Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Voor het eerst weer koude vingertoppen

De temperatuur zakt langzaam en dan komt het moment dat je voor het eerst weer koude vingertoppen hebt. Voor Berthold is dat moment nu aangebroken.

Het is donker,droog en vrijwel windstil op Blijkpolder. Onderweg geeft de thermometer al 2 graden C aan. Oeps!!! Winters opbouwen en dan duiken. Merken doen we die vingers nog niet. Maar zo driekwart de duik…….koude vingertoppen. De winter??? Dat lijkt niet want onder water is het 10 graden.

Het water is helder. De driehoeksmosselen verdrinken in de slappe bodemprut soms steekt alleen de inlaatslurfopening bovende de drab uit! Ook heel veel jonge mosseltjes op de randen van de ouderschelpen en zelfs op herfstbladeren. Mathusalemkreeftjes zijn er nog niet ( met een of meer mossels op de bast). Wel heel veel rode Amirikaanse rakkers, in allerlei soorten en maten.

Berthold_Raadsen_BlijkpolderDPND_20191121_1-89318

Deze zit er mooi bij. Hij is groot ennnnn hij heeft zijn mond open: “Aaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh.

Snoeken, een hele grote baars die tijdens mijn fotoactie dineert op een kleinere soortgenoot. Jammer maar helaas: iets te vroeg en iets te laat. Dus hij had zijn privacy! Ook twee palingen, een in hol en de ander onder de waterpest. Lastig, lastig, goed vast te leggen.

Kort voor het einde van de duik een idillisch plaatje van een iniminie baars op herfstfontijnkruid met zoetwateranemoon(hydra). Dat geeft goed aan hoe klein de rustende baars is!

De duik: NDDP 60 bij 8,5 en 2 bij 10.

In de ochtend regent het nog wat. Maar onderweg naar Spiegelplas trekt het open de zon komt door! Er staat wel behoorlijke wind, oost 3. Op Spiegelplas staat mijn dicht&openristsende buddy reeds te wachten. Ja hij heeft nog steeds een duikverbod en hij is weer met de fiets. Opbouwen, omkleden, ritsen ennnnn………………

Samen te voet naar de steiger en duiken met mijn goede en betrouwbare vriend: Nomen Nescio, ook die staat reeds te wachten. Deze keer links af. In tegenstelling tot de drukte gisteravond aan de andere kant is het hier onder water uitgestorven. Alleen herfstbladeren, de zon ennnnn fouragerende meerkoeten als enig leven, behalve grondels dan. Ook jammer maar helaas: iets te ver weg die meerkopeten, maar toch een mooi gezicht.

Berthold_Raadsen_SpiegelplasDP_20191122-3-89318

Tegenlicht van een populierenblad in de zon. Lastig zat om zo’n dwarrelaar op de juiste plaats te krijgen.

Boom in het grijs en boom in het groen met oppervlaktehemellichtdoorbraak.

Iets heel anders dan gisteravond maar het mag er ook zijn! Het onderwaterzicht begint fenomenaal te worden: + 6 meters (met behulp van de zon)

De duik: DPDD 55 bij 12,5 en 10 bij 10 (niets koude vingertoppen!).

 

Berthold_Raadsen_SpiegelplasDP_20191122_4-89318

Berthold_Raadsen_SpiegelplasDP_20191122_5-89318

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

2 reacties

  1. Avatar

    Meerkopeten zijn natuurlijk meerkoeten. Scuus voor deze lapsus! IWel misik het idyllische plaatje van baars en hydra bij het stuk Blijkpolder!

    REAGEREN
  2. Avatar

    Mijn dank is groot dus: baaie danki!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *