopende begroeiing met zandvlakte en zeegrasvelden. Op de zandvlakten vind je veel leven en kleine visjes. Parkeren 30 meter van de waterkant.
duikplaatsen_fehmarn

Klausdorf (ten zuiden van windmolenpark)
Duikdiepte 6 meter. Rustige mooie duikplaats. Parkeren 20 meter van de waterkant.

Gahlendorferstrand
Duikdiepte 8 meter. Boven water uitstekende begroeide fuikpalen, interessante duikplaats, grote zwerfkeien. Parkeren 80 meter van de waterkant.

Katharinenhof (boothelling camping Katharinenhof)
Duikdiepte 9 meter. Dit is een van de mooiste duikgebieden, tussen de zeer grote zwerfkeien tref je alle vormen van oostzeeleven aan. De duikplaats is bereikbaar via camping Katharinenhof.

Katharinenhof (Fischerweg)
Duikdiepte 9 meter. Deze duikplaats is zeer de moeite waard. Je vindt er macroleven zoals zeepissebedden en allerlei soorten slakjes. Op de grote zwerfkeien hebben zich mosselbanken gevormd. Op 400 meter uit de kant zijn wrakdelen te vinden. Parkeren 50 meter van de waterkant.

Staberhuk (marinebasis)
Duikdiepte 7 meter. Grote zwerfkeien begroeid met mosselen, zeegrasvelden en links vanuit de kant loopt een mooi begroeide steenwal tot aan de gevaartonnen. Men kan hier oude wrakdelen aantreffen. Parkeren 50 meter van de waterkant met toiletgebouw, tafels en bankjes.

Staberhuk (vuurtoren)
Duikdiepte 9 meter. Hier moet men rekening houden met stroming. Elke winter komen er in het  duikgebied rondom Staberhuk na stormen nieuwe wrakdelen boven het zand uit. De weg naar de duikplaats toe is voor verkeer afgesloten, alleen bewoners hebben een ontheffing. Aan het begin van de weg, waar het inrijverbod geldt, is wel beperkte parkeergelegenheid. De afstand naar de duikplek is dan ongeveer 400 meter.

Oorkwal_a Zwerfkei

Duikplaatsen aan de zuidkust

Je komt hier grote zeegrasvelden tegen, waar zich veel leven tussen bevindt. De diepte ligt tussen de 3 en 5 meter. Het is verstandig wanneer er gesurfd wordt, een oppervlakte- of decoboei te gebruiken.

Meeshendorf
Duikdiepte 5 meter. Grote zeegrasvelden met veel leven en stenen die helemaal begroeid zijn met mosseltjes. Aan de kant tref je leemruggen aan. Parkeren pal aan het strand.

Brug Fehmarnsund
Duikdiepte 10 meter. Men vindt hier uitgestrekte mosselbanken. Het kan in de Fehmarnsund echter flink stromen, er worden ook wel driftduiken gemaakt. Parkeren kan vlak aan de kant.

Duikplaatsen aan de westkust

Aan de westkant van Fehmarn kun je alleen duiken bij een noordoosten- of oostenwind. Bij westenwind kan er een stevige stroming staan. De bodem heeft hier meer open zandvlaktes dan de oostkust. Er bevinden zich leemruggen en geulen waar veel leven tussen zit. De diepte  is 4 à 5 meter.

Wallnau (vogelreservaat)
Duikdiepte 5 meter. Deze duikplaats ligt aan de rand van de Flugger zandbank. In het 5-6 meter gebied schijnt een vliegtuigwrak te liggen. Het is door verschillende duikers gezien. De juiste positie is echter niet bekend. Parkeren 100 meter van de waterkant.

Wallnau
(infocentrum)
Duikdiepte 4 meter. Mooie duikplaats met veel kleine vissoorten. Parkeren op parkeerterrein van infocentrum. Vandaar is het 150 meter naar de waterkant. Het infocentrum is ook een bezoekje waard. Ook voor kinderen is het met allerlei natuur doe en ontdek onderwerpen leuk.

Wallnau
Duikdiepte 4 meter. Open zandgedeelten met veel leven. Parkeren 100 meter van de waterkant.

Bojendorf
Duikdiepte 4 meter. Je vindt hier veel platvissen. Parkeren 130 meter van waterkant.

Westermarkelsdorf
Duikdiepte 5 meter. Mooie onderwaterlandschappen, stenen en spelonken van kleiachtig mergel. Parkeren 70 meter van de waterkant.

Leemruggen_en_geulena Leemruggen_en_geulenb

Wrakduiken

In de Oostzee liggen vele scheepswrakken. Enkele wrakken bij Fehmarn zijn:

  • de kotter Falke, westelijk van Fehmarn max. diepte 25 meter, vaartijd 40 minuten
  • het vrachtschip Nordfahrt, noordoostelijk van Fehmarn max. diepte 28 meter
  • de viskotter Heimwarts, zuidoostelijk van Staberhuk max. diepte 22 meter, vaartijd 20 minuten
  • een praam bij Burgstaaken, zuidoostelijk van Fehmarn max. diepte 16 meter, vaartijd 20 minuten

 

De duikcentra op Fehmarn varen met de rubberboot dagelijks uit voor wrakduiken.

Informatie

In de gids Tauchreisefuhrer Ostsee von Als bis Lubecker Bucht, mit spezialteil wracktauchen van Stefan Baehr en Jorg Wilhelmy wordt ook een aantal kant- en wrakduiken op Fehmarn beschreven.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief