Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Pauline de Blocq van Scheltinga – Vergelijkend warenonderzoek in Zeeland

Nu het ONK Onderwaterfotografie nadert, loopt bij de deelnemers de spanning op. Nieuwe materialen worden getest, nieuwe duikplaatsen ontdekt. Duikreporter Pauline doet mee aan het ONK in het team van captain Ron Offermans. En de voorbereiding mag er zijn!

Buddy Nick Lobé heeft drie duiken gepland vandaag: eerst de Oosterschelde, dan het Veerse Meer en een afsluitertje in de Grevelingen. Beiden hebben wij slecht geslapen vannacht. Ik bleef maar piekeren over de net aangeschafte combinatie van flitser en focuslampje – lukt het nou eindelijk wel of niet…? Ik ben blijkbaar aardig getraumatiseerd door het flutspul dat ik eerder had overgenomen van iemand en voel de druk van het ONK Team met coach Ron Offermans om toch wat te kunnen fabriceren.

Maar goed, we hebben in een ontspannen tempo tussen wat buitjes door toch drie heerlijke duiken gemaakt. Het is warmer met 12 graden en ik wissel mijn dikke Bare wanten om voor de Camaro 3mm handschoenen. Deze zijn een uitkomst: geen koude handen en lekker handig, warm en super dun om de camera, flitser en focuslamp te bedienen. Want die knopjes van de Inon S2000 zijn ècht héél klein. Dit is een goed begin.

Het zicht bij de Zeelandbrug, was in het begin erg slecht. Nick kan goed speuren en wat tovert ie ineens tevoorschijn? Een Snotolf! Mijn eerste! Erg leuk, even bij gekeken en blijven hangen, mooi om te zien hoe het baasje zijn nest verzorgt. Ik heb er van een te grote afstand een foto van genomen en er eigenlijk vooral zelf van genoten. Wilde de boel niet verstoren en het vooral op mijn eigen harde schijf vastleggen. Tuurlijk, ik had er al filmpjes en foto’s van voorbij zien komen, maar in het eggie is het wel supertof om dit ineens te zien. Dank Nick!

Het grootste deel van deze duik heb ik de camera opgevouwen tot een klein pakketje en met mijn gewone duiklamp gedoken. De loep had ik aan Nick uitgeleend, die speurde lekker rond boven de slakjes die massaal aanwezig waren. Erg mooi, die Luciferslakjes, wapperend in de lichte stroming. Tegen het einde van de duik kwam de Millennium Wratslak mooi in beeld en heb ik toch de camera weer even gegrepen om deze vast te leggen. Hiervoor zagen we er eentje met de kieuwkrans mooi in beeld, maar daar heb ik geen foto van kunnen nemen vanwege het overmatige stof.

Het was wel de dag van de eerste, want naast mijn eerste Snotolf was er ook de eerste duik in het Veerse Meer.
Erg goed zicht en veel minder leven dan bij de Zeelandbrug. We stuitten op een fuik die bomvol zat. Een paling had duidelijk gevochten om eruit te komen – het dier was enorm gehavend… triest om te zien.
En de (onscherpe) Zeedonderpad is ook geen blij plaatje. Zo mooi, zo vrij, behalve nu. Eindigt hij als bijvangst in de ‘jammerdanbak’, of op een bordje? Of wordt ie gewoon weer vrijgelaten?

Bij Den Osse hadden we erg goed zicht en hing de thermocline als een dikke sliert spaghetti voor ons. Er was een mooie Zeedahlia en enorme garnaal. Mijn opdracht ‘Visportretje’ heb ik geoefend op een leuk kronkelend Botervisje. Ik heb veel foto’s gemaakt die niet toonbaar zijn, maar bedoeld om te oefenen met slagschaduw en standen van de flitser.
Het boek van Ron heb ik inmiddels deels tussen mijn oren – gelukkig wordt het daar niet nat. We werden bij een praktisch lege fuik ‘overvallen’ door een beginnende duiker die nogal drukkerig was – dahaaaag, goed zicht…
Hoe één duiker zóveel stof kan maken – heel bijzonder. Ik denk dat een winter ’tegeltjes tellen’ in het zwembad, zoals de NOB-opleiding wel wordt genoemd, erbij in is geschoten…

‘Even Pauze’ bij Den Osse is helemaal vernieuwd. Nog niet zolang geleden heb ik daar gedoken met Joost Verkerke tijdens een nachtduikje, en toen was er nog niets aan de hand? Nu staat er een waar restaurant met twee etages en is het helemaal uitgebouwd, jeutje heu! Maar: de frieten, kibbeling en gastvrijheid zijn hetzelfde, smullen als vanouds!

Nick, onwijs bedankt voor de hele fijne duikdag èn de traktaties, zowel onder als boven water 🙂

PaulinedeBlocqvS_20180428_ZeedahliaDenOsse-65515

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief