Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Video: Het beste uit het Grevelingenmeer van 2019

In dit Duikreport een compilatiefilm over de mooie onderwaterwereld van het Grevelingenmeer. Dirk Van den Bergh  vraagt zich ook af hoe lang hij deze beelden nog kan delen.

De tweede compilatiefilm van dit duikseizoen.

Een film met uitsluitend beelden van het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, met een fantastische onderwaterwereld, maar voor hoe lang nog?

Ik maakte er dit seizoen 18 duiken en in deze film laat ik enkel de pracht van dit onderwaterleven zien. Ik heb echter ook andere beelden … Ik zag hoe door drie hittegolven de “death zone” steeds maar hoger kroop. Ik zag vissen die naar adem lagen te happen op de bodem, uitgeput en gedoemd om te sterven. Ik zag hoe vissen hun ogen verloren door zuurstofgebrek. Ik zag hoe de anders zo levendige krabben, kreeften en garnalen zich gelaten lieten filmen, zoveel mogelijk energie besparend. Ik zag hoe één van de weinige organismen die in zuurstofarm water kunnen overleven, de zwavelbacteriën, steeds hoger en hoger oprukten, met een levenloze, zwartgrijze bodem tot gevolg.

Gelukkig filmde ik ook al vóór de hittegolven tot 13 meter diepte (daaronder is het permanent death zone), maar daarna waren er alleen nog mooie beelden te maken in de ondiepe gedeelten. De Groene wierslakken (die dus in de veilige wierzone leven) trokken zich er niets van aan. Ze waren massaal aanwezig, net als de spookkreeftjes! Daar kon je niet naast zien!

Laat ons hopen dat de authoriteiten nu inzien dat het zo niet verder kan. Zelfs de vissers moesten hun netten op 5 meter diepte uitgooien om nog iets te vangen. De Grevelingen moet een getijdemeer worden willen we in de toekomst nog kunnen genieten van dit mooie onderwaterleven! De plannen zijn er: nu de uitvoering nog!

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *