Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duitse duikboot uit WO I gevonden voor Belgische kust

Voor de kust bij Oostende in het Belgische deel van de Noordzee is een vrijwel intacte Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden.  Naar alle waarschijnlijkheid zijn de 23 overleden bemanningsleden nog aan boord van de duikboot.

Het is nog niet geheel duidelijk om welke duikboot het gaat, maar alles wijst er op dat het een Duitse UB-II boot is.
De West-Vlaamse gouverneur Decaluwé zei tegen de VRT, dat een dergelijke duikboot een bemanning van 22 en een commandant had. Vanwege de goede staat van de duikboot, verwacht hij dat alle lichamen nog aan boord zijn.
In het Belgische deel van de Noordzee zijn 11 duikboten gezonken. Dit lijkt het best bewaarde exemplaar te zijn.


Identificatie
Maritiem archeoloog en amateurduiker Tomas Termote, vond de duikboot op 30 meter diepte. Hij duikt al al jarenlang in de Noordzee naar gezonken onderzeeërs om de wrakken in kaart te brengen.
Van de 19 gelijke duikboten van de Duitse Flanders Flotille zijn er 15 gezonken. De nu gevonden boot is 27 meter lang en 6 meter breed. Het zou kunnen gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. Om met zekerheid vast te kunnen stellen om welke U-boot het gaat, is er nog minstens één extra duik nodig. Daarvoor moet het serienummer worden gecontroleerd op de schroef van de duikboot. De camerabeelden die gemaakt zijn, zijn niet duidelijk genoeg om dat nummer te lezen.

Om schatzoekers op een afstand te houden en te voorkomen dat het beschadigd of geplunderd wordt, is de exacte locatie van het wrak niet bekendgemaakt.

Contactmijn
Vooral aan de boeg zijn beschadigingen te zien. Hieruit en uit de overige schade aan het wrak, maken wetenschappers op dat er een contactmijn is ontploft aan de bovenzijde van de duikboot.

Wat er gebeurd kan zijn, is dat de duikboot op een mijn is gevaren die onder het wateroppervlak aan een kabel dreef. Die kabel bleef mogelijk achter de diepteroeren van de traag varende duikboot steken, waarna de mijn aan het bovendek tot ontploffing kwam.

Bron: NOS.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief