Duikvandalisme in Vinkeveen
Wat bezielt je om andermans spullen te vernielen? Ik snap het niet. Toch gebeurt het, en nu ook binnen de duiksport. In Vinkeveen heeft het fenomeen ‘duikhooligans’ zijn intrede gedaan.
Van andermans spullen blijf je af. De normaalste zaak van de wereld. Althans voor het merendeel van de mensen. Jammer genoeg kent Nederland een hoop vandalisme. Hele treinen en voetbalstadions worden vernield. Waarom? Omdat een klein groepje mensen dat leuk vindt, en het misschien wel nog leuker vindt om het voor anderen te bederven. En nu gebeurt het zelfs onder water.
Vandalisme
Vorige jaar begon het al. Op allerlei plekken in de Vinkeveense Plassen werden wrakken en objecten versleept, en als dat niet lukte, dan maar hele duikstekken vernielen. Nieuwe objecten die werden neergelegd, waren stelselmatig binnen een week niet meer op de oorspronkelijke plek aanwezig.
De namen van de vermoedelijke daders gonsden rond, maar het broodnodige bewijs ontbrak…. Niet leuk voor de duikers, maar zeker ook niet voor de duikcentra rondom de plassen die alles in het werk zetten om er een interessant, afwisselend duikgebied van te maken.
De lange winter weerhield de vandalen even van hun ‘spelletjes’. Maar ze werden weer actief. Bij Zandeiland 4 in Vinkeveen werden de nodige objecten verplaatst en vernield met als hoogtepunt voor hen en als triest dieptepunt voor de rest van de duikers dat de bus afgelopen donderdagavond gekanteld is. Niet iets wat gebeurt als je er met 10 duikers tegenaan leunt. Wel als je er de nodige hulpmiddelen, waaronder hefballonnen bij gebruikt. Duidelijk mag zijn dat ook in dit geval de daders bewust aan het werk zijn gegaan. Maar wat in mijn ogen allerminst door de beugel kan, is dat de daders zich niet hebben laten weerhouden door de aanwezigheid van recreatieve duikers die in en rond de bus aan het duiken waren. Een levensgevaarlijke situatie. Een ooggetuige vertelt: «Ik was zelf met een klein groepje verleden week donderdag in het water op het moment dat de bus “verplaatst” werd…. Een van onze duikers is via de voorkant de bus in gezwommen. Toen hij in de cabine zat, kwam de achterkant van de bus omhoog…. Gelukkig is er niets “echt gebeurd” maar de schrik zat er wel effe in…» Een andere ooggetuige zag de daders met hefballon en al uit het water komen. Hij ging er samen met zijn buddy net in: «We zijn richting de bus gezwommen. Wat we aantroffen was een grote stofwolk met daarin de bus op z’n kant, naast de veenbult waar hij voorheen op stond.»
Ongepaste trots
Natuurlijk, wat hierboven staat beschreven is al triest genoeg. Maar hoe diep moet je zinken om je ‘heldendaden’ dan ook nog eens vol trots op het duikforum uit te meten. Om vervolgens door de duikgemeenschap figuurlijk volkomen afgemaakt te worden. En alsof het dan nog niet genoeg is, het hele verhaal ook nog eens afdoen met «het was een grapje», en niet begrijpen waarom alles zo opgeblazen wordt.
Veiligheid
Het dieptrieste incident is afgelopen vrijdag door andere duikers gemeld bij het Recreatieschap Midden-Nederland, dat verantwoordelijk is voor de inrichting en het beheer van de duiklocatie Zandeiland 4. Spoedoverleg met politie en duikondernemers volgde. Vrijdagavond heeft het Recreatieschap een duikverbod afgekondigd omdat de veiligheid van de duikers niet gewaarborgd kon worden.
Inmiddels is geconstateerd dat het niet mogelijk is de bus weer rechtop te zetten. Hoogstwaarschijnlijk zou hij dit niet overleven. Het Recreatieschap heeft dan ook samen met de andere partijen besloten om de bus uit het water te halen. Laten liggen zou blijvend een onveilige situatie voor de duikers opleveren.
Reacties
Het incident is, terecht, hoog opgenomen door zowel de duikbranche als duikend Nederland. De ondernemers rond de plassen zijn razend. Chris de Vries, de eigenaar van het Aqua Business Centre (dat op Zandeiland 4 is gevestigd), kan letterlijk wel janken. Niet alleen lijdt zijn bedrijf schade (een duikverbod betekent immers geen omzet), maar vooral vindt hij de reacties van de daders op alle commotie beneden alle peil. Overigens kunnen de daders van hem en andere betrokkenen de nodige schadeclaims tegemoet zien.
Cees den Toom van Scuba-Academie, ook gevestigd aan de Vinkeveense Plassen: «Er moet een signaal uitgaan naar de duikwereld dat er grenzen zijn overschreden. Heel veel duikers zijn de komende periode de dupe van het gedrag van een kleine groep vandalen. De hoop is dat door de tijdelijke sluiting van Zandeiland 4 deze groep in een isolement terechtkomt en nergens meer welkom is.»
De vandalen zijn lid van OVH, een NOB-vereniging in Haarlem. Zowel OVH als de NOB veroordelen dit vandalisme en nemen afstand van het gebeurde. De vereniging heeft de daders aangesproken op hun gedrag en voorwaardelijk geschorst. Op de website van de vereniging heeft het bestuur een verklaring geplaatst.
De NOB meldt op haar site dat de organisatie «afstand neemt van het moedwillig verplaatsen of vernielen van objecten bij duikplaatsen. Objecten die voor de onderwatersport zijn geplaatst, maken een duikplaats interessant en bieden bescherming voor onderwaterleven. Verplaatsen of vernielen kan onveilige situaties opleveren en habitats van flora en fauna verstoren. De NOB roept iedere sportduiker op om objecten onder water en voorzieningen op duikplaatsen heel te houden.»
Laten we hopen dat dit nooit meer gebeurt. Wees zuinig op de onderwaterwereld en de duikstekken die we hebben. En merk je vandalisme op, meld het voordat het uit de klauwen loopt.
Foto’s: Cor Kuyvenhoven