Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Pascal van de Vendel – Vis en nog eens vis

Duikreporter Pascal van de Vendel reist af naar Mexico om te duiken bij Cabo Pulmo. Een ding is zeker: hij ziet vis, heel veel vis.

Pascalvendel20012018cabo-61403

Op een dag in december lopen we nog wat vermoeid van de lange reis de vorige dag over het strand, de zon is net opgekomen boven de Zee van Cortez. Onze reis ging via Mexico City naar Cabo San Lucas, vanaf daar was het nog een kleine 2 uur rijden naar onze bestemming . Op 8 km van onze bestemming houdt plotseling de asfaltweg op en moeten we over een zogenaamde Dirt Road, zand, stenen en gaten waren de oorzaak dat we over dit laatste stuk een half uur hebben gedaan. Maar deze zonsopkomst maakt al een heleboel goed, we lopen door het hoofdstraatje van het dorp richting onze duikschool. We zijn terecht gekomen in het kleine dorpje Cabo Pulmo, in het gelijknamige natuurgebied. Cabo Pulmo ligt in de provincie Baja California Sur aan de westkust van Mexico en is van oorsprong een vissersdorp. En met de nadruk op “Van Oorsprong” gezien vissen er nu ten strengste verboden is. In plaats van vissen is nu duiken en toerisme de voornaamste bron van inkomsten, en natuurbehoud staat hier hoog boven aan de agenda van de ongeveer 150 bewoners van dit dorpje. Alle elektra komt hier van zonnepanelen en het drinkwater komt uit een natuurlijke bron. Twintig jaar geleden is hier het proces gestart van natuurbehoud en 10 jaar geleden is het op de Unesco werelderfgoed lijst komen te staan. Cabo Pulmo is een voorbeeld voor hoe een strenge aanpak kan leiden tot een goed evenwicht tussen natuur en mens. Vooral de duikscholen zijn onderhevig aan een aantal strenge regels wat betreft het duiken. Deze regels komen ten goede aan de duikers en de natuur. Dus een dubbelslag die tevreden duikers oplevert en een super visstand die elk jaar maar meer lijkt te worden. In het kort even de regels die gehanteerd worden, maximaal 6 duikers tegelijkertijd op een duikstek, tussen de duiken minimaal 20 minuten voordat een andere groep op dezelfde stek mag duiken. De duikgids moet doorgeven aan de Park Ranger waar hij gaat duiken, is er al teveel gedoken op een duikstek dan word de stek een aantal dagen gesloten. Als duikgidsen deze regels overtreden kunnen zij voor 2 weken geschorst worden en uiteindelijk hun licentie als duikgids in Cabo Pulmo verliezen. En 2 weken niet duiken is 2 weken geen inkomen.

Pascalvendel20012018jacks-61403

Zo zitten we twee uur later klaar in onze speedboot voor onze eerste duik, de boot is kort daarvoor door een tractor met trailer en al het water in geduwd. Het is verboden om hier steigers in zee te bouwen alsmede ankers uit te gooien en ook liggen er geen boeien op de duikstekken. De boot blijft dus rustig rond dobberen om de duikers later weer op te pikken. Onze gids is een bekende van ons, een aantal jaar geleden hebben we met hem in Costa Rica gedoken. We dalen direct af naar de bodem op een meter of 15, als we daar aankomen zie ik alleen zand, het zicht is 10 tot 15 meter en ik vraag me direct af wat we hier gaan zien. Onze gids Claudio was wat vaag in zijn briefing over wat we hier konden verwachten. We zwemmen verder over het zand en naar een minuut of 5 kijk ik mijn vriendin eens bedenkelijk aan, er is hier helemaal niets. Nog geen minuut later zie ik een schim links in de verte, een haai komt in onze richting gezwommen en ik zie dat het een Bullshark is. Mijn hartslag schiet omhoog en wil de andere waarschuwen, op dat moment hoor ik onze gids op zijn tank tikken, 2 Bullsharks recht voor ons. Wat is dit gaaf, hier hadden we stiekem op gehoopt en gelijk is het raak in onze eerste duik! In totaal zien we 6 Bullsharks en als we boven komen kijkt onze gids ons lachend aan en zegt, mijn eerste missie is geslaagd om jullie Bullsharks te laten zien. We varen verder naar onze tweede duikstek maar onderweg zien we een groepje snorkellaars, gezien hier geen ondiep koraalrif is moet er wat anders te zien zijn. We varen er heen en na een kort overleg tussen onze gids en die van de snorkelaars wordt via de radio contact opgenomen met de Park Ranger. Onze gids wil toestemming om op deze plek te duiken. Maar de reden is mij nog onduidelijk, de Spaanse taal is niet echt mijn ding. We krijgen toestemming en kunnen het water in, onze gids legt uit dat er een school met Jacks onder ons zwemt. Dus snel het water in en we zitten direct midden in een mega school of vissen, het zijn er duizenden die vanaf de bodem op 18 meter tot vlak onder het wateroppervlak rond zwemmen. Het is deze dag redelijk bewolkt en als we vlak boven de bodem zwemmen is het gewoon redelijk donker door de vis die boven ons zwemt. De hele duik zwemmen we door deze school vis heen, wat een prachtig gezicht. Onze eerste duikdag is meer dan geslaagd, wat we hoopte te zien is in 2 duiken al werkelijkheid geworden.

Pascalvendel20012018bull-61403

De dagen erna is elke duik weer een feestje, de visstand is hier echt super. Gezien het hier nu ook winter is begint het zicht wel minder te worden. Maar dit trekt allerlei soorten walvissen aan en bullsharks, als we tussen twee duiken in zitten te kletsen komt er plotseling een moeder bultrug met haar jong boven water. Weer een mooie bonus zo tussen de duiken door. Maar graag willen we nog wel wat bullsharks zien, we willen naar het wrak wat hier ligt. Niet echt een wrak want het zijn de overblijfselen van een houten tonijnvissersboot. De motoren, schroef, masten en netten liggen verspreid over de bodem. Maar helaas is de stek gesloten omdat het maximaal aantal duikers is overschreden. Maar na een paar dagen mogen we er alsnog heen, we zijn met 5 duikers en als we afdalen begint iedereen te wijzen en te tikken op zijn tank. Het stikt van de bullsharks, we gaan op een lijn op de bodem liggen tussen de resten van het wrak en worden omsingeld door deze machtige haaien. De rest van de duik blijven we hier liggen en op sommige momenten tellen we rond de tien haaien om ons heen. Het zicht is ongeveer 10 meter en vanaf dat punt word het steeds mistiger. Of ze het er om doen weet ik niet maar de haaien zwemmen constant op deze grens voorbij. De enige die af en toe dichterbij komen zijn de vrouwtjes vaak vergezeld door een aantal loodsvisjes. De vrouwtjes zijn tevens de grootste en eigenlijk vind ik het ook niet erg dat ze op een kleine afstand bleven. Het blijven natuurlijk haaien en wij hebben het geluk dat ze ons toelaten in hun onderwaterwereld.

Pascalvendel20012018claudia-61403

We hebben hier echt een topvakantie gehad met topduiken. Cabo Pulmo is echt een aanrader voor mensen die lekker willen duiken en veel vis willen zien. Voor koraal en macro leven moet je hier niet heen. Wel is duidelijk dat een bijna leeg geviste zee zich kan herstellen door strenge regels die ten goede komen aan het milieu maar ook aan de duikers. Want wie heeft het niet eens meegemaakt dat je op sommige duikstekken de vis niet meer ziet door de bubbels van alle andere duikers! De 3 weken hier in Mexico vlogen om, tussendoor hebben we ook nog een fantastisch uitstapje gemaakt naar de Zeeleeuwen kolonie in La Paz. Hierover later een ander verslag!

Pascalvendel20012018wreck-61403

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief