Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Springtij?

Een onverwachte kans  en een nieuwe duikbuddy. Duikreporter Dirk gaat bootduiken met Ako Diving Belgium.

Enkele dagen geleden zag ik bij de Zeelandbrug Cathy De Kimpe. Met haar heb ik al eens gedoken op de zomeravondduiken van Lia van der Laan. Zij viert haar 100e duik en nadat mijn buddy naar huis is schuif ik aan bij haar groepje. Het zijn allemaal leden van haar duikclub AKO DIVING BELGIUM. Het klikt meteen, want uit mijn skiverleden ken ik een aantal leden van de club.

Ze gaan met hun club bootduiken met de Tertius en er is iemand bij die betaald heeft maar verhinderd is. Overkopen? Jazeker!

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_Tertius-85360

Afspraak om 08.15 uur in Bruinisse om in te schepen. We zijn met 17 duikers. Schipper Ellen legt op haar gekende militaristische wijze de regels van het schip op (wie dit voor het eerst hoort schrikt wel even!) en er wordt ernstig werk gemaakt van de briefing, zowel door de duikleider als door Ruud, de schipper. Het is vandaag springtij en dan is het toch wel even opletten. De mogelijke duikstekken zijn hierdoor ook beperkt en de duikduur wordt op max. 45 minuten gehouden. De eerste duik wordt een driftduik bij Stavenisse.

Ik krijg als buddy Valerie Besseleers toegewezen. Ze heeft 93 duiken in het logboek staan en voor haar is het de eerste bootduik in de Oosterschelde. We maken kennis en duidelijke afspraken. Ze heeft wel pech: van de duikleider moet de minst ervaren duiker de OSB oplaten. Dat is een regel die ik nog niet kende, maar een terechte regel: als er dan iets mis gaat kan de meest ervaren duiker nog altijd overnemen en zijn OSB oplaten. Zo leer je altijd maar weer bij! We gaan met de buddylijn duiken aangezien het een driftduik bij springtij is en bovendien onze eerste duik samen.

Schipper Ruud heeft in de briefing gezegd dat, hoe dieper we gaan, hoe harder de stroming zal zijn. We zwemmen aan de oppervlakte richting oever om zeker niet te diep te vertrekken. Oeps … hier is het écht wel niet diep: na 2 meter botsen we al op de bodem! We zakken langzaam af naar max 12 meter. Stroming? Er is helemaal geen stroming! Voor het filmen is dat meegenomen natuurlijk, want met een echte driftduik is filmen soms onmogelijk.

Het zicht is slecht, het is echt zoeken naar leven en we zijn blij met de buddylijn. We zien veel heremietkreeften. Die zal ik alvast maar in beeld nemen, dan heb ik toch iets!

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_heremieetkreeft-close-85360

Valerie is een rustige duikster, ze blijft mooi wachten wanneer ik film en ze is een goede spotter. Ze heeft iets met zeenaaldjes …

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_zeenaald-85360

We komen twee strandkrabben tegen die een visje aan het oppeuzelen zijn. Leuk filmmateriaal!

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_strandkrab-eet-visje-85360

Deze Zwarte grondel bewaakt het nest.

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_zwarte-grondel-in-oester-85360

Na 42 minuten doe ik teken om de OSB op te laten. We moeten echter wat ondieper, want het touwtje van Valerie is maar 7 meter. Misschien goed voor in tropisch water, maar voor in de Oosterschelde toch wat te kort? Eén ding weer bijgeleerd: buddylijn uitdoen vóór het oplaten van de OSB! Valerie laat het lood zakken en de buddylijn zit er bijna in verstrengeld. De OSB wappert naar alle kanten en gaat omhoog tussen haar oksel … opletten daarvoor Valerie! Alles komt echter goed. We houden onze veiligheidsstop en gaan naar de oppervlakte. Oei! De boot ligt een heel eind verder … dat wordt peddelen! Genoeg lucht in de vest en op de rug er naartoe. Ik hou mijn ademautomaat in de hand, maar Valerie houdt hem in de mond. Dat is natuurlijk lastig ademen aan de oppervlakte. Ze is dan ook maar wat blij wanneer we aan de boot zijn! De jeugd heeft het moeten afleggen tegen het oudje, of heeft het eerder met ervaring te maken?

We krijgen een heerlijke uitsmijter voorgeschoteld, daarna wordt het anker gelicht en we varen terug richting Bruinisse. De tweede duik zal bij de mosselhangcultuur van de plaat van Oude Tonge zijn, tenzij er teveel kiters zijn, dan wordt het noodgedwongen Anna Jacobapolder. Wat het wordt lezen jullie in de volgende reportage!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief