Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Duikster op Ibiza overleden – wat er is gebeurd

Op dinsdag 2 augustus 2016 is een duikster tijdens een duik bij Ibiza onwel geworden en overleden. Voorlopige conclusie: een probleem met het hart. Wij spraken met Davy de Regt van de duikschool ter plaatse.

Davy de Regt is de Operations Manager van Divestar International, een organisatie met duikscholen in Nederland en op Ibiza. Helaas gebeurde het incident tijdens een duik vanuit het duikcentrum op Ibiza – Punta Dive in Cala Martina.

De duikster (58) maakte die ochtend samen met haar echtgenoot een duik op de duikstek Chimenea, ongeveer vijf minuten varen vanaf de baai. De duikers op de boot waren onderverdeeld in twee groepen, elk met een eigen gids. De duikster zat in de Advanced-groep, die tot een maximale diepte van 30 meter zou duiken. De andere groep bestond uit twee Open Water Divers met gids die niet dieper dan 18 meter zouden gaan.

DiveStar_duikincident_IbizaOpstijging
De duikster en haar budddy waren de hekkensluiters in hun groep van 5 duikers. Op 27 meter ging het mis, circa 10 minuten na aanvang van de duik. De gids, die voorop zwom, zag dat de duikster samen met haar echtgenoot opsteeg. «Het was geen paniekerige opstijging, maar dat er iets niet goed was, zag de gids onmiddellijk,» aldus Davy. De gids trok meteen de aandacht van zijn collega die met de Open Water Diver-duikers minder diep in het water lag, en zwom met de Advanced-groep naar geringere diepte zodat de twee groepen samengevoegd konden worden en de ‘ondiepe’ gids zo vrijgespeeld werd. Deze ‘ondiepe’ gids, een ervaren duikinstructeur die deze zomer op Ibiza werkt, steeg op.

Aan de oppervlakte, vlakbij de boot, werd meteen duidelijk dat het niet goed zat. De vrouw is direct uit het water gehaald, waarna op de boot de reanimatie is gestart en zuurstof is toegediend. De kapitein heeft Davy op de hoogte gesteld en is zo snel als mogelijk teruggevaren naar het duikcenter – gelukkig heel dichtbij-, waar inmiddels de huisdokter van het duikcentrum klaarstond. Op het strand nam deze arts samen met Davy, andere stafleden en de lifeguards van het strand, de reanimatie over. Vrij snel waren ook de hulpdiensten ter plekke. «Een uur lang is geprobeerd om de vrouw te redden. We hebben elkaar afgewisseld met het geven van borstcompressies, maar het mocht niet baten,» vertelt Davy aangedaan.

Onderzoek
De Guardia Civil is direct een onderzoek gestart, zoals gebruikelijk is bij dergelijke incidenten. De duikuitrusting van de vrouw -deze was in het water uitgetrokken en aan de oppervlakte achtergelaten- was inmiddels opgepikt door een plezierjacht en werd overgedragen aan het duikcenter en vervolgens aan de politie. Alle apparatuur werkte goed en ook de fles was niet leeg. Daarnaast had het stel meer dan voldoende ervaring om de betreffende duik te maken. Inmiddels hebben zowel de medische hulpverleners als de Guardia Civil en de forensische expert aangegeven dat de doodsoorzaak waarschijnlijk een probleem met het hart is geweest. «Geen duikongeval dus, maar daardoor niet minder tragisch.»

Nazorg
Een incident als dit maakt uiteraard veel indruk op alle betrokkenen. Natuurlijk is er de aandacht voor de echtgenoot en de kinderen van het slachtoffer. Het duikcenter probeert hen op alle mogelijke manieren bij te staan. Maar ook aan de gids en de andere stafleden wordt de nodige nazorg verleend. «Het is geen wonder dat iedereen behoorlijk aangedaan is. Alle stafleden hebben gehandeld volgens de procedures. De instructeur/gids heeft meer dan alleen de standaardtrainingen van DAN gevolgd. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat je weet hoe je moet handelen in geval van nood. Ook hij heeft alles gedaan wat hij kon. Maar bikkel als hij is, zoiets komt keihard aan.»

Het lichaam van de vrouw zal naar verwacht komende week worden vrijgegeven en overgebracht naar Nederland. Wij wensen de nabestaanden en de staf van het duikcenter veel sterkte.

 

4 reacties

  1. Mooi dat er een duidelijk feitenrelaas wordt gegeven voordat er weer allerlei speculaties over het internet gaan.

    Alleen jammer dat iemand weer meteen de foute conclusie trekt: “geen duikongeval dus”. Even terug naar het theorieboek en de definitie van duikongeval opzoeken zou ik zeggen. Lijkt misschien miereneuken, maar is essentieel als we met zijn allen de veiligheid van deze sport willen verbeteren,

    REAGEREN
    • Je hebt gelijk reinoud,duidelijk neergezet,maar een ongeval tijdens het duiken ie altijd nog een duikongeval.
      hoe tragisch dan ook.
      onlangs een duikbuddy van me ook verongelukt zuurstofnarcose tja hij was jong maar ervaren maar 70 mtr was net wat teveel denk ik ze hebben hem niet kunnen redden en ook niet meer gevonden.
      het blijft altijd een ongeval in welke sport dan ook.
      ik wens de nabestaanden veel sterkte.

      REAGEREN
  2. Respect voor de mensen die hulp hebben verleend.
    Sterkte voor de nabestaanden en alle betrokkenen.

    REAGEREN
  3. Ik herken in het verhaal in ieder geval wel hoe perfect Davy zijn material, team en duikplan voor elkaar probeert te hebben. En waardeer hoe netjes en correct/volledig het artikel geschreven is. Veel journalistiek probeert zoveel mogelijk sensatie op te wekken.
    Ik heb op Ibiza de reanimatie van een duikster van 16 jaar meegemaakt. Is uiteindelijk helemaal goed gekomen, maar tot en met de grootste machos van de duikschool waren ze na de actie allemaal een paar dagen erg van slag tot en met een ervaren instructeur die met zijn beroep wilde stoppen. Dus zoiets pakt je echt en hoop dat Davy en zijn team het vlot verwerken.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief