Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Zeeland, long time no see

Hoe beleef je jouw duik als je na twee jaar weer terug bent in het Zeeuwse water? Duik mee met Jenny Smit. 

29 juni 2019

Duik 670 – Nieuwe Kerkweg

Ik sta aan de waterkant bij den Osse. Het kleine frietkot heeft plaats gemaakt voor een grotere restauratie en er zijn nieuwe faciliteiten. Dit is allemaal nieuw voor me. Ik heb al twee jaar niet meer gedoken in Nederland.

Onderwater is de Grevelingen echter als vanouds. In het begin moet ik weer even wennen, maar snel voelt het vertrouwd. Ik verbaas me over de explosie aan groene wierslakken in het ondiepe deel. Iets dieper geniet ik van de kleurrijke sponzen met vele soorten krabben en een enkele kreeft. Ik zie joekels van Noordzee krabben – in mijn herinneringen zijn die alleen in de Oosterschelde zo groot. Ik geniet en realiseer me dat ik het duiken heel erg gemist heb.

Onderwater maak ik een paar foto’s. Ik heb besloten dat ik voorlopig met de Olympus Though 5 blijf fotograferen. Deze camera is heerlijk klein en compact, maar kan aanzienlijk minder dan mijn PEN. (Deze is gestolen.) De macrofunctie van de camera is verbazingwekkend goed, maar het is ontzetten moeilijk om met een camera die zo klein en licht om de compositie te bepalen en goed te focussen.

De tijd vliegt en wanneer ik na ruim een uur terug zwem naar de instap zie ik een fraaie dahlia. Bij deze is mijn duikseizoen officieel geopend! Beter laat dan nooit.

IMG_8875-83906

30 juni 2019

Duik 671 – Dreischoor Gemaal

Gelukkig hoef ik niet lang te wachten op de volgende duik. De volgende dag sta ik op de parkeerplaats van het gemaal van Dreischoor. Ik hobbel de trap op tussen het prikkeldraad en de schapenpoep. Ik kan niet wennen aan prikkeldraad naar een duiktrap.

Helaas heb ik deze duik minder geluk. Het begint met een kapotte duiklamp. Zo zonde, ik heb mijn Metalsub kort voor mijn duikstop gekocht en bijna nooit gebruikt. Bij het afdalen krijg ik last van mijn oor. Klaren lukt niet. Ik besluit om niks te forceren en besluit rond de 10 meter te blijven hangen. Je hoeft niet diep te gaan om leuke dingen te zien.

Al snel valt mijn oog op (waarschijnlijk) een brede ringsprietslak. Een leuke waarneming, die heb ik nog niet zo vaak gezien. Helaas lukt het me niet om een goede foto te maken.

Later tijdens de duik kom ik weer verschillende groene wierslakken en een kleine vlokslak tegen.

De fuiken bij het gemaal zitten behoorlijk vol met kreeft. Tussen de kreeften zwemt een grote paling. Zonde!

Na afloop van de duik eet ik poffertjes met mijn buddy’s. Het eerste duikweekend met mijn babydochter is een feit. We hebben ons vermaakt.

IMG_8877-83906

IMG_8879-83906

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief