Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Een onderzeeër! In bedrijf!

Diveguide Juliet beloofde al een wrakje vol leven onder water. Terwijl het zicht van onze tweede duik wat tegen valt, meen ik toch een wrak te herkennen. Maar het beweegt! Een heuse onderzeeër in bedrijf. Het blijkt Odyssey Submarine Bali. Cool!


Datum:  11 juli 2016
Duiklocatie: Bali, Indonesië

duikreport-call-to-action-350x85

We duiken op Pura Jepun, een stek op vijf minuten varen van de Blue Lagoon, waarover ik eerder schreef. Op het programma staat een kunstmatige koraaltuin en een wrakje. Het zicht valt wat tegen – naar Balinese begrippen. Ik schat een meter of 8-10.

De bodem bestaat met name uit zand. Er staat een milde stroming, wat mogelijk in combinatie met de zandbodem het mindere zicht verklaart. We volgen dive guide Juliet richting het wrakje. Intussen zie ik iets bewegen op een meter of 10 afstand van me. Een onderzeeër! In bedrijf!
Het blijkt de toeristische trekpleister de Voyage of Fantasy. Toeristen zonder duikambities kunnen door plaats te nemen in deze submarine door de raampjes naar buiten kijken. De boot biedt plaats aan 36 passagiers.
Ik neem aan dat zij hetzelfde zicht hebben als wij, al weet ik niet of ze elders wel iets hebben gezien.

Bali -onderzeeer-Jeroen-Thoolen
Niet veel later bereiken we het beloofde wrakje. Onder de motorkruiser ligt een blue spotted stingray. En ook aan boord is volop leven.
Bali -wrakje-Jeroen-Thoolen
Een koraalduivel deint met ons mee richting de volgende bezienswaardigheden. Onderweg dansen ook de anemonen een vrolijk dansje op de maat van de golfslag. De clown fishes (‘Nemo’s’) doen hun best om aan boord te blijven.
Over de inmiddels zanderige bodem bereiken we nu de kunstmatige riffen. Het leven is hier wat minder, net als het zicht. Een nieuwsgierige trompetvis compenseert dit ietwat saaie stukje. We beginnen echt verwend te worden 
Verderop wordt het zicht wat beter – minder zand, meer koraal – en zien we mooie combinaties van anemonen en hard koraal. Ook een paarse spons (?) met anemoon en mooi bijpassend gekleurde anemoonvissen maken dit tot een mooi stukje ecologie.

Bali -spons-Jeroen-Thoolen
We raken langzaam verwend met de mooie onderwaterwereld, ik merk al dat ik het zicht slecht vind. Al met al zeker een leuke duik. We kijken uit naar de volgende duiken, in Tulamben!

onderzeeer-Jeroen-Thoolen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief