Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lia van der Laan – Een mooi duikjaar (1)

Het is inmiddels eind december en Duikreporter Lia van der Laan neemt even een pauze van het duiken om terug te kijken op een fantastisch duikjaar in het Zeeuwse water.

Momenteel heb ik even geen zin om het water in te gaan omdat de watertemperatuur onder de 6 graden is. Ik ga niet meer duiken dit jaar heb ik me voorgenomen. Maar dat idee kan nog veranderen met nog enkele dagen te gaan.

Vanaf januari gingen we op zoek naar de snotolf die rond deze tijd gespot gaat worden. Je hoopt dan dat je als 1 van de eersten er 1 of meer gaat spotten. Bij Dreischor-FKR zijn al verschillende zeedonderpadden gespot dus gaan we daar ook maar eens kijken. Op de parking zijn allemaal bekende duikers die voor hetzelfde komen de donderpad met zijn nest. Gelukkig zijn er meerdere te vinden en we liggen niet in de rij om ook een glimp van de donderpad op te vangen. We maken wat foto’s en gaan naar een volgend nest en je hoopt natuurlijk zelf ook nog een niet gespot exemplaar te vinden. We maken de duik niet te lang want het is krap 5 gr. in het water. Na de duik aan de koffie en koek en we praten nog even na over wat we gezien hebben.

In Februari gaan we niet zoveel het water in want we hadden wat andere bezigheden en t is toch frisss. In Maart gaan we weer een poging doen om wat snotolven te spotten en we hebben prijs. Op de hangcultuur vinden we er 2 stuks maar jammer genoeg laat mijn camera het afweten door een lensdefect. Gelukkig kan mijn buddy wel de snotties vastlegen.

donderpad met nest dreischor fkr jan 2022-119502

Ik weet nu dus waar te zoeken en meld dit thuis. Dezelfde week gaan we samen op pad naar de Bergse Diepsluis Hangcultuur zodat manlief de snotolven kan filmen. We stappen ter hoogte van de witte streep het water in en aan de oppervlakte peddelen we naar de 1e rij tonnen. We gaan onder en vallen met ons neus in de boter. Jackpot!! Een vrouwtje en een mannetjes snotolf die actief bezig zijn om een nest te maken. Een vrouwtje zie je zelden, dus in een woord SUPERRR. René gaat er voor hangen en maakt mooie beelden. Het mannetje moet tussendoor een ander mannetje wegjagen bij ‘zijn’ vrouwtje. Leuk om te zien. Ik ga verder langs de mosseltouwen en kom nog meer knaloranje snotolfmannetjes tegen. Deze duik kan niet meer stuk.

In maart zijn we wat vroeger gestart als gewoonlijk met de sepiatentjes plaatsen omdat we meewerkten aan een grote filmproductie. Omdat ik toch even geen cam had ben ik maar verdergegaan met het reorganiseren van de andere rekjes die we voorgaande jaren al hadden geplaatst.

snottie 4 6-5-22 bds-119502

In april is het nog rustig op ons huisrif en ga dan mijn best doen om zeedahlias te spotten. Ik weet er verschillende terug te vinden en weet dat er nog meer moeten zijn. De kunst is om ze terug te vinden. Enkele jaren geleden gingen we echt zoeken in het ondiepe gedeelte en vonden er toen een stuk of 8 naast de 4 die ik nu nog terug kan vinden. Die andere vind ik tot nu toe nog niet terug. Eind april is de watertemperatuur gunstig om sepias te gaan zien en op koningsdag ga ik langs de sepiatentjes of er wat sepias aanwezig zijn en er is een koppeltje aanwezig.

2 sepias bds 2-5-22-119502

In mei maak ik een duik en dwaal wat af van mijn duikroute. Mijn oog valt op een vreemde staart. Ik kijk verder en ontdek een kathaai. Die heb ik nog nooit gezien in de Oosterschelde. Dat is supergaaf zeg.

kathaai bds 11-5-22 2-119502

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief