Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Zomer- of winteravondduik?

De zomeravondduiken op Tholen zijn weer van start gegaan, maar zeker na 14 dagen Egypte voelt het voor Duikreporter Dirk Van den Bergh aan de waterkant niet aan als een zwoele zomeravond!

Het is de tweede “zomeravondduik” die dit seizoen plaats heeft, op uitnodiging van zoals ik haar voortaan zal noemen: “de ambassadeur van duikland Tholen” …

Haar naam: Lia van der Laan. Zij verdient die titel, want ze promoot Tholen op alle vlakken en kaart bovendien alle onregelmatigheden bij de duikstekken in Tholen aan bij de bevoegde instanties, zodat wij er uiteindelijk wel bij varen.

De zomeravondduiken zagen het licht dank zij Lia. Een initiatief om op geregelde dagen in het seizoen (op eigen verantwoordelijkheid) te komen duiken op Tholen. Geen buddy? Geen probleem: er wordt voor gezorgd.
Op facebook vind je de groep Zomeravondduiken. Opgelet: om alles binnen de perken te houden moet je eerst toelating vragen om lid te worden en als je nooit komt vlieg je eruit! Ja, Lia weet van aanpakken!

Maar Lia, die benaming … zomeravondduiken … weerbericht: temperatuur 6° – wind NO 4 Bft – gevoelstemperatuur 1,5° … Had meer weg van een winteravondduik!

De wind werd afgezwakt tot 3 Bft, daar was ik al blij om en wat blijkt als ik aankom? Hij komt uit het NW en niet uit het NO, dus ik kan mijn wagen terug herinrichten om me uit de wind om te kleden …

Ik ben ruim op tijd en kan nog wat genieten van de prachtige natuur op deze duikstek.

Dirk-Van-den-Bergh_20190411_grauwe-ganzen-80248

Niet veel later komt buddy Petra aan. Ze is moe zegt ze … Komt me goed uit, want ik voel me na Egypte al 14 dagen moe en wou zeker niet diep gaan. We spreken af dat we niet onder de 10 meter gaan duiken.

Ik kan nog optuigen in het zonnetje voor ze achter de dijk verdwijnt. Daar is Lia. Er komt verder niemand opdagen en dus wordt het een triootje: een “ouwe zak” met twee “jonge” deernes …

We spreken goed af en dat blijkt nodig: zicht … max 2 meter! Er hangt veel zweefvuil in het water. We gaan eerst kijken of de steenslijmvisjes er zijn, maar … ik kon al bijna zeker weten dat ze er op dit uur niet meer zouden zijn: bed-time!

Petra ontdekt al meteen een harlekijnslakje (het enige dat we hier zien!) en we dalen af naar de afgesproken diepte van 8 meter. Ik zie een Noordzeekrab en volgens Lia is het een zeldzaamheid dat je die hier ziet/

Dirk-Van-den-Bergh_20190411_Noordzeekrab-80248

Op 8 meter diepte worden de oesterbanken afgewisseld door zandstroken en dan moet je wel goed je diepte in het oog houden, want dat is heel misleidend. Op de zandvlakte veel garnalen die in gelid oprukken naar het licht van mijn lamp en ook verschillende schepjes.

Dirk-Van-den-Bergh_20190411_schepje-80248

Het schepje is een huisjesslak, ook al ziet ze er niet zo uit en kan ze zich ook niet in haar “huisje” terug trekken: het dier is zelf aanzienlijk groter dan de onder de mantel verborgen schelp.

De kreeften die we zien kruipen allemaal terug in hun hol, misschien terecht, want we komen verschillende fuiken tegen (die waren aan de oppervlakte goed gemarkeerd, maar toch vraag ik me af: waarom nu toch op die kleine ruimte die een duikstek in beslag neemt?)

Ik zie lange pijpen staan en film ze. Lia weet me achteraf te zeggen dat het de Paarse buisjesspons is. Veel paars heb ik er niet aan gezien! Ik herinner ze me nu, maar die waren veel korter. Klopt zegt Lia: nu wordt er nog niet veel gedoken en kunnen ze groeien … Ja, die duikers met hun vinnen hé …

Dirk-Van-den-Bergh_20190411_Paarse-buisjesspons-80248

Anders dan in Egypte kom ik nu ruim toe met de lucht van mijn 12 liter, maar ja, hier gaan we niet zo diep hé! Voor we er na 50 minuten uit gaan (met 72 bar over) kom ik nog een zeester tegen die zich langzaam over de zandbodem voortbeweegt.

Dirk-Van-den-Bergh_20190411_gewone-zeester-80248

Een gezellige nazit wordt het niet. Petra moet morgen werken en is al onmiddellijk ribbedebie, de temperatuur is gedaald naar 4°C, maar gelukkig is de wind gaan liggen en trakteert Lia me op een koffie met Amaretto! Lekker! Op naar de volgende, hopelijk échte zomeravondduik. Bedankt Lia en Petra.

Oh ja Petra, vanaf nu monteer ik alle gekke smoelen die je trekt mee in de video en de volgende keer nog véél closer: dat zal je leren om mijn filmbeelden steeds te verstoren …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief