Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Sepia of zeekat?

Onder water kun je je ineens iets afvragen. Duikreporter Dirk Van den Bergh bezoekt de sepia’s en vraagt zich af waarom die ook wel zeekatten genoemd worden. Ook internet geeft later geen duidelijk antwoord, maar Dirk ziet in zijn film ook een duidelijke verklaring.

De derde duik vandaag in de Bergse Diepsluis! Het is weer verzamelen voor de zomeravondduik van Lia. We zijn met 11 duikers. Oneven dus. Met drie of solo? Het wordt een mix. Ik weet waar de sepia’s zitten, maar er zijn geen liefhebbers om zo ver te wandelen om in het water te gaan … Ze gaan hun geluk elders beproeven …

Lia van der Laan en Cathy De Kimpe willen wel naar “mijn” sepia’s, maar ze gaan halverwege in het water en zullen er naartoe zwemmen. Afspraak bij de stokken dus (Lia weet ze uiteraard ook staan!).

Pfff! Mijn duikfles weegt precies zwaarder dan daarstraks! Tijdens de wandeling heb ik serieus last in mijn heupen. Maar … je moet er iets voor over hebben hé … Om 19.45 uur ga ik onder. Er staat wat golfslag die het navigeren lastig maakt. Ik zit te diep! Even corrigeren en terug de andere richting uit. Na 9 minuten zie ik duiklampen. Het zijn Lia en Cathy die ondertussen al tot bij de stokken gezwommen zijn. De sepia’s zijn er! Ik zie er drie: twee mannetjes en een vrouwtje.

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_drie-sepia's-82037

Het is weer een prachtig schouwspel, al is het vrouwtje niet zo actief als deze namiddag.

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_twee-sepia's-82037

Lia doet teken dat ze terug gaat met Cathy. Ik blijf nog even hangen om te filmen. Eén van de twee mannetjes is een forse kerel! Het andere mannetje tracht weer naar het vrouwtje te gaan en daar komt natuurlijk ruzie van (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20190529_grote-sepia-mannetje-82037

Waarom noemen ze die sepia’s toch zeekatten? Ik zie geen enkele gelijkenis met een kat! Wanneer ik thuis ben zal ik het eens opzoeken … Ik blijf er 20 minuten bijhangen, maar dan moet ik er ook van door: ik moet nog een heel eind zwemmen naar de trap en de afspraak is om max. een uur te duiken. Ik kom mooi op tijd bij de trap en heb 56 minuten gedoken. Lia en Cathy gaan er ook juist uit. Het wordt weer een gezellige nazit!

Die benaming zeekat dus … Weet iemand het? Ik heb in elk geval geen zekerheid gevonden op internet: ook alleen maar gissingen.

Ik citeer: “Het is niet zeker waar de naam vandaan komt. Bij de zeehond, de zeekoe en het zeepaard is vanwege gelijkenis in vorm of gedrag nog enigszins voorstelbaar waarom het dier zo is genoemd, maar bij de zeekat ontbreekt op zich iedere referentie aan de poes. Mogelijk stamt kat af van het Oergermaanse kuddo en van het Proto-Indo-Europese *gewt-, dat zak betekent. Het Engelse woord voor zeekat (cuttlefish) is hier ook van afgeleid. Dus eigenlijk werd met zeekat een zeezak bedoeld. Een kat kan ook werpanker betekenen. Misschien dankt de zeekat zijn naam aan zijn armen, die doen denken aan die van een werpanker.” (bron goeievraag.nl)

Maar … wanneer ik thuis naar mijn videobeelden kijk zie ik wél iets katachtig! Kijk zelf maar in de video op 1.20: zo doen mijn katten het ook wanneer ze achter vogeltjes jagen: zich eerst verstoppen, dan sluipen en vervolgens met een grote sprong op hun prooi af! Het zal ook wel niet de juiste verklaring van de naam zijn, maar nu kan ik er tenminste mee leven!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten