Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Een korte film maken…hoe?

De 2010 editie van het North Sea Film Festival is uitgebreid met een categorie voor amateurs. Er is veel interesse, maar hoe maak je nu zo’n film? Edward Snijders helpt!

Heel begrijpelijk dat deze nieuwe categorie vragen opwerpt, een onderwaterfilmer is immers nog geen onderwater filmmaker.  Het probleem zijn niet de beelden, maar het proces van het filmmaken. Je doet alles voor het eerst! Ik geef je enkele tips hoe je de productie van een korte onderwaterfilm kunt aanpakken.

Beelden selecteren

In tegenstelling tot de grote filmwereld waar je eerst het script maakt, gaan we er nu  van uit dat je beeld hebt geschoten. De omgekeerde weg in filmland, ongewoon, maar wel één die ook tot goede resultaten kan leiden.
Je kent je materiaal als geen ander en weet nu al waar je film ongeveer over zal moeten gaan. Selecteer uit al deze beelden het materiaal dat goed genoeg is om aan een groot publiek te laten zien.
Beeld dat technisch niet in orde is door te veel camerabeweging, verkeerde belichting, onscherpte of slechte kadrering, gooi je aan de kant. Wees kritisch, want je publiek is verwend door prachtige tv-documentaires.
Zet alle potentieel goede beelden in een enkele directory op je computer. Als je de clips goed omschreven hebt in de bestandsnaam, heb je meteen een sorteerfunctie.

VerhaallijnStatia_anker

Nu je overzicht gekregen hebt van je beelden, moet je niet in de verleiding komen deze achter elkaar te zetten met een muziekje erbij. Mooie beelden kijken lukt een paar minuten, maar als je wilt dat je film voor veel mensen interessant blijft, moet je wel wat te vertellen hebben. Tenzij je toch een MTV clip wilt maken.
Daarmee loop je tegen het grootste probleem van de filmmaker op: welk verhaal ga ik vertellen met het materiaal dat ik heb? Je weet dat het een onderwaterfilm moet worden met een speelduur van maximaal 6 minuten. Streef naar circa 2/3 onderwaterbeeld om de film de uitstraling van een onderwaterfilm te geven. Het verhaal moet uit je eigen fantasie of inspiratie komen – of uit de fantasie van je buddy, die je er maar beter meteen bij kan halen. Je zit nu in de fase van het brainstormen en mogelijkheden afwegen. Dan zijn meedenkende partners heel welkom.

Met het verhaal – het is nu bijna een script geworden – zoek je het beeldmateriaal erbij. Het kan gebeuren dat je toch nog een shot mist. Als je film over Zeeland gaat, kun je dit shot misschien nog een keer maken, maar het wordt lastig als al je materiaal in de Stille Zuidzee is gefilmd. In dit geval zit er niets anders op dan weer je fantasie te gebruiken of het script aanpassen.

Statia_cryptic-teardrop-crab_1Film is een verhaal vertellen met beeld, maar dat lukt niet altijd. Een verteller erbij is dan onontbeerlijk om de aanvullende informatie te geven. Let wel, aanvullen, je stem hoeft niet vertellen wat je publiek zelf kan zien. Een voorbeeld? Als er een geel zeepaardje voorbijkomt, hoeft er niet gezegd te worden dat het beestje geel is, maar je kunt wel zeggen dat dit een van de vele kleuren is waarin het diertje voorkomt. Of vertel je publiek dat ze op de kleine, nauwelijks zichtbare vinnetjes moeten letten, waarmee het zeepaardje zwemt.

Bij de filmbeelden schrijf je het script uit. Het is heel goed mogelijk dat je voor je script nog het een en ander bij elkaar heb moeten zoeken of op juistheid heb moeten controleren, Google is dan een goede partner. Maak de tekst voor zo’n 6 minuten filmpje zeker niet langer dan 500 woorden, liever zelfs minder!

Geluid

De stem zoek je in je omgeving. Maak een stemtest, want het is niet iedereen gegeven een film goed in te spreken. Technisch is de opname niet zo ingewikkeld : je kan er je camera (microfoon)  voor gebruiken of je kan het met je computer opnemen in een niet galmende ruimte. Geluid dat klinkt alsof het uit een emmer komt klinkt niet goed als commentaar…
De geluidstrack plak je onder de filmbeelden en synchroniseer je met elkaar. Je zorgt dat de goede tekst op de goede plaats komt. Klaar?

Bijna.. Het wordt wel een erg stille film, als er alleen maar een commentaarstem is. Hoewel het een effect kan zijn waar je op uit bent.
Over het algemeen versterken muziek en geluid de  beelden enorm, ook de sfeer van de film wordt erdoor beïnvloed. Met neutraal geluid – hoeft niet altijd muziek te zijn – kun je niet veel fout doen, het maakt de kijkervaring wel een stuk plezieriger. Probleem bij muziek zijn de rechten; ook muziekmakers willen graag gehonoreerd worden voor hun werk. Van internet kan je onder de ‘creative commons license’ (o.a. bij simuze.nl) nog wel eens geluid en muziek vinden die je vrij kan en mag gebruiken. Of je schaft rechtenvrije muziek aan van bijvoorbeeld highland-musikarchiv.com .

Insturen naar festivals

RTEmagicC_nsff_02Mooi, je film is klaar! Voor het North Sea Film Festival kun je hem nu digitaal doorsturen, we geven je zelfs de tijd tot 1 oktober!  Een van de manieren om dat te doen is via www.sizeablesend.com, waarmee je bestanden tot 2GB kosteloos kan versturen. Stuur je film naar info(at)northseafilmfestival.com maar vergeet niet je online te registreren via de festivalwebsite www.northseafilmfestival.com.

Als je film dan toch klaar is, kun je ook overwegen deze aan te bieden bij www.nelos.be/html/Filmfestival/ , eind november in Antwerpen. Dat is helaas niet kosteloos zoals bij het North Sea Film Festival. Registratie kost 20 euro.

Of, als het een hele korte film is geworden (maximaal 2 minuten) stuur hem dan ook – kosteloos – voor 12 september naar de wedstrijd van het Nationaal Park Oosterschelde en de NOB. Meer info hierover vind je op de websites van de NOB en DuikeninBeeld.

Foto’s: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief