Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ruth Teerlynck – Muckdiving in de Grevelingen

Een duik in de Grevelingen is normaal niet haar favoriet. Vandaag wordt Duikreporter Ruth echter aangenaam verrast.

Normaalgezien ben ik geen zo’n fan van duiken in de Grevelingen. De duikplaatsen lijken volgens mij allemaal op elkaar en er is weinig verrassends te ontdekken. In de Oosterschelde is er meer variatie zowel in duikplaatsen, biodiversiteit en ook wel zichtbaarheid. Nu zag ik op facebook en instagram heel wat foto’s verschijnen van brede ringsprietslakken die er op dit moment blijkbaar massaal voorkomen. Het heeft jaren geduurd voor ik mijn eerste brede ringsprietslak kon spotten en nu hoorde ik dat ze met hopen zouden samentroepen in de Grevelingen. Ik besloot om het een kans te geven en reed voor de eerste duik naar Dreischor.

Blijkbaar waren er nog duikers van dat idee; de parking stond aardig vol toen we toekwamen. Dat had ik niet onmiddellijk verwacht: het water is nog koud en het was een regenachtige dag. Maar goed, onder water hoeft het niet per se zo druk te zijn. We maakten ons snel klaar, voor het harder begon te regenen en sprongen het koude water in.

We zwommen richting noord op de zandplaat en lieten de reefballs rechts liggen. Heel erg op het gemak palmden we over de zandplaat om niet veel stof te maken. Het duurde niet lang of de eerste vlokslak liet zich zien. Daarnaast waren de schepjes ook van de partij. Die zijn nu niet zo fotogeniek, maar ik vond het wel fijn om ze nog eens te spotten.

Eigenlijk was het wel aangenaam om zo op het gemak rond te cruisen over het zand. Hier en daar stak een stok uit of doemde een eenzame rotsblok op. Dan stopten we even om die oase van leven in het levenloze zand uit te pluizen. Ik waande me even in de tropen, op een muckdiving-spot, maar het koude water en het getintel in mijn vingers brachten me snel naar de realiteit terug. De groene wierslakken waren massaal aanwezig. En ook de brede ringsprietslakken lieten niet lang op zich wachten. Het fotograferen lukte vrij goed, mede dankzij de goede zichtbaarheid. De helderheid van het water in de Grevelingen is toch stukken beter dan in de Oosterschelde, dat mag wel gezegd.

 

842-brede_ringsprietslak052verkl-96064

842-brede_ringsprietslak074verkl-96064

Rustig zwommen we verder. We kwamen nog een plakkaat en een soort rek tegen. Daarop kroop een eenzame groene wierslak. Ja, de vergelijking met muckdiving ging echt wel op, bedacht ik me terwijl de koude het langzaam overwon van de wil om verder te genieten van al het moois. Na een een drie kwartier hielden we het al voor bekeken, maar het was de moeite waard geweest.

Misschien moet ik toch af en toe een duikplaats in de Grevelingen toevoegen, ter variatie of zo :).

842-groene_wierslak093verkl-96064

842-groene_wierslak028verkl-96064

2 reacties

  1. Leuk verhaal!

    REAGEREN
  2. Top, zo herkenbaar. De Grevelingen bied nu zeker variatie aan, de Oosterschelde heeft nog even tijd nodig. Leuk verhaal.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief