Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Veel nieuwe waarnemingen

Vroeg uit bed! Om 07.15 uur verzamelen bij het duikcentrum, de boxen inladen en dan naar de haven: er drie bootduiken vanuit Dahab gepland voor Duikreporter Dirk Van den Bergh. De dag verloopt echter anders dan verwacht.

Vroeg uit bed! Om 07.15 uur verzamelen bij het duikcentrum, de boxen inladen en dan naar de haven: vandaag zijn er drie bootduiken gepland. Ontbijten gaan we aan boord doen.

We mogen de haven echter niet in … gesloten! Blijkt dat er bij het Suez kanaal een zandstorm woedt waardoor al verschillende ongevallen gebeurd zijn en hierdoor werd beslist om alle scheepvaartverkeer op de Rode Zee te verbieden. Pas om 11.00 uur zou dit verbod misschien opgeheven worden. Voor ons is dat te laat, want ’s avonds moet de boot al om 16.00 uur terug in de haven liggen.

We rijden terug naar Dahab en installeren ons aan de waterkant bij restaurant Fresh Fish, waar we ontbijten en heel de dag zullen blijven. Aan het restaurant ligt de instap van duikstekken Lighthouse en Banner Fish Bay.

Uiteindelijk liggen we door het vroege opstaan op hetzelfde uur als anders in het water: om 10.00 uur. De eerste duik is Annemie onze gids en mijn buddy Willem. Paul duikt ook nog eens mee. Gunther gidst Petra en Peter: zij nemen een ander, iets dieper parcours.

Bij de instap is het al meteen prijs! Willem heeft een klein inktvisje gevonden. Nu kan ik het goed in beeld nemen, want de vorige werd meteen opgegeten door een schorpioenvis (zie reportage nachtduik Mashraba). Schattig!

Dirk-Van-den-Bergh_20190325_inktvisje-79921

Er zwemmen veel bruinachtige vissen rond en ik probeer later aan de hand van de vorm op te zoeken welke soort het is, maar vind het niet in de gidsen. Pas wanneer ik ’s avonds de beelden bekijk zie ik het: in het schijnsel van mijn videolampen verschijnt de mooie tekening: het is een Indische zeilvindoktervis.

Dirk-Van-den-Bergh_20190325_Indische-zeilvindoktervis-79921

Als nieuwe waarneming zie ik een sierlijke hagedisvis en natuurlijk nog veel andere mooie dieren (zie video). een kroon spitskopkogelvisje neemt me mee naar 23 meter. Hé dat was niet de bedoeling: we gingen niet diep gaan! Na 27 minuten moet ik weeral teken doen dat ik op 100 bar zit. Terug dus! Ondieper gebruik ik uiteraard veel minder en na 55 minuten zijn we terug aan de kant. Ik heb nog 42 bar over.

De tweede duik is Gunther onze gids, Willem mijn buddy en Petra en Peter vormen het tweede buddypaar. Wéér is het meteen prijs! Nieuwe waarneming: Gunther ontdekt een koppeltje zeegrasspookfluitvissen. Als je het niet weet zou je denken dat het stukjes gras zijn die in het water zweven. Ze zwemmen met hun kop naar beneden en zelfs nu blijft het moeilijk om hier een vis van te maken!

Dirk-Van-den-Bergh_20190325_twee-zeegrasspookfluitvissen-79921

Nog een nieuwe waarneming: een koppeltje pauwoog spitskopkogelvissen en voor het eerst zie ik een zwemmende valse steenvis die de fel gekleurde onderkant van zijn vinnen als afschrikking laat zien (zie video). Een andere ligt zoals meestal roerloos op een steen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190325_valse-steenvis---79921

Het houdt niet op! Ik kan een juveniele geelbruine koffervis in beeld nemen. Het is een klein geel blokje met zwarte stippen (zie video). Op een koraalblok ligt een gebaarde schorpioenvis, haast onzichtbaar, tot hij wegzwemt! We gaan max. 15 meter diep en duiken 64 minuten.

Het is nu 14.00 uur, we lunchen en dan is het chillen tot de zon ondergaat. Met Annemie doen we nog een nachtduik. Willem houdt het bij twee duiken, Petra en Peter gaan mee.

Hoeft het nog gezegd dat het wéér een prachtige duik wordt … We worden heel de duik lastig gevallen door een grote koraalduivel die ons licht heel fijn vindt om een prooi te zoeken. Echt wel schrikken wanneer hij vlak naast je hoofd hangt na het filmen! Nieuwe waarnemingen: een gemarmerde murene, een gele zaagtandveerster en op het einde van de duik een Rode Zeekogelvis. Voor al het overige verwijs ik naar de video, maar toch nog even vermelden dat we wel vier Spaanse danseressen zagen! Later op de beelden zie ik dat er ééntje precies eitjes aan het leggen is, of glijdt ze gewoon ergens over?

Dirk-Van-den-Bergh_20190325_Spaanse-danseres-79921

Na 57 minuten en een max diepte van 19 meter zijn we uit het water. What a dive day! We hebben er helemaal geen spijt van dat we de bootduiken hebben moeten missen!

Onderstaande video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit en zeker de klank aanzetten!

2 reacties

  1. Hallo Dirk,
    Ik heb een aantal van je verhalen en video’s en foto’s over Dahab onder water bekeken. Mooie beelden!!!!! Zeker en vast! Wij gaan genieten.

    REAGEREN
  2. Ik ben er van overtuigd dat je er van zal genieten! Ik zie de reportage wel voorbijkomen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief