Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Terug naar Dahab!

Duikreporter Dirk Van den Bergh had het de laatste keer in Dahab zo naar zijn zin, dat hij terug gaat naar de Rode Zee voor een nieuwe serie duiken.

Ik trek op mijn eentje nog eens naar Dahab, maar ginds ben ik niet alleen: Annemie en Gunther, de twee Belgische instructeurs van duikenindahab.org ken ik al van vorige keer!

Gunther komt me op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh afhalen. Van daar is het nog 90 km rijden. Er is een negatief reisadvies voor heel de Sinaï vanwege de moorddadige aanslag op een moskee een dikke week geleden in het Noorden, maar net zoals vorig jaar voel ik me hier niet onveiliger dan thuis, integendeel: overal zijn strenge controles.

Hotel Ghazala waar ik logeer is vrij basic, maar wat heb je meer nodig als je heel de dag gaat duiken: ik heb een bed, een kast, een toilet, een lavabo, een douche, airco en een ijskast, meer moet dat niet zijn en het ontbijt is met zicht op zee!

Na intrek op mijn kamer worden mijn duikspullen naar het duikcentrum gebracht. Dat ligt op 10 minuten wandelen van het hotel. ’s Avonds gaan we samen eten en bespreken we hoe de week er zal uit zien. Ik mag alles zelf bepalen, want … ik ben de enige duiker!

De volgende dag brengt de Van ons naar de eerste duikstek: Golden Blocks. Die ken ik nog van vorige keer, maar we gaan nu een ander traject volgen. Het is prachtig weer en zo goed als windstil, met als gevolg heel helder water!

Dirk-Van-den-Bergh_20171204_tandbaars-59631

De watertemperatuur is 23°C. We zakken af naar 23 meter en komen dan langs de Golden Blocks terug. Er zitten mega veel visjes! Tussendoor passeren er ook enkele grotere, zoals deze zwarte papegaaivis:

Dirk-Van-den-Bergh_20171204_Zwarte-papegaaivis-59631

Een kroon-spitskopkogelvisje komt een kijkje nemen in mijn fisheye lens.

Dirk-Van-den-Bergh_20171204_Kroon-spitskopkogelvis-59631

Na 62 minuten zijn we terug boven. Ondanks mijn 15 liter tank heb ik nog maar 31 bar over … Het gaat weer goed met mijn luchtverbruik! Na een oppervlakte interval van anderhalf uur brengt de Van ons naar de tweede duikstek: The Caves. Deze stek is nieuw voor mij. In feite zijn het geen grotten, maar twee grote inhammen onder de rotsen. Er zit veel leven, maar ik heb last met het klaren, zodat ik er niet ten volle kan van genieten. Ik zie er een piepklein slakje, te klein om te filmen. Terug uit de “grotten” wijst Gunther een kokerworm aan.

Dirk-Van-den-Bergh_20171204_kokerworm-59631

Even verder ziet hij een pacifische poetsgarnaal, maar vermits ik die in Lanzarote al veel tegenkwam heb ik meer oog voor de anemoonpoetsgarnaaltjes die er rond zwemmen: die heb ik nooit eerder gezien. Ik kan er niet goed aan uit wat de voor- of achterkant is, want de tekening op hun staart lijkt wel op oogjes!

Dirk-Van-den-Bergh_20171204_anemoonpoetsgarnaal-59631

We komen ook nog twee schorpioenvissen tegen. De witte valt goed op, maar de andere is heel goed gecamoufleerd. Na 61 minuten gaan we iets verder door een smalle doorgang terug uit het water. We zijn 22,7 meter diep geweest. Wat was dit al een mooi begin van de duikweek!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief