Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Richard de Kok – Voorjaar bij de Zeelandbrug

Als het stof van het instappen is weggestroomd, ziet Duikreporter Richard de Kok het zicht bijtrekken tot meer dan drie meter. Dat belooft een heerlijke duik te worden! Het is voorjaar bij de Zeelandbrug.

Net als vorige week weer super lekker duikweer. Na het zoetwateravontuur weer terug bij de vertrouwde Zeelandbrug. Het zit tegen springtij aan, dus het water staat lekker laag als we bij de trap onder de brug te water gaan. Als het stof van het instappen is weggestroomd zie ik het zicht optrekken naar meer dan drie meter, dat wordt heerlijk duiken.

We gaan richting de pijlers. Op een meter of vier zie ik al de eerste zeeabrikoos. Jeetje die verspreiden zich snel. Een stukje verder zit een enorme vlokslak. Helaas zit hij met zijn rinoforen naar beneden, dus duiken we maar door. Bij de pijler scharrelen we wat rond. De tubularia staat er weer heel fraai bij. Er schiet nog tweemaal een donderpadje voorbij als we tussen de pijlers door gaan en de diepte opzoeken.
Het is duidelijk voorjaar en alles ziet er weer fris en fruitig uit. De Harlekijnslakkenplaag is nog lang niet over.

Plotseling hoor ik Mariëlle roepen. Wow, die is heel blij en zwaait heel enthousiast met haar lamp. In drie slagen ben ik bij haar. Mariëlle wijst een ongevlekt koffieboontje aan.

P4050044dib-80006

Wat een mooi slakje. Schitterend, ik kijk nog even met mijn loep en dan kan Mariëlle haar gang gaan met de foto’s. Na een paar minuten het ok teken en ons eerste koffieboontje is vastgelegd.
Rond de 12 meter scharrelen we over de vlakte. Erg mooi allemaal! We zien zeeabrikozen en zeebessen al naast elkaar groeien.

P4050065dib-80006

Een stukjes verder een slanke waaierslak. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiere slakken. Paar meter verder staat een Sponspootkrab ons aan te kijken. Helaas gaat hij op een bijna onmogelijke plek zitten, zodat Mariëlle flink aan het tobben is om het beestje vast te leggen. Eindelijk stopt ze en ik ben benieuwd wat ze ervan gemaakt heeft, maar dat zie ik vanavond thuis wel.
Langzaam weer wat ondieper en we gaan op de terugweg. Hier veel pauwkokerwormen en paarse kokerwormen.

P4050072dib-80006

Als we bij de sepiatentjes aan komen is het rif een stuk minder mooi. Hier is het veel kaler en we zwemmen snel door. Mariëlle komt naar me toe en haakt de
camera aan mijn jacket vast. Een uur gedoken en ze gaat eruit. Ik knik en sein dat ik nog even tussen de pijlers ga neuzen. Drie minuten later ben ik er en ik zie een bekende heel geconcentreerd met de tubularia bezig. Een paar meter verder vind ik een brede ringsprietslak en kan ik zelf ook aan de slag. Na een zestal foto’s buigt de slak naar beneden met zijn kop achter een oester. Jammer en ik duik weer verder.

P4050085dib-80006

Tussen de pijlers vind ik nog een afgekloven bosje tubularia. Met de loep ga ik op zoek en yes ik vind eindelijk weer eens een gymnota. Dat is alweer een tijdje terug. Het slakje is klein en ik heb de grootste moeite om hem door de zoeker te vinden en de snoot te richten. Uiteindelijk maar zonder de snoot, want ik wil het beestje vast kunnen leggen.

De manometer staat heel diep in de reserve. Het is maar vier meter, maar veel langer moet het natuurlijk niet gaan duren. Nog een klik en zoef naar de trap en er uit. Mariëlle staat me bij de auto als enthousiast op te wachten. Mooie duik he, volgende week weer?
Voor meer foto’s zie www.richardenmarielledekok.nl

P4050098dib-80006

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief