Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Snipperen voor een duik

Hij heeft nog volop snipperdagen over, het weer wordt goed en de watertemperatuur is ruim voldoende voor wat duiken in een natpak dus neemt duikreporter John Landa twee snipperdagen om te duiken.

Duik 913, woensdag 18-10-2017, St. Annaland
De eerste duik maak ik met Lia op St. Annaland ik ga weer voor macro maar nu neem ik geen fibersnoots mee maar flitsers met gewone snoots.

1-JA180009-56908

Het is lekker rustig op St. Annaland we zijn enige duikers deze keer dus omkleden spullen optuigen en het water in. Onderwater is het zicht niet super het is nogal stoffig maar voor macro is het ruim voldoende zicht. Ik wil deze keer wat visportretjes maken dus ga ik op zoek naar vissen en die zijn er genoeg maar allemaal niet zo welwillend tegen over mij. De kleine dikkopjes liggen veel op de grote sponzen soms liggen ze er prachtig voor maar als ik dan met mijn grote camera kom vluchten ze weg of draaien een kwartslag ik draai dan maar zo veel mogelijk mee en na wat pogingen heb ik hem er toch op staan.

2-JA180030-56908

Dan zie ik een hele grote heremiet kreeft zitten hij heeft een huisje van een wulk ik heb een bepaalde foto in gedachten en daarom moet ik best een eind van de heremietkreeft liggen, ik richt een flitser met snoot van boven af op de heremiet kreeft en dan wil ik hem zo belichten dat alleen de ogen de scharen en een klein deel van het huis zicht baar zijn. Dit is een heremietkreeft naar mijn hart hij blijft namelijk gewoon zitten ook al hangt er een grote flitser boven zijn hoofd.

Met 1 flitser recht van boven flitsen bevalt me goed het geeft de foto een bepaalde sfeer dus ga ik nog meer slachtoffer maken met de flitser vanaf boven. Zo maak ik foto’s van hooiwagen krabben, gewone krabben en een zwemkrab maar ik moet er zeker een halve meter vandaan liggen wil ik hem helemaal in beeld krijgen want hij spreid zijn armen scharen helemaal open en staat dreigend tegenover mij. Gelukkig blijft het alleen bij dreigen want na een tijdje vlucht hij er vandoor.

5-JA180044-56908

Het blijft een beetje uitproberen met 1 flitser want niet alle foto’s worden mooier door deze van bovenaf belichting. Lia is druk bezig met het fotograferen van zeesterren dat is namelijk een van de categorieen van de fotowedstrijd van onze duikclub. Ik zwem achter Lia aan en ik zie dan ineens een dikkopje op een spons liggen en hij blijft nog liggen ook ik neem wat foto’s en dan ben ik Lia kwijt ik zoek nog even en dan houd ik het voor gezien en zwem richting de kant.

4-JA180138-56908

Als ik boven kom zie ik de bubbels van Lia boven komen aan de oppervlakte ze blijven een tijdje op de zelfde plek en dan ineens gaan ze richting de kant, ik wacht op Lia tot ze er uit is. Terug naar de auto een bakje koffie nog even napraten over de duik en het zit er weer op. Ik ben ongeveer 70 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 09:20 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 7,1 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *