Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Wrakkenroute in Spiegelplas

Als het water op de beoogde duikplaats bevroren blijkt te zijn, gaat duikreporter Berthold Raadsen terug naar de Spiegelplas om de wrakkenroute te volgen. Kijk mee naar de foto’s van de wrakken in deze plas!

Wij zouden vandaag naar een plas met zoutwaterkwel. Het heeft meer dan 14 dagen niet geregend en dat is goed voor het zicht in die plas. Maaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…………. nu is ie dichtgevroren. Ergo, wij moeten een alternatief plan maken. Het wordt Spiegelplas, de wrakkenroute. De stek is mede ingegeven door het fantastisch heldere zicht op Spiegelplas Ballast Nedam tijdens onze duik van afgelopen vrijdag: meer dan 10 meter zicht!

Er staat een straffe oostenwind, maar dat is mooi voor deze stek. De zon schijnt volop. De temperatuur boven water is – 2 gradenC. Omkleden en een wandeling van een kwartiertje en dan lang(er) waden naar het vertrekpunt. Het waden is nieuw. Het oude vertrekpunt, het strandje is nu verbouwd tot strand. Er in is nu via een inmiddels geplaatste zwemmers(trap). Echter er is ook een: “Tot hier en niet verder” barrière gebouwd; het is verduveld lastig met de hele flikkerse boel op de nek daar onder door te komen. Dusssssssssssssssssss………………in de bocht bij een grote boomstomp te water en voor de barrière langs waden naar  het vertrekpunt. Duidelijk wordt dat ook hier, onder water, zand is weggehaald om het strand te vergroten.

De laatste check en gaan. In eerste instantie is het water kristal helder. Op een meter of 5 wordt het water microfijnstofstoffig. Langs het acht meter platform, door naar het eerste wrak (15 meter wrak):

Berthold_Raadsen_SpiegelplasWR_P2240009-63297

Het ligt er mooi bij, maar het water is niet kristal helder. Is het microfijnstof van de strandverbouwing dat hier nog hangt? Ook de invloed het zonlicht is minder dan verwacht. Wellicht staat de zon nog te laag. In de kajuit deze keer niets van leven. De stoelen staan wel klaar op het zonnedek, maar de zon is nog niet sterk genoeg, een andere keer beter. Waar de rode lijn links naar toegaat? Dat weten we niet; gaan we een andere keer onderzoeken! Om het wrak heen en parallel aan ons heenspoor terug. Vlak voor het acht meter platform links af ( het platform is onbewoond deze keer). Door naar het tweede wrak; Het 11 meter wrak:

Berthold_Raadsen_SpiegelplasWR_P2240023-63297

Duidelijk is dat de microstofstoffigheid hier nog intenser is dan beneden op het 15 meter wrak. Aan de ander kant geeft het ook wel weer een speciaal effect, die mistige zonnighied of zonnige mistigheid……….. In de katjuit van deze sloep zijn er heel veel baarzen. Naar wat later blijkt, het enige leven (behalve de moselen) deze duik. Door nu naar het derde wrak, het negen meter wrak:

 

Berthold_Raadsen_SpiegelplasWR_P2240034-63297

Berthold_Raadsen_SpiegelplasWR_P2240039-63297

De microstofstoffigheid is ook hier aanwezig, maar de zon doet zijn best en mijn buddy ook: Hij hangt er mooi voor, voor de kajuitingang, hij schijnt er prima in met zijn lamp. Wij zakken naar een meter of 10 en komen zoals geplanned bij de micadohoop heipalen. Op zoek naar wrak vier: De nog niet zol lang geleden afgezonken blauwe stalen sloep. Verrassing………………….!!!!!!!! Die is er niet meer. Zeker ten prooi gevallen aan een specialisatie Zoeken en Bergen! Wij gaan door en bezoeken de zolderschuit waarmee de heipalen ooit naar hier gebracht zijn. Die ligt dieper in het zand dan vroeger; op de platte kiel ligt zand in stroomribbels !!!???Veroorzaakt door de recente zandwining? Op zich een saillant gezicht, maar te eentonig om hiet te tonen.

Onze tocht gaat verder over een onmetelijk tapijt driehoeksmossels. Hier en daar gelardeerd met verdronken bomen en boomstronken en tot kunstobjecten verworden betonijzer. Langs de hele hoge en hele dikke stronk op zes meter diepte naar ons afscheidwrak van vandaag. De Ford Escort:

Berthold_Raadsen_SpiegelplasWR_P2240059-63297

Hij ligt er mooi bij zo volledig overgroeid met mossels. Het water lijkt hier weer een stuk helderder. De uitstaptrap ligt er heel prachtig bij in het zonnetje. Teperatuur boven water -2 gradenC, onder water +2 gradenC, op diepte +3 gradenC. Diepste punt 15 meter. Duiktijd 50 minuten. Een lekker en verfrissend duikje weer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief