Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sabine Bogaert – Weekend duiken met de Tertius

Het is een flinke volksverhuizing om alle duikspullen en overige zaken voor een duikweekend aan boord te krijgen, maar dan is Duikreporter Sabine Bogaert wel klaar voor een weekend genieten van het bootduiken in Zeeland.

Weeeeekend!!!! We tellen allemaal af om op stap te gaan met de Tertius, het is onze eerste keer met deze boot en we zien het helemaal zitten. We hebben de boot volledig geboekt, met 12 duikers gaan we mee.

We spreken eerst af om ergens te gaan eten, aan de haven waar de Tertius ligt. In het visrestaurant Bru17 genieten we van lekker eten vooraleer aan boord te gaan. Daarna schepen we in: we slepen met al ons duikmateriaal, kledij, slaapzakken en donsdekens, cameragerief, er is precies een volksverhuizing aan de gang als je ons bezig ziet 😉

Eens aan boord krijgen we een briefing over het reilen en zeilen, wij geven onze duikervaring door en zo kan er worden beslist waar we dit weekend allemaal gaan duiken. Voor sommigen een beetje spannend omdat het Oosterscheldeduiken zijn, maar we hebben genoeg ervaren duikers aan boord om te begeleiden en uitleg te geven. Eén buddypaar zal een paar duiken doen voor hun AOW-brevet, er fotografeert iemand om mee te doen aan het OBK en nog iemand filmt om nadien een mooi filmpje te maken voor de club.

Op vrijdagavond staat er een nachtduik op de planning: Plaat van Oud-Tonge. Deze is enkel bereikbaar vanaf de boot en na de briefing van Ruud hebben we er allemaal zin in! We kunnen op een ‘berg’ onder water duiken en/of duiken langs de mosselculturen. Beide zijn alleszins prachtig om te zien: grote mosselen hangen aan een touw, deze zijn ook volop begroeid met wieren, sponzen en daartussen vind je dan krabben, botervisjes, spookkreeftjes, … Op de berg vinden we de brede ringsprietslak, kreeften, botervisjes, groene wierslakken, kreeften, fuikhoorns en grondels. Genoeg om ons bijna een uur bezig te houden. Een lach op iedereen zijn gezicht bevestigt, het is een goed begin van het weekend 🙂

Zaterdag worden we door Ellen verwend met een lekker ontbijt en erna varen we naar Quaak, een duikstek dichtbij Stavenisse. We tuigen ons op en zijn blij om het goeie zicht te zien onder water. We ontdekken verschillende millenium wratslakken, harlekijnslakjes, galatheakreeftjes, zee-appels, heremietkreeftjes, pauwkokerwormen, botervissen, kanjers van kreeften, hooiwagenkrabben, … . De harlekijnslakjes zijn hier echt klein, zo schattig!

Het invullen van de logboeken gebeurt met veel overleg, leuke anecdotes en het zoeken in boeken en op kaarten, kwestie van zeker te zijn dat we niks vergeten opschrijven 😉 Ondertussen is het weer zalig, boven op het zonnedek genieten we volop en er wordt ondertussen even rond gevlogen met een drone. Ellen wil onze keuze weten voor de lunch, een uitsmijter met hesp, kaas en/of spek. We worden hier zalig verwend! Na het duiken hebben we altijd honger en het eten smaakt echt super!

De 2e duik van de dag gaat door bij Anna-Jacobapolder. Hier is er een stuk te vinden met veengronden waar er overhangen zijn die mooi zijn begroeid met sponzen en golfbrekeranemonen. Een topper om te zien. Er liggen hier ook een aantal fuiken en in één ervan zit een paling. Ook hier vinden we terug een aantal slakken, kreeften, botervissen en heremietkreeftjes. Deze laatste zijn wel leuk om te zien, als je dichterbij komt, graven ze hun voor een deel in, alsof je ze dan niet meer zou zien 😉

Als diner wordt er een buffet op tafel gezet: nasi met 3 soorten pindasaus: één met eieren erin, één met varkensvlees en één met kippevlees. Er wordt ook nog een aparte sla bij geserveerd, warme boontjes en kroepoek. Ellen is verrast als alles op is 😉 Ja, wij Belgen kunnen wel genieten van lekker eten.

De nachtduik maken we op de kentering in Sint-Annaland. Dit is één van onze favoriete duikstekken tijdens de zomer, dus deze kennen we goed. We weten dat deze heel mooi is. We liggen wel met de boot aan de andere kant van de vaargeul en om deze te kruisen, sleept Ruud ons met de zodiac naar de andere kant. Zalig is dit, we zijn altijd blij met wat extra avontuur 🙂 Tijdens de duik kan onze onderwaterfotograaf zijn hart ophalen voor de fotografiewedstrijd als er een sepiola komt spelen met zijn camera. Grote zeenaalden, zeedonderpadden, een grondel die een garnaal opeet en nog zoveel meer worden ook nu weer bewonderd door ons. We spreken af in de buurt van een groene boei, vanwaar we terug worden gesleept door Ruud in zijn zodiac.

Na een lekker warme douche, genieten we van chips, snoep, koekjes bij wat Duvels en frisdrank vooraleer we moe maar voldaan ons bed inkruipen.

Zondag staan er nog 2 duiken op de planning. Jammer dat de dag zo grijs begint en veel kouder dan zaterdag ook. Maar dat maakt ons niet uit, de duikstekken klinken veelbelovend na de uitleg van Ruud. De eerste is in de buurt van de Zeelandbrug, een oude kaaimuur die volledig is begroeid en waar het krioelt van het leven. Dat laatste is niet gelogen, we kunnen onze ogen niet geloven: 1000-den brokkelsterren liggen hier op stenen, tussenin vinden we vlokslakken, harlekijnslakken, mega-grote noordzeekrabben, kreeften, zee-appels, botervissen, grote anjelieren, veel sponzen, penneschaft, zeedonderpad, grote heremietkreeften, ruthenspargrondels, steenbolken, … Al het leven is hier echt wel een maat groter dan op andere duikstekken. Sommige noordzeekrabben zitten niet verscholen, maar gewoon te eten vanop een spons, zalig om te zien. Wanneer we boven komen, hoor je gewoon dat iedereen een topduik heeft gehad, het is een gekakel aan boord van enthousiaste duikers 😉 Zelfs al staan we in de regen ons materiaal te demonteren.

Ruud vaart met de Tertius naar Goudzwaardweg en wij genieten ondertussen van lekker warme soep met balletjes, samen met vers gebakken lookbrood. Ook nu weer slagen we erin om alle potten volledig leeg te eten 😀

Na een goed oppervlakte-interval springen we terug in ’t water. Er is een beetje stroming, genoeg om je lekker te laten driften, niet sterk genoeg dat we nadien niet meer zouden kunnen terugkeren. Ideaal om een hoop leven te spotten. We zien heel veel naaktslakken: harlekijnslakken, millenium wratslakken, vlokslakken, groene wierslakken en de brede ringsprietslak. Dit zijn er echt veel! Zeenaalden zien we hier ook, botervissen, hooiwagenkrabben, galatheakreeftjes, fuikhoorns, kreeften, … . Na een uur keren we terug, maar dat gaat toch niet zo gemakkelijk, er zit nogal wat stroming ondertussen, door de wind ook, weg van de boot. Er wordt gepeddeld en gezwoegd en we geraken gelukkig allemaal goed aan boord. Sommigen wel uitgeput, want het was echt wel pittig. Een buddypaar kreeg hulp via een shotline, dat was echt wel nodig hoor! Een weekend duiken begint door te wegen in de benen 😉

We varen terug de haven van Bruinisse binnen en we kunnen terug beginnen met de volksverhuizing. Na het afrekenen nemen we afscheid van Ruud en Ellen met een lach op ons gezicht. Dit was echt een topweekend!

Een aantal van ons gaan eerst nog lekker eten vooraleer naar huis te keren, iedereen blijkt heel enthousiast te zijn van de duiken. Volgende jaar doen we dit terug!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief