Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Karel Metselaar – Vrijwilligerswerk in Kenia

Na een eerdere kennismaking met het Reefolution Project vertrekt Duikreporter Karel Metselaar in februari naar Kenia om als vrijwilliger te helpen met het herstellen van de koraalriffen.

Bij een eerdere rondreis door Kenia verbleven we de laatste dagen van de vakantie aan de kust in het plaatsje Shimoni ten zuiden van Mombasa. Hier was het project Reefolution gevestigd. We hebben hier gedoken en de flessenriffen bezocht, waaronder ook het geadopteerde flessenrif van onze dochter. Dit project spraak me zo aan dat ik al snel het gevoel kreeg dat ik terug moest gaan. Het toeval wilde dat de mede founder van dit koraal project er ook was op het moment dat wij er verbleven en dat ik hem ook persoonlijk kende uit de periode dat ik in Kenia woonde en werkte. Door mijn klik met het land en mijn liefde voor de onderwaterwereld als actief duiker, was dit project voor mij een geweldige combinatie. Daarom ook afgesproken om in februari terug te gaan voor een aantal weken om te helpen als vrijwilliger bij Reefolution. Ik zat op dat moment tussen 2 banen in en dit was een goede en zinvolle tijdsbesteding en reden om de winter te ontvluchten naar warme oorden.

Zodoende begin februari weer vertrokken naar Kenia om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Reefolution. Dit is een project in het zuid–oosten van Kenia in samenwerking met universiteit Wageningen voor koraalherstel.

_2170355-114297

De doelstelling van het project is om de lokale bevolking bewust te maken van de noodzaak van gezonde koraalriffen in de wereld en waar mogelijk koraalriffen herstellen en restaureren in en rond Wasini eiland. Er is momenteel een team van 10-12 lokale reefrangers werkzaam onder het toezien oog van een student marienbiologie uit Wageningen.

De eerste 2 dagen dat ik er was heb ik een spoedcursus koraalrifrestauratie gedaan en alle in en outs geleerd die nodig zijn om onder water aan het werk te gaan. Daarna kon ik met reefrangers mee om onderwater herstelwerkzaamheden uit te voeren. De periode dat ik er was moest er veel koraal uitgeplant worden op de artificial reefs. We moesten hiervoor eerst koraal verzamelen, wat we deden in de koraalkwekerij. De koraalkwekerij is een soort constructie van plastic buizen die als een soort boom onder water staan met visdraadjes met stukjes levensvatbaar koraal eraan wat uitgegroeid is tot grote stukken koraal. Hier worden stukken afgehaald zo groot als je vuist ongeveer. Het restant bleef aan de boom hangen zodat dit weer uit kon groeien om er een volgende keer koraal van te plukken. Daarna werden deze vuist grote stukken uitgeplant op de artificial reefs. Zodat het hier uit kan groeien tot een volwaardig rif. Dit gaat toch vrij snel, want je zag dat sommige artificial reefs al na een tweetal jaar redelijk overgroeit waren met koraal.

_2040013-114297

_2130209-114297

Andere werkzaamheden onder water waren de bomen in de kwekerij vrij houden van algen. Dan gingen we met tandenborstels en nagelborstels onder water om de algen van de visdraad en plastic buizen te verwijderen zodat de algen de kans niet kregen om het koraal te overwoekeren. Want als dat gebeurT gaat het koraal dood. In een gezond koraalrif is dit niet nodig omdat de rifvissen de algen opeten. Maar in de kwekerij hebben we helaas te weinig of geen van deze vissen.

Verder werd er onder water ook gemonitord welke vissen er op de artifical reefs voorkwamen en zo een beeld te krijgen of het zich weer voldoende aan het herstellen is. Dit werd meestal gedaan door de mensen vanuit Wageningen zelf. De reefrangers worden er wel voor opgeleid maar hebben nog niet voldoende kennis momenteel over alle rifvissen die er voor komen.

In de middag vonden er andere activiteiten plaats zoals het maken en in elkaar zetten van de structuren die onder water geplaatst worden. Gelukkig bleef er ook nog tijd over om funduiken te maken. Dit waren dan voornamelijk nachtduiken en wat duiken in het weekend. De nachtduiken waren super om te doen. Vooral in het Wasinikanaal is het een paradijs voor degene die van muckdiving houdt met zijn 400 soorten aan verschillende naaktslakken en ander klein fotogeniek leven. Elke duik kwam je weer boven water met nieuwe soorten naaktslakken op je camera.

_2060121-114297

Het meest bijzondere deze periode in Kenia wat ik gezien heb is toch wel de Weedy Scorpionfish ( Rhinopias frondosa ) wat toch wel een vrij zeldzame verschijning schijnt te zijn, volgens de aanwezige biologen alhier.

_2120045 (2)-114297

Ik heb hier 3 weken genoten van de duiken die ik heb mogen maken voor Reefolution en veel geleerd over koraal restauratie en wat daarbij komt kijken. Een project wat ik enorm waardeer voor al het goede werk wat ze doen en de missie die ze uitdragen naar de lokale bevolking toe voor het meer bewust worden van koraalrif restauratie en waarom dit gedaan wordt.

Voor degene die meer informatie wil over dit project en evt naar Kenia wil voor een steentje bij te dragen kijk even op de website van Reefolution.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief