Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Rivierduiken in Zwitserland: Ponte Brolla

Duikreporter Brenda de Vries duikt in de Zwitserse rivieren. De eerste duik maakt ze bij Ponte Brolla.

Aangezien rivierduiken in Zwitserland voor veel mensen geheel onbekend is zal ik hier reports van elke stek maken die interessant zijn. Ook heb een pdf gemaakt met daarin een beschrijving van de stekken, ik denk nog even na hoe ik deze ga verspreiden.

Hoewel ik normaal altijd in een droogpak met een dubbelset duik, wordt dat hier niet aangeraden. Een natpak met een kleine fles, 7 tot 10 liter wordt aangeraden wegens het vele wandelen of soms zelfs klimmen en klauteren. Na 4 dagen rivierduiken kunnen wij dan ook stellen: de dijken in Zeeland zijn niets bij wat je hier soms tegenkomt.  Ga dus zeker niet met een te zware set lopen. Omdat het water 13-19 graden is volstaat een natpak ook prima. De duiken zijn ongeveer 45 minuten per duik.

Er zijn in Ticino 2 rivieren waarin gedoken kan worden: de Maggia en de Verzasca. De Verzasca is de bekendste rivier. Als je duikt bij duikstek Ponte Brolla, dan duik je in de Maggia.

De stek is niet diep, onder de waterval 10m. De meeste tijd duik je rond de 4-5m diepte. Deze stek heeft de eenvoudigste instap van alle rivierduikstekken. Je hoeft hier niet te klimmen. Alleen een horizontaal pad afwandelen en je komt bij het water.

ponte brolla-83556

Vanaf de parkeerplaats (betaald parkeren) wandel je naar een strand. In de zomer is het hier erg druk met zwemmers. Je gaat gewoon vanaf het strand te water en zwemt uit totdat het zicht weer goed is. Je zit dan tussen de rotsen in de rivier.

En dan is het genieten geblazen. Op een gegeven moment bemerkten wij stroming, dit komt van de waterval. De stroming wordt sterker en opeens gaat de stroming de andere kant op. Dit is niet goed. Dus onszelf weer teruggetrokken naar de plek waar de stroming ons in ieder geval naar de instap terugduwt en even boven gekeken. Je wilt ook echt niet met de andere stroming mee: er komt een moment dat je niet meer terug kunt. Gevaarlijk dus.

ponte brolla1-83556

We besluiten nog even onder de waterval te gaan kijken. Je moet hiervoor echt links aanhouden. Volg desnoods de zwemmers.

We trekken ons tegen de stroming in naar de waterval. Net onder water gaan we achter de waterval langs.

Daarna afzakken naar 7-8m diepte en we laten ons terugdriften. Leuk!

ponte brolla 2-83556

Door de vele rotsen en losse stenen is de stek soms best onoverzichtelijk. Maar echt verdwalen kan ook niet. Als je denkt ik weet het niet meer, dan steek je gewoon je hoofd even boven water uit. En het is ook enorm leuk om door een labyrint van rotsen te zwemmen. In Nederland heb je niet zulke stekken.

 

ponte brolla3-83556

Als je alleen snorkelt kun je ook genieten van deze stek. Het water is helder en absoluut niet diep. Het diepste punt vinden wij onder de waterval, 10m.  Het ondiepe water en veel zonlicht maken deze stek tot een mooi schouwspel van het licht. We zien een paar kleine forellen.

De beste duiktijd is in september, er zijn dan minder zwemmers en de stroming is dan zeer gering. In mei en juni komt er nog veel smeltwater uit de bergen. Ook is het weer niet altijd stabiel. In juli en augustus is het er gewoon erg druk met toeristen.

Duiken in rivieren is absoluut voor herhaling vatbaar. Ponte Brolla is de eenvoudigste stek om te water te gaan. Geen klimmen, alleen wandelen over een horizontaal pad.

ponte brolla4-83556

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief