Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – The Making Of

Meedoen aan het Open Belgisch Kampioenschap Onderwatervideografie is geen sinecure – ook niet voor doorgewinterde Duikreporter Dirk. Hij geeft een kijkje achter de schermen.

Ondanks de medische en corona beperkingen heb ik, na mijn winst vorig jaar bij de starters en de aanmoedigingen die erop volgden om dit jaar mee te doen bij de juniors, toch ingeschreven in het Open Belgisch Kampioenschap onderwatervideografie …

Wie me zo’n beetje volgt weet dat ik voorlopig enkel ondiepe duiken mag maken en dat ik die de laatste tijd uitsluitend in de Put van Ekeren deed. Hierdoor leerde ik de Put door en door kennen en ontdekte nieuwe locaties waar ik nooit eerder geweest was. Ook zag ik waar het territorium van bepaalde vissen was.

Geen sinecure om een scenario te bedenken voor een duikplaats waar al zoveel video’s van gemaakt zijn …

Op de eerste wedstrijddag vertrek ik in alle vroegte om de zonsopgang te filmen. Onderweg krijg ik van de wedstrijdcommisie een eerste opdracht per SMS: maak als eerste opname opname een foto van je buddy. Shit! Ik heb geen buddy vandaag. Ik dacht daarom om solo wat macrobeelden te gaan nemen, maar we moeten ons aan de reglementen van NELOS houden en daar is solo duiken nog steeds not done …

Het is een prachtige zonsopgang. Dan maar wat foto’s nemen van de zon, de vogels en de eenden … Ontgoocheld ga ik terug naar de auto. Naast mij staat er iemand zich solo op te tuigen. Een nee heb je en een ja kan je krijgen … Yes! Hij wil mijn buddy zijn. Mijn wedstrijddag is gered! Het is Ivan Wilms en achteraf blijkt dat hij al gedoken heeft met Pierre Spirlet, mijn eigenlijke buddy die vandaag niet kon komen! De zonsopgang, die heb ik echter alleen op foto. Dat zal morgen dus weer vroeg opstaan worden! Ik duik met Ivan naar de grot en we komen een heel grote karper tegen. Ik heb alvast enkele bruikbare fragmenten!

Dirk-Van-den-Bergh_20200919_OBK1-102487

De volgende dag is Pierre er wel én het is gelukkig weer een prachtige zonsopgang! Aan de kant nemen we het scenario door en leg ik uit welke beelden ik vandaag wil maken. Marina Persy trekt enkele foto’s van ons in volle bespreking. Het levert vruchten af, want de beginbeelden van het scenario lukken perfect!

Dirk-Van-den-Bergh_20200920_OBK2-102487

Ik bedoel hier de beginbeelden onder water, want het scenario begint met luchtbeelden van de Put. Ik heb echter geen drone … Dan maar de grote middelen ingezet! OK, dat kost wat, maar ondertussen maakte ik toch een vlucht in een vliegtuigje waar ik nog nooit eerder in zat (foto’s Joke Lannoo)! Het was zeker de moeite waard en ik zag zelfs mijn tuin nu van uit de lucht: ik woon in vogelvlucht op slechts 4km van de Put! Ontgoocheling echter toen ik de beelden bekeek … ik had beter een helicopter gehuurd, want dit vliegtuigje rammelde en trilde wel heel hard voor mooie beelden. Maar … voor alles is een oplossing!

Dirk-Van-den-Bergh_20200920_OBK3-102487

Langs de plantengrot gaan we bijna elke duik. Was het niet voor de video, dan wel voor de pracht van deze plaats! Pierre maakt er geweldige foto’s van. Waarom doe jij niet mee Pierre?

Dirk-Van-den-Bergh_OBK4-102487

Pierre en Marina kunnen niet elke dag aanwezig zijn en ik doe een beroep op mijn andere topbuddy: Petra Smit.

Ik doe in totaal 9 duiken.

Pierre maakt nog mooie foto’s van mij in volle actie bij de beelden!

Dirk-Van-den-Bergh_OBK5-102487

Eigen beelden mag ik niet publiceren tot de uitslag op 13/12 bekend is. Ondertussen is de afgewerkte video doorgestuurd en ik ben er héél tevreden mee. Bedankt aan alle buddy’s die meewerkten. Nu is het afwachten …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief