Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Wat een mooi einde van de duik!

De titel klinkt veelbelovend! Wat komt Duikreporter Dirk Van den Bergh aan het eind van zijn duik bij Dreischor Gemaal tegen?

Afspraak om 08.30 uur bij het gemaal. Pierre Spirlet en Fernando Brevaart komen zo goed als gelijk samen met mij aan. Pierre stapt in duikpak uit zijn auto … Hij is deze nacht om 03.00 uur opgestaan en heeft al een duikje gedaan bij Zoetersbout! Gekker kan niet! Even later komt onze vierde man ook aan: Koen Marcel.

Fernando wordt mijn buddy en we gaan eens kijken of de slanke rolsprietslak er nog niet is.
Nee dus … het zit wel vergeven van de Groene wierslakken! We zien er honderden …

Dirk-Van-den-Bergh_20190827_Groen-wierslakken-twee-85133

Ze zitten zelfs tot op diepte. Daar groeit natuurlijk geen wier. Waarschijnlijk zijn ze van de wand naar beneden gedonderd …
Ze zitten vooral op de Japanse zakpijpen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190827_Groene-wierslakken-op-Japanse-zakpijp-close-85133

Tussen de eitjes zie ik een oranje vlek. Bij nader toezien zijn het allemaal kokertjes. Ik kan het niet thuisbrengen en stel de vraag aan Anemoon. Ik krijg antwoord dat het Botrylloides zijn. Even opzoeken … slingerzakpijpen dus. Peter H. van Bragt bevestigt dat het de Eenkleurige slingerzakpijp is.

Dirk-Van-den-Bergh_20190827_eitjes-groene-wierslak- daartussen-onbekend-85133

Bij het gemaal zelf valt het leven wat tegen. Onderweg zien we veel kreeften en op de terugweg … Groene wierslakken. Een steurgarnaal is ijverig haar eitjes, die onder haar buik hangen, aan het bewaaien … We gaan de richel terug over. Even kijken waar we zijn. Niet ver meer. Terug onder en dan krijgt men buddy een ferme stomp van mij … Daar ligt op de bodem een zeepaddestoel! Ze wordt ook wel bloemkoolkwal genoemd. Waarom? Kijk maar:

Dirk-Van-den-Bergh_20190827_zeepaddenstoel-85133

Voor Fernando is het de eerste keer dat hij ze ziet. Ik probeer hem samen met de kwal in beeld te krijgen …

Dirk-Van-den-Bergh_20190827_zeepaddenstoel en buddyj-85133

Wow, dat was een mooi einde van de duik! Onze dag kan al niet meer stuk. We hebben 90 minuten gedoken en zijn max. 8,5 meter diep geweest. Er was een flinke thermocline: erboven was het water 22°, eronder 18° en dat voel je! We rijden meteen door naar de Zeelandbrug. Daar gaan we op de hoogwater kentering duiken en op zoek naar het gestippeld mosdierslakje dat er al door verschillende duikers gezien werd, maar dat is alweer voor een volgende reportage.

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *