Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een agressieve kreeft, een schoppende krab en nog veel meer …

Duikreporter Dirk maakt twee duiken. Het onderwaterleven zorgt voor de nodige hilariteit. Kijk de film!


Datum: 1 augustus 2016
Duiklocatie: Zeelandbrug en Goudzwaard

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk Van den Bergh_2016-08-01 Dodemansduim-38947

05.00 uur uit bed … 05.45 uur bericht van mijn buddy Pierre Spirlet dat hij vertrokken is … We hebben afgesproken op de parking aan knooppunt Markiezaat. We komen daar samen aan! Het regent en wanneer we verder rijden op weg naar de Zeelandbrug zetten ze de hemelsluizen open. De lucht ziet zwart … Die weerberichten hé! Kans op een buitje … Wanneer we de Zeelandbrug oprijden klaart het gelukkig op.

We zijn er om 07.00 uur. Pierre heeft al meer dan 300 duiken en toch heeft hij nog nooit bij de Zeelandbrug gedoken. Hoe bestaat het! We gaan de stek checken. De stroming lijkt mee te vallen. De laag water kentering is om 08.40 uur. De wind staat op de kant. Duikplan: we gaan van de Westelijke duiktrap uitzwemmen naar een meter of 8 diep en dan richting Oosten, tegen de stroom in, naar de brug. Zo hebben we na de kentering stroom mee om vlot terug te geraken.

De flessen nog even aftoppen, omkleden en rustig naar de duiktrap. Om 08.10 uur liggen we in het water. Ik ga moeilijk onder. Na wat spartelen lukt het toch. Door de stroming zeker? Het zicht langs de kant is heel slecht en het is moeilijk om, haaks op de stroming, de juiste richting aan te houden. Gelukkig wordt het zicht vanaf 6 meter iets beter.

Dirk Van den Bergh_2016-08-01 kreeft 2-38947

Filmen is lastig door het beperkte zicht en de stroming. Pierre helpt me gelukkig bij het vinden van onderwerpen. We blijven tussen de 6 en 9 meter tot ik op 100 bar zit. Dan stijgen we langzaam schuin naar de kant om te kijken waar we zijn. We zitten nog maar iets over de helft! Ik heb nog 85 bar over, dus we gaan opnieuw onder. Het lukt me toch weer niet zeker! Na wat gespartel zie ik eindelijk de bodem. Oeps, waar is mijn buddy? Zoeken heeft geen zin, want het zicht is hier 0,5 meter … Dan maar terug naar boven. Pierre heeft voorbeeldig hetzelfde gedaan en ligt een eindje verder te dobberen. We besluiten om aan de oppervlakte naar de duiktrap te zwemmen: ondiep onder water heeft geen zin met dit zicht en we zitten al aan 58 minuten, dus zo dadelijk begint het terug harder te stromen!

Voor de tweede duik gaan we naar Goudzwaard. Daar is Pierre ook nog niet geweest. Twee nieuwe duikstekken op één dag!
Wanneer we daar naar de stek gaan kijken blijkt het hier harder te stromen dan aan de Zeelandbrug! Nochtans staat er beschreven dat men op deze stek buiten de kentering kan duiken …

We moeten een heel eind ondiep uitzwemmen vermits het water nog laag staat en weer heb ik last om beneden te blijven! We zakken tot op 7 meter en gaan dan NO op 50°. Zelfs beneden heb ik last om mijn trim te behouden … weer die stroming? Wanneer we ondieper terugkeren wordt het echt een gevecht: zolang ik zwem, geen probleem, maar bij het filmen … Ik ben blij dat het strandje vlakbij is wanneer we aan de oppervlakte gaan zien waar we zijn! We hebben 69 minuten gedoken.

Dirk Van den Bergh_2016-08-01 grondel-38947

Pierre weet me te vertellen dat hij ook last had om mooi vlak te blijven liggen … Allez, dus toch die stroming? We komen allebei tot het besluit dat we de volgende keer als we nog eens zo ondiep gaan duiken een kilootje lood meer gaan meenemen.

Het was toch weeral een heel mooie duik! De krabben zorgden voor spektakel: ééntje zag zichzelf in mijn fisheye lens en bleef er voor zwemmen, een andere schopte een garnaal weg die mee wou komen eten en bij een gevecht om een oester ging een derde krab met de buit lopen!

Thuisgekomen ben ik maar al te blij dat ik toch nog wat mooie beelden bijeen gekregen heb en dan valt ineens mijnen euro … Dedju! Ik had gewoon 2 kilo lood te weinig bij! En wat meer is: ik had twee duiken terug eens geprobeerd om met een kilo lood minder te duiken en dat viel best mee, dus eigenlijk had ik 3 kilo minder bij dan al mijn vorige duiken …

Weeral een lesje geleerd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief