Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Statia, de Chien Tong, 50-jarig duikjubileum

Duiken op Sint Eustatius betekent: scheepsankers en kanonnen bekijken, oude en nieuwe wrakken bewonderen en blue beads zoeken. Dat laatste is het gemakkelijkst: jij vindt geen blue beads, zij vinden jou! Vandaar dat Duikreporter Berthold Raadsen er misschien nog geen heeft.

De Charly Brown is het bekendste wrak van Statia. Het is speciaal afgezonken voor duikers en door duikers; ook nog in  grote haast afgezonken om dat er een hurricane in aantocht was. Daardoor is er wat fout gegaan bij het afzinken; niet rechtstandig op de bodem, maar geland op de stuurboordzijde. Een groot kaal wrak, waar allen de barracuda van interesse is  (vind ik)

Wreck City is een duikplek dicht bij de olieterminal. Een klein sleepbootje, een oliebarge ennnnn……… de Chien Tong. Een Taiwanese vissersboot, die brandstof komt halen op Statia. Het schip is in een zeer slechte staat van onderhoud. Zo slecht dat het aan de ketting gelegd wordt en uiteindelijk afgezonken is als duikobject. Dit wrak staat wel rechtop op de zandzeebodem.

Ik heb twee keer gedoken op het wrak, december  2010 en februari 2016. Twee keer onder niet ideale omstandigheden: Er waren Ocean Swells; grote oceaangolven die door absentie van de Noord Oost Passaat vrij spel hebben en  stof en zand van de bodem meenemen en het onderwaterzicht naar minder dan twee meter brengen.

De bodem van het schip raakt de zeebodem op 24,5 meter. Tussen bodem en bodem Langoesten; op de zandbodem  er om heen Noord Atlantische stekelroggen van vaak “deken”formaat; rond het wrak vaak Jacks en grijze Caraïbische rifhaaien. Het wrak zelf is begroeid met gorgonen die het mooist zijn op plekken waar de zon het minst komt, daar koffervissen, French Angels  en zee-egels. Op de bak voor de brug richting boeg een tuin van gele sponzen, soms beschadigd door Duikers (??). Meer dan waarschijnlijk niet; de Chien Tong heeft nog een bewoner: een schildpad.

Ondanks het binnen komende stof  en de golven toch een bezoek aan het wrak om mijn 50 jarig duikjubileum te memoreren.

Berthold_Raadsen_Statia_Chien_Tong_2016_(1)-80053

De boeg van de Chien Tong overgroeid met gorgonen met daar tussen een medusahoofd.

 

Berthold_Raadsen_Statia_Chien_Tong_2016_(2)-80053

De brug van de Chien Tong. De lichtblobs laten het binnenkomende stof zien.

Berthold_Raadsen_Statia_Chien_Tong_2016_(3)-80053

De trap van de bak voor naar de brug, overgroeid met sponzen. Hinderlijk beschadigde sponzen; niet door duikers maar door het wrakhuisschildpad. Die lust ook sponzen.

De wrakschildpad die persé tussen de railing en mij de Shien Tong wil verlaten.

De Ocean Swella zetten door. Een paar dagen niet duiken. Wandelen naar THE QUILL, de Kuil, de vulkaan op Statia. In de krater een tropisch regenwoud. Alleen voor doorzetters, maar wel heel mooi, die woudreuzen.

De swells zetten door; het strand wordt snel minder, het wordt teruggehaald door de wilde golven. De golven slaan over het terras van ons hotel tot op het kamerterras op de eerste verdieping.

Naar een paar dagen is de zee weer redelijk kalm. Van ons balkon maak ik deze foto van de ondergaande zon, genomen door het op de kust gevonden skelet van een zwarte gorgoon.

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *