Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Tussendoor

Het is voor Berthold weer tijd om in Nederland te duiken. Vandaag gaat hij op zoek naar de wrakken bij Zandeiland 4 in Vinkeveen.

Tja ik ben bezig met Dahab toen en nu tussen vier- en veertien oktober. Dat is geen reden om niet te duiken in Nederland natuurlijk. 22 oktober is het weer zover. Mijn goede buddy uit het hoge noorden van Nederland komt naar het middenvan het land. Wij gaan duiken op Toolenburg en Vinkeveen ZEIV. Het weer is grauw op Toolenburg, maar er is weing wind. Het zicht onder water valt behoorlijk tegen en dat is een understatement. Nog heel veel piepkleine baarsjes (tweede leg???) grondels natuurlijk. Het uitbundige groen is al hard opweg naar de winterrust. Het grote wild ook trouwens. Alleen in de bus, is er een bus vol baarsjes en een jetzersnoek, die wel vaker in de bus hangt. De baarsjes zijn kalm dus de snoek zal wel volgevreten zijn. David legt het geheel vast op video. Een verder rondgang langs het rode autowrak en verder levert niets op. Bij de Ark van Noach ( in de bm die er voor ligt) houdt zich een grrrroooooooote baars op. Ik zie hem behoorlijk huishouden tussen de grondels. Wat een happerij is dat zeg! David legt het allemaal geduldig vast.

Na de duik zeg ik :”Scuus voor het zicht, dat is behoorlijk mise”, als er nu nog zon geweest zou zijn?”. David is echter geheel tevreden met het zicht. Hij heeft de afgelopen week in het Veenmeer gedoken. Het zicht was daar van uiterst matig tot nul buiten het masker!

Ik heb er geen foto’s van.

Daarna door naar Zandeiland 4. Iets eten, vullen en een tweede duik. Voor mij nog steeds nat. de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik voor de eerste en de tweede natte duik voor ieder van die twee een droog natpak mee heb. Dat scheelt een slok op een borrel.

David wil wrakken zien op ZEIV. Via het enge dierenbos links; neen geen hangsnoeken, door naar het catamaranwrakje, dat licht aardig op in de de zwakke zon die er inmiddels is.

 

Berthold_Raadsen_Tussendoor_2019122_1-88178

Door via de snoekbaarzenzonligplaats ( neen geen rustende snoekbaarzen) en via het zevenmeter platform ( er komt zowaar een schooltje wat grotere baarzen op ons toezwemmen) vandaar door naar het houten wrak. Het wrak dat steeds verder ontakeld wordt. Ik ken het nog met homogeen gesloten dek………….. Nu liggen er zelfs al spanten op de karig aanwezige dekspanten.  Maar goed het is ook het wrak’s laatste rustplaats.

Berthold_Raadsen_Tussendoor_20191022_2-88178

Een rondje wrak zodat David dat kan filmen en zelf vastgelegd worden door mij. Het is een beetje hinderlijk, ik duik voor het eerst weer met 5mm handschoenen en die zijn dikker dan 3 mm handschoenen of tuinhandschoenen en dat zie je. Tis weer even wennen.

Berthold_Raadsen_Tussendoor_20191022_3-88178

Berthold_Raadsen_Tussendoor_20191022_4-88178

Dan gaan we richting bus. Maar daarvoor een grrrrroooooote baars (even groot als die op Toolenburg) bij een staander op de richting lijn Die baars is blijkbaar een baars in ruste, die het wel heel gemakkelijk aan doet. Hij is oud en ook mogelijk der dagen zat. Ook heeft ie lichte schade aan zijn staart. Door de bus (en neen ook daar geen snoek) over de snoekbaarzenzonnebank, maar daar is nog steeds niemand in de piucture. Het zal de voortschrijdende herfst en de komende winter wel zijn!

Leuke duiken: Toolenburg: 13 bij 55 en 13 bij 13. Vinkeveen: 14 bij 65 en 14 bij 14!

Ik ben weer gewend aan en in Nederland.

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *