Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ilse van Minnen – Verrassend mooi duiken in de Bahama’s

Wie aan de Bahama’s denkt, ziet witte stranden, palmbomen en blauwe luchten. Dat klopt! Maar verrassend genoeg is er meer en Duikreporter Ilse van Minnen neemt je mee om dit te ontdekken.

_B124586 kopiëren-80022

Wij zijn een paar dagen op Grand Bahamas Island en duiken daar met Reef Oasis Dive Club van het Viva Wyndham Fortuna Beach All-Inclusive Resort.

We lopen met onze duikspullen in onze hand van het duikcentrum naar de duikboot. Ik ben erg benieuwd op wat komen gaat. De Bahama’s staat nu niet boven aan mijn lijst als het gaat om een van de plekken op de wereld waar ik zeker nog een keer moet gaan duiken. We zijn een paar dagen op Grand Bahamas en aangezien ik altijd toch nieuwsgierig ben naar de onderwaterwereld, besluiten we om een paar duikjes te wagen. Binnen 10 minuten varen zijn we al op de eerste duiklocatie. Ik vind het altijd erg fijn wanneer je niet eerst een uur moet varen voordat je op een duikstek bent. Na de uitgebreide briefing springen we overboord en we zijn aangenaam verrast. Overal waar we kijken, is begroeiing. De bodem is grillig en in elke hoek valt wat te zien, van lieve kleine murenes, tot scholen vis, enorme tandbaarzen en slapende verpleegsterhaaitjes. Helaas liggen die te ver onder de rotsen om te fotograferen.

Met open ogen zwemmen we rond. Het bijzondere is dat het koraal nauwelijks aangetast is. Hoe gaaf! Wanneer ik een stukje koraal aan het fotograferen ben, voel ik iets onder me. Ik ben bang dat ik per ongeluk iets heb aangeraakt. Het tegendeel is waar, ik word aangeraakt! Niet door mijn buddy, maar door een enorme tandbaars. Ik schrik me rot. De tandbaars lijkt zich helemaal niets van mij aan te trekken. Iets verderop zie ik mijn buddy lachen. Die heeft het hele schouwspel gezien en er zelfs foto’s van gemaakt. Nadat de tandbaars onder mij door is gezwommen komt hij naast me hangen zo van: maak effe wat foto’s van me joh. Zo gezegd zo gedaan. Wat een gave duik!

_B124573 kopiëren-80022

De volgende duik die we maken, is een duik waarbij haaien gevoerd worden. We zijn enigszins sceptisch, want beesten voeren zou het gedrag van de beesten kunnen beïnvloeden. We gaan het zien. De briefing die we krijgen, is zeer uitgebreid. Het mooie is dat uit het verhaal van de gids passie en liefde voor de haaien naar voren komt. Op de vraag of het voeren van haaien niet schadelijk is voor het gedrag antwoordt hij dat de haaien hier al bijna 40 jaar gevoerd worden en er nog nooit iets tussen een haai en een duiker, snorkelaar of zwemmer is gebeurd. Zodra de boot aan de boei ligt, zien we de haaien al onder ons zwemmen. Ze schijnen het geluid van de boot te herkennen. Eenmaal overboord krioelt het van de haaien om ons heen. Ze komen nieuwsgierig op ons af, maar er is geen moment dat we ons bedreigd voelen. Uit veiligheidsoverwegingen zitten we in een rijtje naast elkaar. De gids die de haaien voert, heeft een ijzeren pak aan om te voorkomen dat een haai per ongeluk zijn arm of been bijt. Het valt me op dat de haaien zeer gericht op het voer af komen en exact weten waar het voer is. We genieten van het schouwspel en na 45 minuten is het voer op en druipen de haaien langzaam af. Het is absoluut een belevenis. Ik moet zeggen dat ik het bijzonderder vind om haaien in het wild tegen te komen, maar mijn vooroordeel is enigszins getempt. We zijn weer een ervaring en een paar mooie duiken rijker!

_B114494 kopiëren-80022

_B124621 kopiëren-80022

_B124661 kopiëren-80022

5 reacties

 1. Volgens mij had die tandbaars ook trek in een voederhapje!!! Een gekookt ei vinden ze heerlijk, daar bedelde hij of zij om!

  REAGEREN
 2. Fantastisch! Kan duiken daar het hele jaar door of is er een ‘beste duiktijd’?

  REAGEREN
  • Duiken kan het hele jaar door maar het hurricane seizoen zou ik mijden, dat is september…

   REAGEREN
 3. Ik haal alleen aan waar het mee gedaan wordt en heel veel gedaan wordt, verders niets!!! Blijft het feit dat de tandbaarzen gekookte eeireren lekker vinden. Jammer maar helaas, het zijn dezelfde gidsen die haaien voeren etc etc etc. That should not be done either!!!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief