Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Reportagewedstrijd

Egypte, land van piramiden en prachtige onderwaterwereld

Melissa Nuis was in Hurghada en had een bijzondere ontmoeting. Met haar verhaal doet zij mee aan de Reportagewedstrijd 2011.

Na een dagje welverdiende rust begon ons duikavontuur in Hurghada. Een oude vissersplaats die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een ware toeristische bestemming. Voor wie een dagje wat anders wil zijn er excursies te boeken naar Luxor en Caïro. Zeker aanraders! Egypte kent een eeuwenoude cultuur, waarvan de resten in deze plaatsen nog altijd te bewonderen zijn. Denk aan de immens grote piramides en sfinxen en prachtige hiërogliefenteksten. Maar waar Hurghada zelf vooral bekend om staat, is de ligging aan de Rode Zee. Een zee met kristalhelder water en prachtige koraalriffen.

Onze duikschool heette Voodoodivers, een Nederlandse duikschool die er op internet uitsprong vanwege de vele lovende reacties. Met name, bleek later terecht, vanwege het heerlijke buffet aan boord. Op de tweede dag werden we bij ons hotel opgehaald door een taxi en naar de duikschool gebracht. Nadat we kennis hadden gemaakt met onze mede-duikers en onze spullen hadden uitgezocht, was het dan eindelijk zover, we mochten aan boord! De eerste locaties waren Shaab el Erg en Poseidon, een kleine twee uurtjes varen vanaf de ligplaats. We settelden ons op het bovendek en genoten van de tocht erheen en het heerlijke weer. Natuurlijk onder het genot van een drankje en het uitwisselen van ervaringen met de andere duikers aan boord. De briefings aan boord werden gedaan aan de hand van een groot whiteboard, waar de locatie op getekend stond. Vaak met wat illustratieve zeediertjes erbij. En deze kleine illustratieve tekeningen werden voor ons heel belangrijk. Want, hoe verwonderlijk en onwaarschijnlijk ook, als de zeedieren op het bord stonden, leek het bijna een garantie dat we ze onder water tegen zouden komen.

Melissanuis2__2_Na de briefing maakten we onszelf gereed en begonnen we aan de eerste duik. Gelijk bij afdaling spotten we al een Filament duivelvis op de bodem. Het bijzondere aan deze vis is dat zijn  vinstralen het mogelijk maken te “lopen” over de bodem. In een grot iets verder op stak een Murenehoofd naar buiten. De rest van de duik kenmerkte zich door allerlei soorten papegaaivissen, wimpelvissen en vlindervissen.  En natuurlijk de prachtige koralen in allerlei soorten en maten. De tweede duik spotte we een felgekleurde naaktslak  en een ontzettend grote murene, die helaas niet voor de foto uit zijn schuilplaats wilden komen. Tot slot ook een bezemstaartlipvis. Tevreden keerden we terug naar ons hotel waar we ons al verheugden op de volgende dag.

De locaties voor die dag waren Sachwa en Fanadir North. De eerste duik zagen we clownvissen die druk bezig waren hun anemoon te verdedigen. Een duiker die iets te dichtbij kwam werd meteen in zijn vinger gebeten. Een blue spotted stingray had zich half verstopt in het zand en besloot toch maar een andere schuilplaats te zoeken toen er een aantal duikers om hem heen zwommen. En als klap op de vuurpijl ook een moeilijk te spotten krokodilvis. Terwijl de rest van zijn lichaam lijkt op dat van een normale vis, is het zijn platte kop die opvalt. Hoewel de krokodilvis vaak roerloos blijft liggen, zijn het zijn ogen, bovenop zijn platte kop, die alle kanten opkijken. Eenmaal terug aan boord lieten we elkaar enthousiast de foto’s zien. “Heb jij die krokodilvis ook gezien?”  We genoten van de lunch en maakten ons klaar voor de volgende briefing. Op het bord was de locatie Fanadir North getekend en daar linksboven stonden ze dan, de dolfijnen. Zou het echt?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Melissanuis2__19_ OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melissanuis2__15_ OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melissanuis2__12_ OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We daalden af en bleven staren “into the blue” maar helaas geen spoor van deze mensenvrienden. We zwommen langs de anemonen waar de clownvissen ons nauwlettend in de gaten hielden, tot een van ons ineens naar voren spurten. Dan bedenk je je geen twee keer, erachteraan! In de verte zagen we twee grote schimmen op ons af komen zwemmen. De dolfijnen, ja het waren ze echt!, kwamen redelijk dichtbij en bogen daarna weer af de verte in. Wat een moment! Na elkaar wel 5x het oké! teken te hebben gegeven, zwommen we tevreden door. Op het punt waar we weer terug moesten keren zat een grote octopus. Daar wil je toch een goede foto van. Ik en mijn buddy bleven daarom nog even hangen, terwijl de rest van de groep alweer aan de terugtocht begon. Net op het moment dat ik klikte om de foto te maken, kwam er uit een gat in de rotspartij een murene tevoorschijn. De octopus schoot gelijk in de verdediging en ging er na de aanval gauw vandoor. Wat een prachtige duik was dit! Eenmaal aan boord lieten we trots de foto’s van de dolfijnen en de vechtende murene en octopus zien. Volgens de gids aan boord  zag je het niet vaak dat de twee ruzie kregen. Overweldigd door alles wat we hadden gezien, keerden we terug naar ons hotel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Melissanuis2__8_ Melissanuis2__9_

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Melissanuis2__22_ Melissanuis2__23_

De volgende duikdag, helaas wel de laatste, stond alweer op ons programma. De locaties waren Small Giftun en Abu Ramada South. Niet lang na de eerste afdaling zagen we een grote blauwe vis, bleek later een trekkervis . De vis zwom rustig langs ons heen, waardoor we prachtige foto’s konden maken. Later hoorden we dat het niet slim was om heel dichtbij deze vis te komen, omdat het paarseizoen was begonnen. Gelukkig is er niets gebeurd. De rest van de duik zagen we veel murenes, in grotten verstopt of op zoek naar voedsel, blue spotted stingrays, koraalduivels en grote scholen prachtig gekleurde vissen. De tweede duik zagen we voor het eerst tonijn en een groep zwart gestippelde diklipvissen. We eindigden de duik bij een klein wrakje. Eenmaal weer terug aan boord namen we afscheid van de crew en onze mededuikers.  En in de taxi op weg naar ons hotel wisten we het zeker “We komen terug”.

Tekst en foto’s: Melissa Nuis

De Reportagewedstrijd 2011 is een initiatief van DuikeninBeeld.tv samen met het Bonaire Toeristenbureau, Bonaire Fun Travel en La Pura Vista. Met je inzending maak je kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, waar je een reportage over het eiland gaat maken. Meedoen? Klik hier voor alle informatie.

RTEmagicC_7bonaire_25.jpg  RTEmagicC_duikeninbeeld_25.jpg  RTEmagicC_17bonaire_fun_travel_25.jpg

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief