Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Goof van Rijswijk – Stroming bij de brug

Duikreporter Goof van Rijswijk gaat helemaal tegen zijn gevoel in: hij maakt een foto van een zeenaald precies zoals hij die niet mooi vindt.

Na een appje van René of we eindelijk weer gingen duiken, moest ik antwoorden dat ik dat niet met zekerheid kon zeggen omdat mijn pak nog niet terug was van Dive Repairs. Mijn schoenen waren aan vervanging toe en de nekseal was iets te ruim. Ook was er een kleine lekkage in mijn kruis. Dit alles heb ik toch graag in orde voor de winter echt begint. Daarbij heb ik een nieuw drooghandschoen systeem van Waterproof gemonteerd.

Op woensdagmorgen werd mijn pak bezorgd en konden we op pad. Ook Jurjen Balkema zou aansluiten, vorige week was René al vreemd gegaan met hem omdat mijn pak toen ook al weg was.

Na de begroeting bij de brug, gingen we gauw omkleden want de kentering was al een feit. We zijn iets te laat maar een beetje stroming mag de pret niet drukken. We lopen de trap af het water in en ben blij met mijn nieuwe laarzen want er loopt, voor het eerst sinds maanden, geen water in. Ook de handschoenen zijn perfect, ze zijn snel aan te trekken en doordat de o-ring aan de binnenkant zit, weet je ook zeker dat het dicht is. Dat moest ik met mijn Si-Tech systeem altijd maar afwachten.

Afijn, we gaan onze eigen weg, zoals altijd, en ik duik onder richting de pijler, de eerste meters is het zicht niet geweldig maar het klaart snel op. De stroming komt al vanuit het westen Zeeland binnen maar het is prima te doen. Na wat testfoto’s op een stukje oester en het richten van mijn snoots ga ik op zoek naar wat leuks en vind snel een Groen Zeedonderpadje die wel even op de foto wil.

Goof-van-rijswijk_ZB15-11-17_B152590-58033

Ik zit op een meter of 7 achter de pijlers en besluit om even tussen de pijlers te koekeloeren en zwem een stukje naar boven, snel zie ik de eerste pijler opdoemen en voel ook de sterkere stroming. Je voelt altijd aan de stroming of je je in de buurt van de pijlers bevindt. Met een paar vinslagen zit ik tussen de pijlers en is de stroming nagenoeg weg. Ik concentreer me op een Tubularia waar een vlokreeftje heel druk aan het doen is, maar de stroming zorgt ook voor veel stof op de foto, jammer. Ik word bijna weggeschenen door een paar Belgische duikers, tsjonge wat een krachtige lamp zeg, dan is de mijne echt maar een gloeiende spijker. Zij zwemmen naar het westen en veroorzaken zoveel stof dat ik de foto van de Tubularia laat voor wat het is en zwem tussen de pijlers uit naar wat dieper water op zoek naar wat slakjes.

Goof-van-rijswijk_ZB15-11-17_B152602-58033

Goof-van-rijswijk_ZB15-11-17_B152595-58033

Uiteindelijk vind ik wel een Millenniumwratslak die er mooi bij zit maar een Harlekijntje of een Slanke Waaierslak kan ik niet vinden.

Ik kijk op mijn computer en zie dat ik alweer bijna een uur onder ben. Ik ga wat ondieper speuren voor wat leuke onderwerpen en kan nog een foto maken van een Zeenaald. Dit soort foto’s haat ik echt, scherpe ogen en de neus helemaal onscherp. Ik vind dat dat andersom moet, dus een scherpe voorkant en dan wazig weglopen maar dat gaat je met een Zeenaald niet lukken van de voorkant. Ik grinnik in mezelf omdat ik een foto maak die ik helemaal niks vind. Na nog wat rond geneusd te hebben, ik heb het altijd prima naar mijn zin op deze stek, zie ik dat er 75 minuten verstreken zijn.

Goof-van-rijswijk_ZB15-11-17_A042427-58033

Goof-van-rijswijk_ZB15-11-17_B152623-58033

De stroming is aangetrokken en ik krijg wat sanitaire aandrang. Daarom ga ik naar 5 meter en laat me lekker meedrijven met de stroming naar de trap, wat gaat dat hard naast die pijlers zeg! Ik klik mijn camera aan mijn wing en kom boven water. Verdorie, ter ver gedreven. Nu moet ik tegen de stroming in naar de trap. Gelukkig heb ik een paar prima vinnen en even later kan ik me vasthouden aan de reling. Ik loop de dijk over en zie René en Jurjen al aangekleed op de dijk staan. Zij hebben het toch wat minder naar hun zin gehad begrijp ik. Ze klagen over het slechte zicht en dat het een dooie boel was. Nou ben ik natuurlijk een raspositivo maar wat zij ervaarden kan ik niet onderschrijven.

We ruimen de boel op en ik trakteer op een lekker gevulde koek van de bakker. Kijk, daar knapt het humeur van de mannen van op. We praten nog wat na, vullen onze flessen en rijden naar huis met een tevreden gevoel. Ook al zijn onze meningen over het duiken soms niet gelijk, ouwehoeren in de auto op de heen- en terugweg, over van alles en nog wat, maakt dat ik toch elke week weer uitkijk naar de woensdag. Thanks bud, tot woensdag.

Buddy’s: René Weterings en Jurjen Balkema

Zicht: 2 meter

Diepte: 9.2 meter

Duiktijd: 80 minuten

Watertemperatuur: 10 graden

5 reacties

 1. Volgens mij loenst de zeenaald ook nog behoorlijk, of heb ik het mis? De donderpad staat er heel mooi op!
  Ja die droogpakken toch; ik heb ook lichte lekkage in het kruis. Dit weekend maar weer eens checken en plakken.

  REAGEREN
  • Hoi Berthold, ik dacht ook dat hij iets aan zijn oog had maar nadat ik het beter bekeken heb, zag ik dat hij omhoog kijkt met dat linkeroog.

   REAGEREN
 2. Hoe weet jij nu dat het van die (vervelende) belgische stofmakende duikers zijn? Hadden ze een vlag bij of zo? Ik erger mij steeds aan alle stofmakende duikers ongeacht ze nu belg of ‘ollander zijn … zeker wanneer het zicht top is en ze een stevig dik stofgordijn aanmaken en het voor alle andere duikers verpesten. Zij die boven komen met prachtig zicht nietwaar, correctie: het was prachtig vooraleer jullie gingen duiken …

  REAGEREN
  • Hoi Xavier, ik weet dat zij het waren omdat ik ze boven water al gezien had, zij spraken met een Vlaams accent en reden in een auto met Belgisch kenteken, en ik had die enorme bouwlamp had gezien. Toen zij mij tegemoet kwamen tussen de pijlers, herkende ik de lamp maar ook de duikfles van de duiker. In mijn report heb ik het ook niet over die vervelende Belgische duikers. Als je boven de bodem zwemt met tegenstroming ontkom je er bijna niet aan en daarom heb ik alleen vermeld dat ik het er maar bij heb gelaten.

   REAGEREN
 3. Beste Xavier, Ik dacht even dat je opmerking voor mij bedoeld was. Maak je niet druk over duikers die geen stof zouden maken. Iedere duiker maakt stof, zeker fotografen ( en ook ik fotografeer) want als je niet dichtbij bent kun je de iniminiedingetjes niet zien. Dus omgekeerd als je op anderhalve meter boven de bodem zweeft in Nederland en België zie je niets. Welnu in dat geval ga je toch niet duiken?

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief