Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Getuige van een moord

Begeleid door het licht van een prachtig rode opkomende maan gaat Duikreporter Dirk Van den Bergh het water in voor een duik op het huisrif. Even later is hij getuige van een heuse moord! 

We zijn om 13.30 uur uit het water na onze tweede duik en we lunchen ter plaatse. Daarna wandelen we terug naar het hotel en hebben we alle tijd om wat te rusten en de batterijen (letterlijk en figuurlijk) op te laden voor de nachtduik.

Het is 25° en de watertemperatuur 21°. Ik duik met 7 mm, maar doe voor alle overige duiken toch maar mijn thermoshirt onderaan om alle koude geuten water te counteren!

We wandelen met een prachtig rode opkomende volle maan terug naar het duikcentrum en om 18.15 uur gaan we bij het huisrif in het water: duikstek rechts, Mashraba.

We ontmoeten al meteen een dwergkoraalduivel (zie video). Op de bodem huppelen allerlei kleine dieren, waarvan ik nog steeds niet weet welke. Een heel klein heremietkreeftje herken ik wel! De schoolwimpelvissen komen op onze lichten af en tussen een koraalblok zie ik een zwemkrabbetje zitten. Hé brokkelsterren hebben ze hier ook! Gelukkig niet zo talrijk als in Zeeland … Het is een Savigny’s brokkelster die overdag verscholen zit. Wat verder staat eenzaam in het zeegras een prachtig exemplaar paddenstoelkoraal.

Dirk-Van-den-Bergh_20190322_paddenstoellederkoraal-79733

Een echte pareloester sluit zich vooraleer ik me kan verrijken en we komen verschillende anemoondragers tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190322_anemoondrager-79733

We zoeken tevergeefs naar een zeepaardje en zo komen we bij het grote koraalblok. Het diepste punt is hier 28 meter en je kan er in een spiraal langs omhoog zwemmen tot 14 meter diepte. Ik zak niet dieper dan 21 meter om mijn lucht te sparen. De koraalduivels zijn ’s nachts vervelende vissen: ze blijven je volgen om in het licht van je duiklamp een prooi te vangen. Er zitten meerdere kappergarnalen en kokerwormen. Een nieuwsgierige geelstreepfuselier komt even een kijkje nemen in mijn fisheye lens. Een Rode Zeebarbeel blijft rustig liggen en trekt zich van mijn videolampen niets aan.

Na 30 minuten zit ik op 100 bar en moeten we terug. Ondieper is het tijdens het filmen opletten voor de diadeemzee-egels: die kunnen pijnlijke wonden veroorzaken (remember Marina?).

Dirk-Van-den-Bergh_20190322_gewone-diadeemzee-egel-79733

Een wormzeekomkommer toont hoe hij zich (lengte tot 2,5 meter) heel klein kan maken en een maskerkogelvis betrouwt me niet zo er goed … Een grote (papegaai?) vis ligt verscholen te slapen.

Als een rotsblokje ligt er een filament duivelvis. Onherkenbaar, tot hij als waarschuwing zijn vinnen met de giftige draden (de filamenten) open zet! Ook de andere stekels zijn zeer giftig. De voorste borstvinnen zijn vergroeid tot pootjes waarmee hij over de bodem loopt.

Dirk-Van-den-Bergh_20190322_filamentduivelvis-79733

Even kan ik een fluitvis in beeld nemen, we komen nog een zwartrandzeetong tegen en dan hét moment van deze duik: een kleine octopus zwemt in de richting van een gebaarde schorpioenvis en hap … octopus weg … Weer getuige van een moord! Alhoewel … ik ben er niet van overtuigd dat hij de octopus heeft kunnen binnenhouden: ik blijf een hele tijd hangen en de armen van de octopus komen al langs de kieuwen naar buiten. De schorpioenvis is bovendien serieus aan het kokhalzen. Ik moet het in elk geval opgeven want ik heb nog slechts 20 bar over in mijn fles …

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit en natuurlijk de muziek aan!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten