Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Waar zitten al die slakken?

Wat de opdracht is? Slakjes zoeken natuurlijk. Dirk Van den Bergh maakt de eerste duiken van zijn biologieweekend.

Vrijdagavond gaat het biologie duikweekend, specialisatie Nederlandse zeeslakken, gegeven door Peter H. van Bragt van start. We krijgen een eerste lezing: “Een overzicht van het dierenrijk en de plaats die de weekdieren en zeenaaktslakken hierin innemen.” Het wordt laat, er is al wat alcohol gedronken, dus geen nachtduik en naar bed!

Zaterdagmorgen zijn we al vroeg bij duikstek Dreischor Gemaal voor de eerste themaduik. Wat zou dat thema zijn? Tja … slakjes zoeken hé! Peter zegt tijdens de briefing dat hij onmiddellijk naar het gemaal zal gaan om daar slakjes te zoeken en ze dan aan ons te wijzen. Mijn buddy is opnieuw Eddy Brandsma.

De Groene wierslakken zitten er nog steeds talrijk, ook over de richel. Bij het gemaal wijst Peter inderdaad met zijn pointer iets aan op de pijler. Ik zie het niet … dan maar de punt van zijn pointer filmen, maar ook op de beelden zie ik later niets … Er bleken slanke knotsslakjes te zitten. Deze dus … https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/92/slanke-knotsslak

We zijn met 15 duikers en iedereen draait nu rond het gemaal. Dat is me te druk! Ik doe teken aan Eddy dat we terug gaan. Hé, een slakje … ’t Is wel geen naaktslak, maar wel een soort die al 500 miljoen jaren bestaat: de keverslak. Deze is de asgrauwe keverslak. Ze heeft meer weg van een pissebed dan van een slak!

Dirk-Van-den-Bergh_20190921_keverslak-86718

We komen terug bij de Groene wierslakken en wat blijkt uit de cursus … dit is geen échte zeenaaktslak! Ze behoort tot de groep der Sacoglossa en is verwant met de zeehaas. In tegenstelling tot de zeenaaktslakken is het een vegetariër.

Dirk-Van-den-Bergh_20190921_Groene-wierslak-86718

In het ondiepe hebben we serieus last van de golfslag. Eddy wijst een zeenaald aan. Ze heeft alle moeite om ergens houvast te vinden! (zie video). Eddy heeft last om onder te blijven en gaat er al uit. Ik blijf nog wat snuffelen.

Na de duik rijden we naar duikstek Plompe Toren waar we lunchen en op de laagwater kentering wachten. Tijdens de lunch zien we enkele bruinvissen! Volgens de briefing van Peter is het op diepte het mooist, maar Eddy zijn fototoestel mag niet dieper dan 15 meter. We besluiten om rechtsaf te gaan, met de stroming mee tot max. 10 meter. We hebben hier geen van beiden al gedoken. Het is stoffig, zicht 1 à 3 meter, maar dit blijkt goed te zijn voor deze duikstek … Er zitten weer mooie anemonen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190921_anemoon-86718

De fluwelen zwemkrabben zijn opvallend goed vertegenwoordigd!

Dirk-Van-den-Bergh_20190921_fluwelen-zwemkrabben-86718

Maar … waar zitten al die slakken? We komen er weer geen enkele tegen … Dan nog maar een anemoontje in beeld nemen …

Dirk-Van-den-Bergh_20190921_anemoon-zwart-86718

Na 25 minuten is het zo ver: we zijn mekaar kwijt … Even heen en weer op dezelfde diepte, geen Eddy te vinden … dan maar richting kant en aan de oppervlakte gaan kijken. Hij heeft, zoals afgesproken, hetzelfde gedaan. We besluiten om ondiep terug te keren. Hier is het zicht nog slechter! Na 52 minuten zijn we terug bij de trap, zonder slakken …

We rijden terug naar Renesse. Daar volgt de tweede lezing: “De geschiedenis, anatomie en het gedrag van de Nederlandse zeenaaktslakken”. Daarna wordt er voor het diner Chinees uitgehaald. Lekker! Afruimen en de derde lezing volgt: “Een systematisch overzicht van alle Nederlandse zeenaaktslakken en hun voedsel.” Er is nog een practicum en er zijn slechts twee dive hards die daarna nog een nachtduik gaan doen … Mijn ogen vielen al toe tijdens de lezing!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief