Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Berthold Raadsen – Rust

Duikreporter Berthold heeft rust nodig. En die zoekt hij onder water op.

Het is den elfde van den elfde, begin van carnaval, het is Sint Maarten, bij mij thuis komen kinderen aan de deur liedjes zingen in ruil voor snoep, het is donker, pikke donker, het hoost van de regen, het is vrijwel winstil, het is de eerste echte nachtduik van het nieuwe seizoen, het is de eerste droogpakduik van het nieuwe seizoen, het is boven water kouder dan onder de waterspiegel ( 5 bij 12) het is heel helder ook nog, mijn buddy is net terug van haaien kijken in Zuid Afrika en ik ben iets langer terug van de Canyon weer doen na 41 jaar.

Deze drukte staat is schril contrast met heden avond onder water: Heden avond heerst er RUST, alleen RUST onder water!

De baarzen rusten op de bodem en op de waterpest, de possen rusten op de dunne drab, de grote kreeften hebben nog dunne drab op het hoofd en doen rustig aan, De grondels hebben ook een rustige periode, zij laten zich rustig portretteren, ook twee gigasnoeken doen het eveneens heel kalmpjes aan.

Er is een nieuw gezicht op het nog rijke waterpestcoulissentoneel: Een doorzichtige garnaal een centimeter of vijf (!) groot; heel veel groter dan de Kaukasische aasgarnalen of de grauwe garnaal; hij heeft wel iets van een steurgarnaal, maar die is minder doorzichtig en die leeft in zout- en brak water. Zijn ogen worden koplampen door mijn lamp en flits. De foto is niet briljant, maar och….. ik zag niet eerder zo’n grote garnaal in zoet water. Iemand een idee van de naam?

De duik: 8 bij 60 en 5 bij 12! Het is weer mooi!

 

Berthold_Raadsen_Blijkpolder_20191111_1-88913

Een stilleven van leven en dood en leven………..

Berthold_Raadsen_Blijkpolder_20191111_2-88913

Het leven gaat door, deze twe centimeters grote zoetwaterkreeft laat zich rustig vastleggen………..

Berthold_Raadsen_Blijkpolder_20191111_3-88913

Zoals ook dit portret van een behoorlijk aan de maatte Zwartezee zwartbek/vlek grondel……………………

Berthold_Raadsen_Blijkpolder_20191111_4-88913

En dan deze snoek in het groen………………. rust, niets dan rust……………….!

Berthold_Raadsen_Blijkpolder_20191111_5_-88913

Tot slot deze vijf centimer grote doorzichtige garnaal ( foto opgepept om hem iets beter tot zijn recht te laten komen). Die roept om actie, weg rust. Iemand iets over: Vaker gezien? Naam? etc etc etc?

Dit bericht delen

Avatar
Berthold Raadsen

Ik duik sinds begin 1966. Het jaar door in Nederland en daarbuiten. Nat en Droog. Met buddy, maar ook vaak met Nomen Nescio.

1 reactie

  1. Avatar

    Gelukkig heb ik ook mijn eigen determinatiekanalen…….Mijn goede vriend en helper Harry Holsteijn zegt het volgende: Het is een Atyaephyra Desmaresti. Een zoetwatergarnaal. Hij haalt ook het Nederlands soortenregister aan; en daar staaat hij ook in.. Van origine een allochtoon, tot ons gekomen uit het Mediterane gebied . De schuldige lijkt (speculatie, dat wel) de Zuid Willemsvaart, want in 1895 werd hij reeds in België gesignaleerd en sinds 1915 is ie in Nederland voorkomend. Dus gewoon een autochtone Nederlandse zoetwatergarnaal..

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *