Een goede macrofoto? | Tips van kampioenen
Wat maakt een foto een goede foto? Dat vraag jij je misschien ook af, zeker als je meedoet aan een fotowedstrijd. Bekroonde fotografen geven je tips én inspiratie. Dit keer: hoe maak je een goede macrofoto?
Angelique van Oorschot
Angelique van Oorschot maakte in 2023 de winnende foto in de categorie Masters – Macro van het ONK: dit close-upportret van een garnaal. Over wat een macrofoto een topfoto maakt, is ze duidelijk: “Een sterke macrofoto moet een technisch goede foto zijn. Vooral de compositie moet kloppen en de scherpte moet op de juiste plek zitten. Ook houd ik van foto’s met kleur. En wat ik heel belangrijk vind, is dat de foto herkenbaar blijft. Bij een sterke foto zie je nog wat er gefotografeerd is.” Ze geeft ook nog aan dat het helpt als je een bijzonder beestje weet te fotograferen. Maar naar haar idee is de wow-factor veel belangrijker dan de originaliteit van het model.


Marco Reijnen
Marco Reijnen werd Nederlands Kampioen in 2023; deze foto maakte deel uit van zijn winnende serie. En met zijn (macro)foto’s is hij vaker in de prijzen gevallen. In 2024 won hij een bronzen plak op het WK in Albanië in de macrocategorie. Wat maakt een foto volgens Marco een sterke wedstrijdfoto? “Laat ik beginnen met zeggen dat een goede macrofoto snoeischerp moet zijn. Het belangrijkste element op de foto, bijvoorbeeld een oog, moet echt scherp zijn. Van dit element moeten details zichtbaar zijn die je met het blote oog niet kunt zien. Ook moet de hele foto echt interessant zijn. Een te groot deel negatieve ruimte maakt de foto snel saai. Het hoofdonderwerp moet hetzij het beeld grotendeels vullen of de achtergrond moet interessant zijn. Voor elke goede wedstrijdfoto geldt dat deze moet opvallen tussen alle andere foto’s. De aandacht van de jury moet naar de foto getrokken worden, zodat de juryleden er langer naar kijken. Dit kan zijn door de kleuren, het onderwerp of de sterke contrasten in de foto. Jouw foto moet eruit springen!”
Marleen Baas
Marleen Baas behaalde in 2023 de eerste plaats in de categorie Zoet water bij het ONK. Dit deed ze met een macrofoto, die er ook tussen de zoutwateropnames goed zou uitspringen. Wat maakt een foto een topfoto voor Marleen? “Een simpele vraag, maar best moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik denk dat er bij een goede macrofoto sprake moet zijn van een duidelijk te herkennen en aansprekend hoofdonderwerp. De achtergrond moet iets toevoegen aan de foto, maar moet niet heel dominant aanwezig zijn. Verder vind ik het mooi als er oogcontact is met het hoofdonderwerp. Ik realiseer mij dat dit niet bij elk onderwerp kan. Maar als het mogelijk is, vind ik dat zeker wat toevoegen. Zeker niet onbelangrijk voor een sterke macrofoto: het is leuk om dingen te laten zien waar de meeste mensen overheen kijken omdat het zo klein is.”


René Weterings
René Weterings mag in dit rijtje niet ontbreken. Hij werd in 2015 Belgisch Kampioen en vanaf 2018 maar liefst vijf keer op rij Nederlands Kampioen. In 2023 mocht hij als jurylid ‘iets vinden’ van de ingezonden foto’s van het Belgisch en het Duits kampioenschap en in 2024 jureerde hij de Hugycup. Zelf heeft René genoeg foto’s om uit te kiezen; dit portret van een kreeft bijvoorbeeld, dat deel uitmaakte van zijn winnende serie in 2022. Wat maakt een foto volgens René tot een goede macrofoto? “In het algemeen geldt voor mij dat op een macrofoto bij voorkeur maar één onderwerp in beeld is. Het moet echt op je af komen en van het beeld af spatten. Hiervoor heb je een sterke compositie nodig. Met je flitsers kleur je het beeld mooi in en zorg je voor sterk contrast ten opzichte van de achtergrond. Uiteraard moet het onderwerp op de juiste plek scherp zijn; dat is echt een hele belangrijke voorwaarde, anders is de macrofoto voor mij alsnog veel minder geslaagd!”
Tips van kampioenen:
Een goede macrofoto - Tips van Angelique van Oorschot, Marco Reijnen, Marleen Baas en René Weterings
Een goede groothoekfoto - Tips van Danny Van Belle, Jan Blanken, Ron Offermans en Marloes Otten
Fotowedstrijden – doe eens mee!
Regelmatig worden er wedstrijden voor onderwaterfotografen georganiseerd: internationaal, nationaal, via DuikeninBeeld of misschien wel binnen je duikteam.
Twee bekende wedstrijden zijn het ONK van de NOB en het OBK, dat wordt georganiseerd door de Belgische bond NELOS. Deze wedstrijden kennen een Master-categorie, maar ook een categorie speciaal voor fotografen die nog niet al te veel ervaring hebben.
Doe eens mee, daag jezelf uit!