Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Terugblik op een uitzonderlijk duikseizoen

De mooiste momenten uit 85 uur onder water in het Zeeuwse water samengebracht in een compilatievideo. Duikreporter Dirk Van den Bergh laat zijn favoriete momenten van afgelopen jaar zien.

Elke duik neem ik mijn camera mee onder water en maak ik een korte video. Op het einde van het seizoen maak ik dan een compilatie met de mooiste beelden en de bijzondere waarnemingen. Hier is hij: 85 uren in het Zeeuwse water samengevat in 12 minuten.

Het was een uitzonderlijk duikseizoen met veel mooi weer, waardoor de watertemperatuur opwarmde tot 24°C!

Bij de Zeelandbrug zaten opvallend veel harlekijnslakken en in de Grevelingen veel Groene wierslakken en vlokslakken, maar de andere slakken lieten het wat afweten. Toch kon ik het blauwtipje, het wrattig tipje, de Bruine plooislak, de millennium wratslak, de slanke waaierslak en als nieuwe waarneming de slanke rolsprietslak vastleggen.

Ik ging 9 keer op bezoek bij de steenslijmvissen van Strijenham. Bij de Zeelandbrug dook ik 20 keer. Niet alleen om de zeepaardjes te zien, maar ook de wijde mantel en de gigantische school steenbolken. De zeedonderpadden waren op de duur alledaags geworden … Bij de Bergse Diepsluis was het zoeken naar de sepia’s, maar bij de Zeelandbrug kon ik voor het eerst een eieren afzettend vrouwtje in beeld nemen. Later in het seizoen zagen we in één duik wel tot vijf jonge sepia’s!

Het was blijkbaar niet alleen een goed seizoen voor de zeepaddenstoelen en de kompaskwallen, maar ook voor de lampenkapjes. Het lukte me ook om het piepklein klepelklokje in beeld te brengen.

Bij Sint Annaland zaten er massaal veel zeenaalden. Daar vierde ik dit seizoen mijn 500e duik!

De Paarse kokerworm was alom tegenwoordig bij de Zeelandbrug, maar we zagen hem ook op de tonnen van de hangcultuur bij de Bergse Diepsluis.

Een strandkrab die een scheermes zit op te peuzelen, een Noordzeekrab met een anemoon op het schild, een zeester die aan een draadje hangt, een zeebaars die zich close laat filmen … het zijn dankbare onderwerpen die deze compilatie aanvullen!

Op naar het volgende seizoen!

Video bekijken in HD1080p voor de beste kwaliteit.

4 reacties

 1. Avatar

  Schitterende beelden!

  REAGEREN
  • Avatar

   Bedankt Marloes!

   REAGEREN
 2. Avatar

  Ik geloof dat ik toch eens in Nederland moet gaan duiken, Ik had niet verwacht dat dit er allemaal te zien was. Na de winter toch eens gaan overwegen. Vanaf wanneer wordt het water weer warmer?

  REAGEREN
  • Avatar

   Hangt er vanaf wat je warmer noemt hé Sven! Januari 4° – april dit jaar 7° – in mei ging het snel omhoog van 11° naar 15° – eind juni 20° – juli 22° en in augustus eventjes 24°

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief