Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurgen Memelink – Schaatskoorts

De winterspelen zijn het laatste weekend in gegaan en de teller staat op 20 medailles, allemaal behaald op het ijs. Dat is echter niet de reden waarom de schaatskoorts in Nederland dag na dag toeneemt. Hij komt namelijk naar Nederland. Wie? De Russische beer! Deze week komen de temperaturen overdag niet meer boven het vriespunt uit.

Een mooie gelegenheid om nu nog even snel een duik te gaan maken. Het zonnetje laat zich gelukkig net als de voorgaande dagen goed zien. Helaas geldt dat ook voor de noordoosten wind waardoor het buiten frisser aanvoelt dan het binnen achter het glas lijkt.

Aangezien de fles gevuld moet worden wordt de plaats van duikbestemming Vinkeveen, zandeiland 4. De parkeerplaats is op deze winterse zaterdag redelijk gevuld met zeker zo’n 15 auto’s. Ik ben duidelijk niet de enige die nog even snel voor de echte kou een duik wil gaan maken.

De watertemperatuur is gedaald tot 4 graden maar altijd nog een graad warmer dan boven water. Het zicht is, voor Vinkeveense begrippen, redelijk met zo’n 7 meter. Aangezien een groothoeklens met bijbehorende poort besteld is maak ik voor de laatste keer gebruik van de natte groothoek voorzetlens.

Met deze temperaturen ben ik blij met mijn nieuwe 7 mm handschoenen maar die maken de bediening van de knopjes van mijn PEN niet gemakkelijker. Ik druk daardoor nog weleens het verkeerde knopje in.

Eerst wordt er koers gezet naar het wrak aan de linkerkant van het duikgebied. Daar aangekomen ben ik even in de war. Ben ik van koers veranderd? Dat kan niet denk ik. En dan zie ik het. Het wrak ligt op de andere zijde. Blijkbaar is het omgedraaid. Hoe en door wie is mij een raadsel. Wat geoefend met menglicht en daarna koers gezet richting de baggerkeet en de reclamezuil. Hier ook nog wat geoefend met fotograferen. Kijkend op mijn computer zie ik dat ik 40 minuten in het water lig. De voeten zijn wat koud maar mijn handen houden zich goed, alleen mijn wijsvinger is wat koud. Vanaf de reclamezuil is het nog maar een paar minuten zwemmen richting de trap. In het ondiepe deel is aan het water te voelen dat het behoorlijk waait.

Elke keer wanneer ik in de wintermaanden op de kant sta om te kleden ben ik zo blij dat ik een droogpak heb. Snel een muts op, handen afdrogen en je hebt het warm. Daardoor blijft het duiken gelukkig niet alleen maar beperkt tot de zomermaanden.

P2248715bewerkte foto's_-63131

P2248739bewerkte foto's_-63131

1 reactie

  1. Mooie zonnige plaatjes met deze koude.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief