Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Heerlijke bootduik met de Tertius

Een dag duiken vanaf de Tertius. Duikreporter John duikt onder in het Grevelingenmeer om met prachtige foto’s en een verhaal weer boven te komen.

Duik 867, zondag 11-06-2017, Tempel Grevelingen, Nederland. Er was een bootduik georganiseerd en in eerste instantie wilde ik niet mee maar toen er toch nog een plekje vrij kwam heb ik toch maar op het laatste moment besloten om mee te gaan. We gaan een bootduik maken met de Tertius deze ligt in de haven van Bruinisse en we gaan vandaag 2 duiken op de Grevelingen maken. De eerste duik is tempel deze stek ligt in de buurt van de haven van Ouddorp hier kun je alleen vanaf de boot duiken of je moet erg ver willen lopen.

1-lumishootJ6110027-51457

Ik ga deze keer met Hes onderwater en ik neem de 30 mm macrolens mee voor het kleine spul het voordeel van deze 30 mm ten opzichte van de 60 mm dat je ook wat grotere objecten kan fotograferen zonder dat je er heel ver vandaan hoeft te liggen. Hes heeft gezegd dat hij zich aan mij aanpast en dat ik gewoon mijn ding moet doen en hij volgt. Helemaal prima het zicht is niet slecht maar ook niet super maar voor macro en het kleiner e spul meer dan voldoende. En er is genoeg klein onderwater leven zoals tig miljoen spookkreeftjes groot en klein, duizenden vlokreeftjes, honderden plooislakjes, en nog veel meer ander klein spul.

2-lumishootJ6110193-51457

Ik geniet optimaal we maken bijna geen meters want op elke centimeter oester is wel wat te zien schitterend. Ik zie een spookkreeftje die veel groter is dan zijn soort genoten en ik probeer deze macho eens op de foto te zetten maar dat valt nog niet mee hij zwaait op en neer en van de tig foto’s zijn er iets minder dan tig net naast of onscherp maar de aanhouder wint en ik hem krijg redelijk mooi op de foto. Sommige foto’s zijn pas mooi als je ze op de computer kijkt dan zie je ineens beestjes op een Japanse zakpijp zitten die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien.

3-J6110038-51457

Op een of ander manier zet ik ook altijd een krab op de foto tijdens een duik als ik met de macro lens onderwater ga, zomaar even vlug een fotootje klik en klaar is John maar altijd leuk om te zien. Sommige vluchten weg en andere kun je tot op een centimeter benaderen. En dan heb je nog de ziljoen aasgarnaaltjes deze garnaaltjes zwemmen in groepjes van duizenden om oesters heen en als je er een foto van wil maken zwemmen ze allemaal ergens anders naar toe behalve naar de lens.

4-J6110062-51457

Het is werkelijk een schitterende duik en we zijn al weer een aardig tijdje onderwater en we besluiten er uit te gaan, we komen boven en zwemmen terug naar de Tertius. Als we bij de trap achter bij de boot komen worden we al opgewacht door …. hij neemt mijn camera aan en mijn vinnen zodat ik makkelijk uit het water kan komen, de camera mag mooi in een bak met zoetwater liggen om even lekker te spoelen, de service en behulpzaamheid op de Tertius is altijd top.

5-J6110057-51457

Ik kleed me snel om en dan kunnen we aan de lunch beginnen een heerlijke omelet met ham en kaas ik wilde 4 boterhammen en daarover ging een mega omelet dit was erg lekker maar dit bij zou de tweede duik een beetje op gaan spelen. Na de lunch even heerlijk uitgassen en een praatje maken met een bekende van Facebook en we hadden meer overeenkomsten dan we dachten, altijd leuk. Ik ben ongeveer 83 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 11:00 te water gegaan, de water temperatuur was 19 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 7,7 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief