Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Sepiatijd

In Zeeland heerst de sepiakoorts. Duikreporter Leendert Smit gaat op zoek naar deze inktvissen om ze vast te leggen op de foto.

Het is al weer bijna voorbij maar sinds eind april heerst de Sepia koorts. Bas van der Sanden kwam al vroeg met mooie beelden van eierleggende pijlinktvisen. Het belooft een mooi seizoen te worden.

Helaas valt dat wat mij betreft een beetje tegen. Ik tik 6 duiken af om ze vast te leggen en slechts op de een na laatste duik heb ik geluk. Vooral de Bergse Diepsluis stelt teleur. Ik kom steeds wel stokjes tegen (inclusief die van mij) met pijlinktvis eieren maar slecht eentje waar ook Sepia eieren aan zitten. Bij de Zeelandbrug ziet het er beter uit en daar kom ik in eerste instantie wel een enkele Sepia tegen maar die gaat er snel van door.

20190604_013__DSC4926-82321

Maar op 4 juni is het zover. Ik maak eerst een driftduikje met de videocamera van de pijlers naar de westelijke trap. Ik hang een tijdje rond een groepje stokjes maar helaas. Al ik het water uitkom wordt ik direct aangeklampt door leden van een club uit Amsterdam die natuurlijk allemaal willen weten: waar vinden we Sepia’s? Ik moet ze helaas teleurstellen want ik zou het niet weten. Het is nu best druk voor een dinsdag. Ik klets wat met bekenden en maak me klaar voor de tweede duik. Nu met fotocamera. Ik zwem deze keer de andere kant op maar kom op de heenweg alleen een paar mooie grote waaierkokerwormen tegen.

20190604_018__DSC4931-82321

Ik zwem wat ondieper terug en plotseling krijg ik 2 Sepia’s in het vizier. Ze zijn allebei vrij klein en behoorlijk schichtig maar ze leiden me wel naar een groot mannetje dat direct imponeer gedrag vertoont tegenover de kleintjes. Pas dan zie ik ook het vrouwtje.

20190604_050__DSC4963-82321

Het stel heeft er aanvankelijk niet zo veel zin in maar als één van de kleine exemplaren het vrouwtje probeert te benaderen komt pa in actie. Nu wordt het wat levendiger en kan ik wat foto’s maken.

20190604_039__DSC4952-82321

20190604_044__DSC4957-82321

Helaas is mijn lucht bijna op dus met tegenzin verlaat ik het water. Nou ja, het is uiteindelijk toch gelukt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief