Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Materiaal

Duikveiligheid – Zichtbaar met de Distress Flare

Een van de grootste angsten van duikers is misschien wel dat ze vanaf de boot niet te zien zijn of niet opgepikt worden. Geen ongegronde angst want het gebeurt! Met de Odeo Distress Flare maak je jezelf beter zichtbaar. 


Het kan zijn dat je als duiker op zee aan de oppervlakte niet goed zichtbaar bent, zeker onder wat slechtere omstandigheden. Bij een ruige zee kan je net in het dal van de golf liggen en bij slecht weer werkt een donkere uitrusting ook niet altijd mee. Met een ‘flare’ (fakkel) kan je je zichtbaarheid aan het wateroppervlak vergroten.  

Voor duikers zijn weinig flares beschikbaar. We mogen als duiker geen zogenoemde pyrotechnische (ontvlambare) materialen vervoeren. Laat staan dat deze materialen op diepte zijn getest. 

Als vrijwilliger bij de KNRM maakte ik kennis met de Odeo Distress Flare. Dit is een fakkel met ledlicht en alleen daarom al een bruikbaar alternatief. De leds zijn extra helder, geven infrarood licht en zenden een knipperend en SOS-signaal uit. Ze trekken de aandacht, waarbij je wel moet realiseren dat de reikwijdte overdag minder groot is dan bij schemer of ’s nachts.

De Odeo Distress Flare weegt ongeveer 200 gram en past prima in de zak van een trimvest of droogpak. De bediening is eenvoudig en niet te missen. De batterijduur is 10 jaar als de flare niet gebruikt wordt, en bij gebruik gaat de batterij 8 uur mee. De waterdichtheid is getest tot 100 meter en gegarandeerd tot 50 meter. Ook overdag is de flare een goede aanvulling op je oppervlakteboei. De fakkel kost rond de 140 euro.

  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief