Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Twee nieuwe duikstekken!

Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat twee nieuwe duikstekken ontdekken op zijn vijfde keer in Dahab. Op deze stekken kan alleen gedoken worden met hoog water en indien de weersomstandigheden goed zijn. Vandaag is dag!

Willem is er niet bij. Hij kwam teleurgesteld aan het ontbijt: alles zit dicht. Daar zullen die eerste duiken in zijn 2,5 mm pak wel iets mee te maken hebben, nadat hij nog niet volledig hersteld naar hier was vertrokken …

We installeren ons bij The Canyon en rijden dan Abu Talha, een beetje Noordelijker. Vanuit de pick-up stappen we het water in. Via een kleine lagune komen we in een mooie koraalwereld terecht. Het licht wil echter niet goed meewerken, ook de wit-balans van mijn camera heeft er last van en ik moet thuis bij de montage al mijn ervaring bovenhalen om er toch wat kleur in te brengen. Het is wel een prachtige duik, met al meteen een nieuwe waarneming: een borstelvijlvis. Het is zalig zweven tussen de tafelkoralen. Een Picassotrekkervis flitst voorbij, maar ik kan hem toch even te grazen nemen! We gaan max. 16 meter diep, maar toch zit ik na 28 minuten weer op 100 bar …Ik begrijp het niet … Ik ben toch rustig aan het duiken?

De Graeffes zeekomkommer is een worst als je hem op de bodem ziet liggen, maar een prachtig dier als je het nader bekijkt!

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_Graeffes-zeekomkommer-79980

De tweede duik is een “drift”duik van Ricks Reef naar The Canyon. Veel stroming is er niet!

Aan de benaming van de koffervissen kan ik nog niet goed aan uit: deze noemen ze gele koffervis en het mannetje is volledig blauw! Feminisme onder water?

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_geelbruine-koffervis-vrouwtje-79980

Bij de bezemstaartlipvissen is er ook een groot verschil in kleur tussen de mannetjes en de vrouwtjes. In de video zie je eerst een vrouwtje en daarna het mannetje van hier op de foto. Hier geen sprake van feminisme, want het territoriaal mannetje is steeds op schok met een harem vrouwtjes …

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_bezemstaartlipvis-79980

Eindelijk kan ik nog eens een kerstboomkokerworm in beeld nemen voor hij zich terugtrekt!

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_kerstboomkokerworm-79980

Sorry blauwgestippelde pijlstaartrog voor het storen … Deze heeft twee pijlen!

Dirk-Van-den-Bergh_20190326_blauwgespikkelde-pijlstaartrog-79980

Ook nu zijn we niet diep geweest (max 15 meter – gemiddelde duikdiepte 8,7 meter) en heb ik mijn 15 liter op een goed uur weer leeggezogen … Er klopt écht iets niet … Mijn computer geeft slechts een oppervlakteluchtverbruik aan van 15,6 liter per minuut … Vertrokken met 193 bar en geëindigd met 27 bar … Dat is 166 bar x 15 liter = 2490 liter op 65 minuten. Dat is 38 liter per minuut! Wat is hier mis?

5 reacties

  1. Ik zie dat de video in de reportage ontbreekt. Hier is de link: https://youtu.be/819Vb6Hddtk

    REAGEREN
  2. Het is elk verslag weer een feest om te lezen en zien Dirk!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief