Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Tussendoor (brak)

Duikreporter Berthold is in Zeeland. Plan A kan niet doorgaan, dus wordt het plan B. Een goede keuze?

Het is fris, maar het weer is mooi. Het plan is om de Zeelandbrug te doen. Een visuele inspectie boven water geeft aan dat het zicht onder water te wensen over laat. Dus wordt het plan verlegd naar de Grevelingen. De wind staat weliswaar op de kant, maar het is niet de kracht 4 die geweerwaarschuwd was. Het water ziet er ook nog helder uit dusss……. omkleden in de kleedruimte en gaan.

Eerst naar de reef balls. Wat een prachtige oranjerode sponzen! Verder een paar kreeften, noordzeekrabben, grote steurgarnalen, een zeenaald en natuurlijk grondels waaronder de ruthenspar en kleinere krabben en krabbetjes. Met botrillo”ides overgroeide oesters en zakkenpijpen. Overwoekerd is een beter woord…. ze stikken er in.

Het mooiste is toch wel de zeedahlia. Wat is ie groot. Doorsnede 15 centimeters!  De eerste foto uitgelicht met mijn lamp op zijn uithouder; mijn linker arm. De tweede foto in close-up. Het is duidelijk, heel duidelijk: De dahlia heeft net gepoept. Want hij eet nu eenmaal door de mond en hij poept voor het gemaak ook door de mond. De resten van zijn feestmaal. zijn duidelijk te zien.

 

Berthold_Raadsen_DenOSSENKW&DreischorZLW_20191031_1-88219

Berthold_Raadsen_DenOsseNKW&DreischorZLW_20191031_2-88219

Op Dreischor Gemaal is het gemaal aangezet om overtollig water van schouwen Duiveland te lozen. Te zien is dit alles aan de grote hoeveelheid meeuwen die in de gemaalspui hun feestmaal bij elkaar zoeken. Oeps als dat onze duik maar niet gaat bederven; wij doen weliswaar de Zuid Langeweg, maar de stroming is onze kant op! Het blijkt allemaal mee te vallen. Het water is heel helder. Voooor ons een tuin van oranjerode sponzen….allemachtigprachtig! Op onze tocht komenen wij op de vlakke zandbodem behoorlijk wat schepjesroofslakken tegen…. Het Schepje Grevelingeni”ensis Berthodii dus gewoon.  Ook komen wij een nieuwe betonijzeren kooi tegen, die nog maagedelijk onbegroeid is nu, maar dat zal niet lang duren. Dan op de terugweg naar de instap een grote blauwe zeepaddestoel. Die is onvoorzichtig geweest en heeft zich vastgepulserd tussen de oesters van het rif. De krabbetjes hebben hem al gelokaliseerd. Zij zijn druk bezig met hun kaniballistisch feestmaal. Want de paddestoel leeft nog en doet alle mogelijke moeite om los te komen. Stukken van zijn blauwefranjerok zijn blijkbaar een feestmaal voor de krabbetjes, want de blauwe franje is goeddeels verdwenen reeds. Ik maak hem voorzichtig los {(onze lieve heer wikt en ik beschik (deze keer)} ennn….. hij pulseerd zonder dralen weg. Een paar krabbetjes hebben een hoogtevrees beleving zoals te zien is op de tweed foto. Als laatste een foto tegen de zonin en door het stof dat uit het gemaal komt. Het is tijd om uit te stappen.

De duiken: nat 10 bij 60 en 4 bij 10 &  nat 11 bij 60 en 7 bij 10. Zoals gezegd heel mooi. Beide keren waren wij de enige eerste die dag.

 

Berthold_Raadsen_DenOsseNKW&DreischorZLW_20191031_3-88219

Berthold_Raadsen_DenOsseNKW&DreischorZLW_20191031_4-88219

Berthold_Raadsen_DenOsseNKW&DreischorZLW-20191031_5-88219

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief