Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeanette Kamphuis – Terug naar de Rode Zee

Duikreporter Jeanette Kamphuis gaat met haar buddy terug naar Marsa Shagra, om op het gemak te kunnen oefenen met filmen. En het resultaat mag er zijn!

Inmiddels hebben mijn buddy en ik allebei een camera. We willen weer eens naar de Rode Zee, naar een plek waar we allebei op ons gemak kunnen oefenen met filmen. We gaan naar Marsa Shagra, naar een duikcentrum van Red Sea Diving Safari. Daar kunnen we met of zonder zodiac op het huisrif duiken, zodat we steeds een andere plek kunnen bekijken.

De vrijheid om zelf te bepalen hoelaat we te water gaan en hoelaat er weer uit (gewoon even opschrijven op het bord) bevalt ons goed. Met een groep achter een gids aan zwemmend, voelen we ons al snel bezwaard om teveel tijd te besteden aan het fimen. Dat komt de beelden meestal niet ten goede. Nu we alle tijd aan onszelf hebben, spreken we af dat één van ons zijn camera meeneemt en de richting en het tempo bepaalt. De ander is spotter van leuke onderwerpen en heeft alle tijd om uitgetrimd de omgeving te bekijken. Dit werkt. ‘s Avonds bekijken we elkaars beelden op de camera en concluderen dat de stabiliteit nog steeds beter kan. Het is soms nog “bibber-tv”. Het grappige is wel dat we op ons eigen materiaal veel kritischer zijn dan dat van elkaar. De positieve motivatie van de ander helpt om elke keer weer opnieuw te oefenen.

Het plezier op momenten dat ik oogcontact heb met de dieren, hoop ik over te brengen met dit filmpje. Het zijn zomaar weer ontmoetingen met bekende bewoners van de Rode Zee. Zoals de blenny en zijn huisgenoot de garnaal, een fascinerende octopus, de doktersvissen in verschillende gedaantes en een blauw gespikkelde pijlstaartrog. En een baby koraalduivel. Pas met de beelden van de actioncam erbij zie je hoe klein hij is…

Maar ook de schildpad, napoleonvis en murene, die we tijdens ons uitstapje naar Elphinstone tegenkomen, zijn het bekijken waard. We doen nog één andere excursie: naar Shaab Abu Dabab, waar we door een mooi lichtdoorlatend gangenstelsel zwemmen en later nog een adelaarsrog tegenkomen. Ik kan zowaar een stukje meezwemmen. De zeekoe is niet thuis. Goede reden om weer eens terug te gaan en opnieuw te genieten van de relaxte sfeer onder en boven water.

6 reacties

 1. Avatar

  Gave beelden. Ik krijg meteen zin.
  Maak je vaker films?

  REAGEREN
  • Avatar

   Hoi Mieke,
   Leuk om te lezen dat je meteen zin krijgt om te duiken!
   Ik maak inderdaad vaker korte films. Je kunt ze bekijken op mijn site onderwaterfilmsvanjeanette.nl
   En je kunt erop reageren via mijn contactpagina.

   REAGEREN
 2. Avatar

  dank je wel jeanette. ik heb mijn vriendin je film laten zien en nu wil ze wel mee naar egypt

  REAGEREN
  • Avatar

   Graag gedaan Martin 😉 fijne vakantie. Waar gaan jullie naartoe in Egypte?

   REAGEREN
   • Avatar

    we moeten nog kiezen ik denk hurghada of marsalam

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief