Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Sao Vicente, verrassend anders (4)

Vandaag staat Ponta Cajana op het programma bij Berthold Raadsen. In een reeks Duikreports deelt hij de ervaringen van zijn vakantie op het eiland Sao Vicente in Kaapverdië. 

De windstilte is voorbij. De wind trekt aan, nog geen echte storm maar de golven liegen er niet om. De noord kant van Sao Vicente is een No No! Dus naar het zuiden. De zon schijnt, maar iedereen aan boord heeft een windjack over het duikpak aan. Het buiswater is heftig ennnnn….we gaan nog vóór de wind.

Ponta Cajana is een minuut of 20 met de RIB, grote baai waar we weer in de luwte van de kaap voor anker gaan. De eerste duik gaat richting kaap. Hier is de boodschap: als de stroming te sterk wordt terug, want de golven aan de ander kant van de kaap zijn eenvoudig te heftig.

Dit blijkt schorpioenvisland te zijn: Schorpioenvissen en steenvissen in alle soorten en maten. Donkere kleuren voeren de boventoon.

 

 

Berthold_Raadsen_Sao_Vicente_Ponta_Cajana_2019-02_21-79197

In een grot vinden we een beige kokerworm. De deining boven is goed te voelen en ook de kokerworm doet mee. Dat betekent dat we al een goed stuk naar de punt van de kaap zijn.

Berthold_Raadsen_Sao_Vicente_Ponta_Cajana_2019-02_22-79197

Pipa en ik komen Miguel, de enige andere  betalende duiker aan boord met begelijder Pica tegen. Zij zijn aan het stoeien met een paartje Sepia’s. Dat geeft mij de mogelijkheid om Miguel met een sepia op de foto te zetten, kortom sepia met fotograafmodel. Ook de Sepia alleen. De kleur op de buik laat zien dat ie opgewonden is. Maar niet zodanig dat ie inkt gaat spuiten of er tussen uit knijpt.

 

Berthold_Raadsen_Sao_Vicente_Ponta_Cajana_2019-02_23-79197

Berthold_Raadsen_Sao_Vicente_Ponta_Cajana_2019-02_24-79197

Langzaam verder de diepte in, tot een meter of 20. Langs een rots met cupcoral. Cupcoral dat niet bloeit. Tegen alle verwachtingen in staat er geen stroom en dat is blijkbaar een excuus voor het koraal om niet te bloeien! Maar ook een grote school soldaat vissen en een groep trompetvissen, het geheel gelardeerd met een enkele doktersvis en een juffertje.

Duiken vergelijken is een lastige zaak. Duikgebieden al helemaal. Maar hier vraag je je toch wel af of de soldaatvissen en trompetvissen van hier naar de caraïben getrokken/overgestoken zijn. Hier zijn het scholen van die soorten en daar, aan de overkant, enkelingen. Het zou kunnen. Tenslotte is er de Noord Oost Passaat en zeilschepen gebruiken die om naar de overkant te komen. Al zeilend bereik je St Barth en Sint Maarten in een dag of 19!

Berthold_Raadsen_Sao_Vicente_Ponta_ Cajana_2019-02_25-79197

Onderweg terug “vliegt” er ook nog een grote Noord Atlantische Stekelrog over. Even daarna een zwemmende zwarte hengelaarsvis Die gaat direkt zitten, maar ons enthausiasme maakt te veel stof voor een goede foto. Wat een pracht, wat een duik weer; dit is echt ottimo! Na 60 minuten weer aaan boord een uurtje rust en dan de volgende duik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief