Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wouter Hoogerwerf – Zeeland totaal: Grevelingen

Een geruisloos aquarium met zicht zo ver als de duiklampen schijnen: dat is een fantastische nachtduik! Duikreporter Wouter duikt onder in het Grevelingenmeer.

We zijn een lang weekend in Zeeland en we hebben vandaag al gedoken in het Veerse Meer en de Oosterschelde. De Grevelingen mag dan natuurlijk niet ontbreken. Na een middagje uitrusten in ons appartementje in Bruinisse besluiten we ons klaar te maken voor een nachtduik. Onze favoriete nachtduikplek is Den Osse Nieuwe kerkweg. Om 18:30 staan we dus in de schemer, kijkend over een spiegelglad Grevelingen. Het water lijkt kraakhelder en er staan maar twee andere buddyparen op de parkeerplaats. Op deze manier duiken is meer ons ding.

Om kwart over 7 zweven we door een geruisloos aquarium. Het zicht is echt heel goed, zo ver als onze lampen schijnen kunnen. Het stikt van de visjes. We zien gelijk al een Puitaal en de Koornaarvisjes schitteren overal waar je heen schijnt. Vooraf aan de duik hadden we twee doelen gesteld. We willen een steenbolk en een paling zien. De steenbolk laat niet lang op zich wachten en laat zich aardig benaderen. De kreeften zijn allemaal op rooftocht ze wandelen overal. Ook de Noordzee krabben kropen uit hun hol waardoor we hun ware grootte eens goed konden aanschouwen.

PA230744_COPY_PP_DiB-111729

Natuurlijk zijn we weer geen Reefball tegen gekomen. Het blijft bijzonder hoe vaak we deze totaal voorbij zwemmen op deze stek. Terug langs de dijkwand is er een Fluwelen zwemkrab eens mooi gaan zitten voor een foto en vlak er naast denkt een kleine Zeedonderpad dat we hem niet zien. Wat is het toch heerlijk duiken in deze rust met zulk goed zicht. De paling die we op ons lijstje hadden kronkelde als een slang tussen de oesterschelpen door en was totaal niet schuw.

PA230731_COPY_PP_DiB-111729

We gaan wat eerder weer de oude dijk over want er is op het ondiepe ook meer dan genoeg te zien. De krabbetjes, garnalen en platvisjes kom je in overvloed tegen op het zand. Ik besluit m’n snoot er maar weer eens voor te klappen en zet m’n focuslampje aan zodat ik kan zien waar ik op richt. Ik kan welgeteld twee foto’s maken waarna de batterijen me in de steek laten. De perfecte omstandigheden en een lege accu. Het zit wat dat betreft niet echt mee maar ik kan er niet mee zitten. We genieten zo intens van deze duik!

PA230720_COPY_PP_DiB-111729

Vlak voordat we ons hoofd weer boven water steken kronkelt er nog een slangetje verticaal in het water. Zoiets hebben we nog niet eerder gezien. Het blijkt een adderzeenaald met zeer opmerkelijk gedrag. Verticaal op en neert hij in het water en komt een aantal keer op m’n lamp af. Wat ik ook probeer ik krijg de camera niet gefocust op dit kleine bewegelijke sliertje.

PA230718_COPY_PP_DiB-111729

Even voorbij de steiger komen we boven en we worden begroet door een prachtige maan schitterend over het geruisloze water. Een zeilboot die voor den Osse haven voor anker licht schenkt ons een prachtig silhouet.

Bij de auto aangekomen grijp ik als eerst naar de koeltas want dit was Marloes haar 200e duik en daar hoort natuurlijk champagne bij! Zoals traditie bij ons moeten de eerste slokken via de snorkel gedronken worden. Met z’n twee op de parkeerplaats hebben we de grootste lol. We gaan nog even terug naar de steiger om te genieten van de prachtige maan, de champagne en de Grevelingen. De drie wateren van Zeeland op één dag bedoken. Dit is Zeeland op z’n best!

20211023_204653_PP_DiB-111729

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief